Pismo Benedikta XVI. kardinalu Dziwiszu u povodu 100. godišnjice rođenja sv. Ivana Pavla II…

Svima nam je nužno znati da je Božja milost uvijek jača od naše slabosti. Iako su ga neki prikazivali da je svojevrsni moralni rigorist, Ivan Pavao II. nije to bio...

Foto: Vatican Media

Papa emeritus Benedikt XVI., odnosno umirovljeni papa kardinal Joseph Alois Ratzinger, u povodu obilježavanja sto godina od rođenja njegova slavnog predšasnika na Petrovoj stolici sv. Ivana Pavla II. (rođen 18. svibnja 1920.) poslao je pismo kardinalu i umirovljenom krakovskom nadbiskupu Stanisławu Dziwiszu, a koje je u petak 15. svibnja objavila Poljska biskupska konferencija na svojim internetskim stranicama…

Papa emeritus Benedikt XVI. / Foto: Vatican Media

Kardinal Ratzinger, koji je 16. travnja navršio 93. godinu života, napisao je, među ostalim, kardinalu Dziwiszu, dugogodišnjem osobnom tajniku Karola Józefa Wojtyłe za njegova 27-godišnjeg pontifikata (16. listopada 1978. – 2. travnja 2005.) sljedeće:
“Svima nam je nužno znati da je Božja milost uvijek jača od naše slabosti. Iako su ga neki prikazivali da je svojevrsni moralni rigorist, Ivan Pavao II. nije to bio. On je u središte svega stavljao Božansko milosrđe koje nam pomaže da prihvatimo moralna načela u odnosu prema drugim ljudima, čak i ako ih nikad ne možemo u potpunosti ispuniti”.

Papa emeritus dodaje da ostavljamo otvoreno pitanje hoće li epitet ”Veliki” koji je dodan Ivanu Pavlu II. prevladati ili ne.

“Istina je da je Božja moć i dobrota, koja je zračila kroz Ivana Pavla II., bila vidljiva svima nama. On nam je svima znak nade u vremenu kad je naša Crkva vidno ugnjetavana od zla”, ističe Benedikt XVI. te podsjeća da je Wojtyła rođen dvije godine nakon što je njegova domovina Poljska ponovno izborila svoju neovisnost, što je rodilo novu nadu, bez obzira što je u godinama koje su uslijedile Poljska bila pod velikim utjecajem dviju sila Njemačke i Rusije odnosno SSSR-a”, piše kardinal Ratzinger.

“Wojtyła je proučavao teologiju u knjigama, ali i kroz svoje bolno životno iskustvo u tim teškim godinama za Poljsku. To je obilježilo cijeli njegov život i rad.  Još od vremena kao je imenovan biskupom, pa kao pomoćni biskup 1958., a zatim i kao nadbiskup Krakova 1964. Drugi Vatikanski sabor postao je škola njegova života i rada”, ističe Benedikt XVI. te je podsjetio da je Ivan Pavao II. za svoga pontifikata imao 104 pastorala putovanja snažno naviještajući Evanđelje gdje god bi došao, te da je u svojih 14 enciklika na jednostavan i ljudski način predstavljao Crkvu i njezino učenje.

Iako je pred izbor kardinala Wojtyłe za Papu, napominje Benedikt XVI, Crkva bila u dramatičnoj situaciji zbog povijesnih okolnosti te da ga je čekao težak zadatak ponovnog okupljanja vjernika i obnavljanja vjere, Ivan Pavao II. je od prvoga trenutka pobudio novo odušeljevljenje za Krista i za njegovu Crkvu.

“Povijesne riječi Ivana Pavla II. na početku njegova pontifikata: Ne bojte se! Otvorite širom vrata za Krista! obilježile su i cijeli njegov pontifikat te ga učinile a istinskim obnoviteljem Crkve”, mišljenja je Benedikt XVI. koji je još kao kardinal Ratzinger bio jedan od prvih pomoćnika pape Ivana Pavla II. kao Prefekt Kongregacije za nauk vjere, još od 1981. godine. Papi emeritusu Benediktu XVI. posebno se usjeklo u pamćenje trenutak kad ga je nadbiskup Leonardo Sandri obavijestio o smrti Ivana Pavla II. i kad se začulo zvono sv. Petra, a osobito dan njegova pogreba kada je na istom bilo mnogo plakata s natpisom: Santo subito! (Svetac odmah!) te su odmah krenule inicijative da mu se dodijeli pridjev Veliki, uz Ivan Pavao II.

Inače, kardinal Joseph Ratzinger, odnosno papa Benedikt XVI., 28. veljače 2013. godine u 86. godini života odstupio je s dužnosti pape zbog svoje poodmakle dobi i fizičke nemogućnosti da obavlja tu dužnost na najbolji mogući način.


Krakovski nadbiskup i kardinal Stanislaw Dziwisz tijekom pontifikata pape Ivana Pavla II. (1978. – 2005.) obnašao je službu njegovog posebnog tajnika / Foto: Vatican Media

L.K.