Pilot iz drugog helikoptera ispričao: Odjednom su udarili u more i potonuli…

- Naše kolege koje su također bile na letu su nam rekli da su bez ikakvih upozorenja i poziva u pomoć kolege iz palog helikoptera odjednom udarili u more i potonuli...

Letjeli smo iznad njih i u jednom trenutku smo vidjeli kako su udarili u more i potonuli…Ove riječi pilota iz drugog helikoptera na jutarnjoj trenažnoj vježbi na ruti od Zemunika do Lore prenijele su nam neslužbeno kolege stradalih pilota iz helikoptera Kiowa Warrior OH-58D iz sastava 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva…

Helikopter sa dva iskusna pilota pao je u more tijekom trenažnog leta koji je započeo u 10.30 sati. Sve se dogodilo u šibenskom akvatoriju između Zablaća i Zlarina, a tamošnji mještani svjedočili su kako su helikopteri orvo letjeli u paru i da se u jednom trenutku začulo “kao da je nešto gurnulo” te da je jedan helikopter nestao.

U akciju intenzivnog traganja i spašavanja tada su uključeni helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Obalna straža Hrvatske ratne mornarice, kao i operativne službe Ministarstva unutarnjih poslova te spasilački brod iz sastava Lučke kapetanije Šibenik.

Sudjelovali su i mještani i navodno su baš oni izvukli tijelo jednog od pilota na obalu i pokušali ga reanimirati, nažalost neuspješno. – Ja sam vidio da pored broda iznad kojeg je kružio drugi helikopter nešto pluta, no nisam siguran jesu li to bili ostaci palog helikoptera ili tijelo jednog od stradalih pilota – rekao nam je Tomislav Kranjac predsjednik Mjesnog odbora Zlarin koji je brodom prolazio u blizini mjesta stradavanja. Informacije o stradalim pilotima, počele su dolaziti do novinara.

– Obojica pilota bili su iskusni i imali su trenažni let. Pronađeno je tijelo mlađeg pilota. On je prije pet godina bio najbolji pilot u generaciji. Drugi pilot za kojeg se još uvijek nadamo da je barem on preživio bio je voditelj školovanja stranih pilota prije nekoliko godina. Jedan od pilota sin je poginulog hrvatskog branitelja u akciji Maslenica – rekli su nam uoči konferencije za novinare neslužbeno kolege pilota u zemuničkoj vojarni i na kraju dodali: – Naše kolege koje su također bile na letu su nam rekli da su bez ikakvih upozorenja i poziva u pomoć kolege iz palog helikoptera odjednom udarili u more i potonuli.

M.M.