Pismo Andrije Hebranga generalu Miljavcu: “Podnosim ostavku! Milanović vrijeđa branitelje, a Vi šutite! “

Hebrang-Miljavac

Dr. sc. Andrija Hebrang, pričuvni general bojnik Hrvatske vojske, uputio je javno pismo generalu Pavlu Miljavcu, predsjedniku Hrvatskog generalskoga zbora, u kojem navodi da podnosi neopozivu ostavki na članstvo u HGZ-u zbog “šutnje na Milanovićevo blaćenje legalne braniteljske postrojbe”…

Poštovani g. predsjedniče HGZ-a,

ovim putem podnosim NEOPOZIVU ostavku na članstvo u Hrvatskom generalskom zboru zbog višekratnog kršenja Statuta Zbora i temeljnih principa zbog kojih je Zbor osnovan i zbog kojih sam postao njegovim članom. Jedna od glavnih obaveza Zbora je čuvanje istine o hrvatskoj obrani tijekom srpsko-crnogorske agresije te čuvanje ugleda i dostojanstva hrvatskih branitelja.

Na žalost, Zbor je odustao od tih principa i upravo ste me izvijestili da se neće javno oglasiti na najteže blaćenje legalne braniteljske postrojbe HOS-a od strane Zorana Milanovića. Njegova reakcija puna mržnje s kojom traži da se baci ploča poginulim HOS-ovcima je do sada najteže prljanje imena jedne braniteljske jedinice i to od čovjeka koji je vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske!

Najteže je to što uvreda dolazi iz usta čovjeka koji se nije uključio u obranu Republike Hrvatske i sramotno povezuje branitelje s davno propalim režimom, a oni su krenuli u obranu i žrtvovali svoj život za našu slobodnu hrvatsku državu. Milanović opetovano optužuje hrvatski narod za nekadašnje zločine, a niti jednom riječju ne spominje nekoliko stotina tisuća pobijenih bez suda nakon II. svjetskog rata od ruke njegove komunističke partije.

Pokreće ustašizaciju Domovinskog rata umjesto fašizacije mirnodopskih komunističkih zločina.

Barem bi predsjednik države trebao zagovarati pomirbu temeljenu na povijesnim činjenicama i dokazima. Ovako tjera vodu na mlin onih koje smo porazili devedesetih a sada dižu glave i ponavljaju stare laži o hrvatskom narodu. Nećemo mu dozvoliti da to radi preko mrtvih hrvatskih branitelja!

Osobno sam, kao čelnik ratnog saniteta, svjedočio njihovim ranama i gledao njihova mrtva tijela koja su žrtvovali za svoju Domovinu. Znam da to ne može razumjeti netko tko je izbjegao obavezu služenja obrani zemlje, ali na poštivanje muka i života branitelja u jedinicama HOS-a, kao i u svim ostalim obrambenim postrojbama, obvezuje Zorana Milanovića Ustav ali i Deklaracija Hrvatskog sabora o Domovinskom ratu.

Već više puta naš Zbor nije reagirao na očite mržnje prema utemeljiteljima slobodne hrvatske države. Nedopustivo je da nismo reagirali na izbacivanje biste dr Tuđmana iz Ureda Predsjednika Republike Hrvatske, našeg predsjednika koji nas je promaknuo u generalske činove Hrvatske vojske.

Ne mogu zaboraviti moju trosatnu bitku s članovima Zbora za javnu objavu kritike gradonačelniku Zagreba  Milanu Bandiću, koji je htio odlikovati načelnika OZNE za Zadar, Budimira Lončara, valjda zato jer je 1991. godine organizirao embargo za naoružavanje Hrvatske i tako otvorio mogućnost pogibije mnogih od 7 263 pobijena nebranjena hrvatska civila u srpskoj agresiji, od čega čak 500 djece.

Najnovija i najteža protuustavna kleveta legalnih jedinica Hrvatske vojske zahtjevom da se baci ploča s imenima njihovih poginulih članova kulminacija je uništavanja vrednota briljantne pobjede Hrvatske vojske protiv srpskog agresora. Kada ste mi rekli da većina članova Zbora odbija javnu osudu sramnog Milanovićevog čina, iako su njegovu izjavu osudile skoro sve braniteljske udruge pa i ministri generali Krstičević i Medved, shvatio sam da mi nije više mjesto u Udruzi koja je skrenula sa svog svetog puta zaštite hrvatskih branitelja.

Što bi na sramotnu odluku HGZ-a rekli naši utemeljitelji, predsjednik dr Franjo Tuđman i ratni ministar obrane Gojko Šušak? Ako ne pred preživjelim braniteljima, morati ćete se opravdati pred njima kada kucne trenutak istine.

Prof. dr. sc. Andrija Hebrang, pričuvni general bojnik Hrvatske vojske

Zagreb, 29. travnja 2020.