PETRINJA; FOTO Užasavajuća devastacija skulpture hrvatskog vojnika koji se klečeći moli podno križa ispred prostorija Udruge ratnih veterana Domovinskog rata

Skulptura onako rasuta i raskomadana opet nas je vratila u vrijeme srbočetničke agresije na Republiku Hrvatsku i na prizore mrtvih tijela naših nikada ne prežaljenih vitezova koji su svoje živote i dijelove tijela dali za slobodu i mir koju svi skupa uživamo...

Uništenje skulpture hrvatskog vojnika koji se klečeći moli pred križem i tijelom Isusa
Uništenje skulpture hrvatskog vojnika koji se klečeći moli pred križem i tijelom Isusa

PETRINJA – U prostorijama Udruge ratnih veterana – veterana Domovinskog rata Grada Petrinje održana je konferencija za novinare na temu devastacije skulpture hrvatskog vojnika koji se klečeći moli podno križa koji je postavljen ispred prostorija Udruge, skulpture koja je uništena u vremenu od 19.do 20.ožujka ove godine…

Povod sazivanja navedene konferencije je potpuno uništenje skulpture hrvatskog vojnika koji se klečeći moli pred križem i tijelom Isusa od za sada nepoznatog ili nepoznatih počinitelja i to metalnim predmetom, minobacačke granate 60 mm, a koju je skinuo nažalost sa skulpture zvane Sjećanje na Domovinski rat autora Stjepana Culovića koja se nalazila u blizini hrvatskog vojnika. Skulptura onako rasuta i raskomadana opet nas je vratila u vrijeme srbočetničke agresije na Republiku Hrvatsku i na prizore mrtvih tijela naših nikada ne prežaljenih vitezova koji su svoje živote i dijelove tijela dali za slobodu i mir koju svi skupa uživamo. Javnom osudom ovog čina želimo postići da se ovakvi i slični događaji nikada više ne dogode, da krivci budu procesuirani i primjereno kažnjeni jer za navedeno nema nikakvog opravdanja“, rekao je uvodno Zlatko Iskrić, predsjednik Udruge ratnih veterana – veterana Domovinskog rata Grada Petrinje te dodaje kako su od policije dobili informacije kako je ovdje riječ o vandalizmu od strane mladih osoba, donosi portal53.hr.

Nenad Bužanić, koordinator za pitanja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Grada Petrinje te predsjednik Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije je kazao kako osuđuju ovaj čin.

„Postoje nažalost ljudi kojima ništa ovdje u Hrvatskoj nije sveto, nego nalaze posebno izopačeno zadovoljstvo u blaćenju i uništavanju mjesta sjećanja i pijeteta. Postoje isto tako situacije kada ne možemo i ne smijemo odmahnuti rukom, lakonski okrivit pijanstvo ili nedostatak kućnog odgoja i poštovanja prema opće prihvaćenim vrijednostima. Uništavanje skulpture vojnika koji se moli ispod raspela govori sve o ljudima koji ne toleriraju drugačije uvjerenje i običaje od onih koji oni baštine i na ovaj način iskazuju nepoštovanje, podcjenjivanje, možda čak i mržnju svega što nije u skladu s njihovim uvjerenjima i što taj spomenik predstavlja“, rekao je između ostaloga Bužanić te je pozvao sve institucije pronađu počinitelje ovog nedjela te ih sankcioniraju.

Darko Dumbović, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje je kazao kako je ovaj čin određeni napad na našu duhovnost. „Mislim da nema branitelja u Domovinskom ratu, bez obzira kojoj konfensiji pripadao, da se nekada nije pomolio i to je ono što je nama dalo snagu. Branitelj s krunicom koji kleči, koji moli u ovo doba poslijepotresno gdje je Petrinja u novijoj hrvatskoj povijesti proživjela nekoliko katarzi, ono što nama sada treba je naš mir, naše zajedništvo, naše mjesto okupljanja. Naša poruka javnosti je da su hrvatski branitelji učinili i još uvijek čine puno toga da se ove štetne posljedice potresa riješe, to je samo dokaz da određene grupacije u ovom gradu ne poštuju ništa od toga“, rekao je Dumbović te ovaj čin smatra još drskijim jer se dogodio svega nekoliko metara od Policijske postaje.

Trajni đakon Vjekoslav Uvalić, autor skulpture je ovaj čin nazvao terorizmom. „Koja je to kategorija u našem gradu Petrinji koja nas prati nevolja, kako homoseksualnosti, kocke, razdora u obiteljima, kriminala, lopovluka, u ovim vremenima nakon Domovinskog rata, ali sada i potresa, ništa tako simbolizirajuće snažno ne može djelovati na našeg stanovnika Petrinje da se normalno, hrabro usudi živjeti u ovom gradu koji je toliko propatio. Čiju, kakvu i koliku žrtvu trebamo podnositi da ostanemo i postanemo svoji na svome. Kako je moguće da je toliko branitelja hrvatskog statusa za domovinu, za mir, sreću, radost svakog čovjeka u ovom gradu nije moglo stati ispred ovih balavaca i terorista, taman da je moje dijete, imam ga pravo osuditi zato što potpuno vodi mladež na jedan poseban status, a to je da su danas oni zapravo naši neprijatelji“, rekao je između ostaloga Uvalić te poručuje kako će napraviti novu skulpturu kao i Gospin kip.

Marko Ratković, vanjski suradnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja je kazao kako resorno ministarstvo i sam ministar Tomo Medved osuđuju ovaj čin. „Nažalost moram konstatirati da nije ovo jedini slučaj i izoliran kod vas. Ruše nam spomenike diljem Hrvatske. Borimo se protiv toga koliko možemo i koliko uspijevamo. Tijela vlasti Republike Hrvatske, odnosno policija nastoji i doista imamo saznanja, trudi se da otkrije počinitelje svih tih zlodjela koji su na štetu i koji oskrnavljuju one naše osjećaje, naše svetinje. Zato Ministarstvo hrvatskih branitelja u svakoj prilici i kroz spomeničku baštinu nastoji gajiti spomen na Domovinski rat i ovo što se događa je doista nedopustivo. Ja se toplo nadam da će hrvatska policija otkriti ove počinitelje i privesti ih pravdi“, rekao je između ostaloga Ratković.

„Napomenuo bih još da je interesantan i trenutak kada se ovo događa, pogotovo ovdje kod vas u trenutku kada obnova malo šteka, niste zadovoljni vi koji ovdje živite, nije zadovoljna ni Vlada Republike Hrvatske s dinamikom obnove i ovaj čin, usudim se reći, dovodi do toga da se napravi jedan razdor između branitelja i ostalog građanstva koji žive na ovom području. Ali 1991.godine nismo dopustili, hrvatski vojnik je biće hrvatskog naroda, tkao je bilo i tako će i ostati“, zaključio je Ratkovi te poručuje kako će pomoći Udruzi da se napravi nova skulptura. Policija za sada još uvijek traga za nepoznatim počiniteljem ili više njih, a dodat ćemo samo kako je vrijednost cijelog ovog projekta iznosila sedam tisuća eura. Na samom kraju kraj ruševina nekadašnje skulpture prigodnu molitvu predvodio je trajni đakon Vjekoslav Uvalić, portal53.hr..

M.G.