Petrov: Žao mi je što SDSS-GLAS i SDP nisu našli razlog da odaju počast svim žrtvama rata; presuda je nepravedna

"Meni je iskreno žao što oporba nije našla razlog da oda počast svim žrtvama rata, ali o tome neka oni sami govore", rekao je Petrov novinarima u Hrvatskom saboru upitan za komentar činjenice da je u trenutku minute šutnje za sve stradale civile, poginule i nestale hrvatske branitelje te sve žrtve ratnih skoba u Hrvatskoj i BiH u sabornici, od SDP-ovaca, bio samo Domagoj Hajduković. Zastupnika GLAS-a i SDSS-a nije bilo...

Žao mi je što oporba nije našla razlog da oda počast svim žrtvama rata; presuda je nepravedna

Predsjednik Mosta Božo Petrov rekao je u četvrtak kako mu je žao što saborska oporba nije našla razlog da oda počast svim žrtvama rata te je istaknuo da je presuda Haaškog suda šestorici bosansko-hercegovačkih Hrvata nepravedna.

“Meni je iskreno žao što oporba nije našla razlog da oda počast svim žrtvama rata, ali o tome neka oni sami govore”, rekao je Petrov novinarima u Hrvatskom saboru upitan za komentar činjenice da je u trenutku minute šutnje za sve stradale civile, poginule i nestale hrvatske branitelje te sve žrtve ratnih skoba u Hrvatskoj i BiH u sabornici, od SDP-ovaca, bio samo Domagoj Hajduković. Zastupnika GLAS-a i SDSS-a nije bilo.
Petrov je rekao kako jučerašnju presudu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju protiv šestorice Hrvata iz BiH smatra nepravednom izrazivši nadu da će svi oni, koji su ranije sudjelovali u bivšim vladama a nisu se dovoljno potrudili, naučiti lekciju iz jučerašnjeg događaja kako bi se ispravile pogreške za budućnost.

“Imamo mnogo stvari koje se trebaju napraviti. Jedna od njih je poboljšati položaj Hrvata, gdje god oni bili, a pogotovo u BiH”, naglasio je.

Petrov je, na novinarski upit, rekao i da ne prihvaća presudu jer je nepravedna.
Naveo je i da je saborski Klub Mosta na jučerašnjoj sjednici saborskog Predsjedništva dao mandat predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću da se izrazi sućut i upozori da je ovakva presuda nepravedna. Također, dodao je, Most smatra i da bi se svi trebali upitati zbog onoga što se dogodilo, sve analizirati i ispraviti pogreške.

“Zbog toga mi je teško prihvatljivo da danas, nakon ovoga svega, krećemo razgovarati o prijedlogu proračuna za 2018. kao da se apsolutno ništa nije dogodilo, a dogodilo se mnogo”, rekao je Petrov.
Peđa Grbin (SDP) samo je kratko kazao da izjava koju je pročitao predsjednik Sabora nije njegova izjava “To nije moja izjava i nije dana u moje ime. Zato nisam sjedio u Saboru”, rekao je.

Hrvoje Zekanović (Hrast) ocijenio je je ponašanje oporbe sramotom. “Kao da živimo u dvije odvojene države, nemam riječi. O ključnim nacionalnim temama potreban je konsenzus, a oni su svojim nedolaskom pokazali tko su i što su”, kazao je.

Zeklanović drži da hrvatski narod i svi hrvatski domoljubi “neće i ne smiju prihvatiti presudu”.

“Nažalost, dali smo legitimitet Haškom sudu, na njega smo pristali kao žrtva, smatrajući da će nepristrano vrednovati tu žrtvu i presuditi svima odgovornima, ali ispalo je upravo suprotno. Oni koji su započeli rat, Srbija, izvukli su se bez ožiljaka, a Hrvatske je optužena za zločine, iako je vodila obrambeni rat”, rekao je Zekanović.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved nije novinarima želio komentirati to što oporba nije sudjelovala tijekom minute šutnje za sve stradale civile, poginule i nestale hrvatske branitelje, kao i sve žrtve ratnih skoba u Hrvatskoj i BiH. “Ne bih to uopće komentirao”, kratko je rekao.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je na početku saborskog zasjedanja kako su se zastupnički klubovi suglasili u ocjeni da žalbena presuda ne uvažava povijesnu istinu, činjenice i dokaze te je kao takva nepravedna i neprihvatljiva i pozvao na minutu šutnje za sve stradale civile, poginule i nestale hrvatske branitelje, kao i sve žrtve ratnih skoba u Hrvatskoj i BiH.Hina

A.K.

 

Comments are closed.