PILOT BANE: Banožić sjeo u “Rafalea”

Hrvatski ministar obrane Mario Banožić rekao je u ponedjeljak u Parizu, prigodom posjete izložbi “Paris Air Show 2023.”, da su Hrvatska i Francuska strateški partneri, te da projekti koje ostvaraju jačaju njihove sposobnosti, priopćio je MORH.

Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj posjetili su u ponedjeljak izložbu „Paris Air Show 2023” koju je svečano otvorio francuski predsjednik Emmanuel Macron, te su sudjelovali na Konferenciji o europskoj protuzračnoj i proturaketnoj obrani koja je održana uz izložbu na inicijativu francuskog šefa države.

„Ova izložba i konferencija su prilika za razmjenu pogleda o europskoj sigurnosti. Francuska i Hrvatska strateški su partneri, a projekti koje ostvarujemo jačaju naše sposobnosti.

Rasprava o operativnim izazovima europske zračne i raketne obrane koju imamo ovdje na konferenciji iznimno je važna u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu”, rekao je Banožić.

“Hrvatska u potpunosti podržava jačanje i razvoj sposobnosti zračne i proturaketne obrane u okviru i u smjeru ostvarivanja zajedničkih ciljeva“, dodao je.

Banožić i Hranj posjetili su i štandove tvrtki Dassault, Thales, Nexter i SAFRAN upoznavši se s njihovim proizvodima i rješenjima. Tom prilikom ministar je sjeo na pilotsko mjesto jednog od izloženih “Rafalea”, kakvi bi krajem godine ili početkom iduće trebali stići i u Hrvatsku. Predsjednik Milanović taj potez ministra obrane za sad još nije komentirao.

Ovogodišnji 54. po redu “Paris Air Show” održava se od 19. do 25. lipnja, a na njemu je oko 2500 izlagača iz više od 50 zemalja, kao i 304 službena izaslanstva iz više od 100 zemalja i 7 međunarodnih organizacija.

Izložba na jednom mjestu pruža uvid u najnovija dostignuća iz područja zrakoplovne industrije i svemirske industrije, naglašava MORH.

“Paris Air Show” je prvi put održan 1909. te je kroz godine evoluirao u najprestižniji i najveći sajam zrakoplovstva u Europi koji na jednom mjestu okuplja elitu zrakoplovnog svijeta.