Plaže savezničkog iskrcavanja u Normandiji kandidat za UNESCO-vu svjetsku baštinu

"Do danas je gotovo 60.000 osoba, među kojima brojni uglednici iz čitavog svijeta, pružilo podršku toj kandidaturi", piše u priopćenju pokrajine Normandije zaslužne za tu kandidaturu pripremanu od 2008...

To povijesno mjesto obuhvaća "obalu La Manchea na kojoj su se odvijale operacije iskrcavanja počevši od 6. lipnja 1944.: neprekinut morski pojas od oko 80 kilometara, od Ravenovillea na zapadu do Ouistrehama na istoku

Francuska je zatražila od UNESCO-a da svrsta plaže savezničkog iskrcavanja 1944. u Normandiji na listu svjetske baštine u kategoriji kulturnih dobara, saznaje se u utorak od francuskog ministarstva kulture.

Kandidaturu će razmotriti odbor za svjetsku baštinu pri UNESCO-u na svojoj sjednici u srpnju 2019., piše u priopćenju objavljenom na Internet stranici ministarstva.

To povijesno mjesto obuhvaća “obalu La Manchea na kojoj su se odvijale operacije iskrcavanja počevši od 6. lipnja 1944.: neprekinut morski pojas od oko 80 kilometara, od Ravenovillea na zapadu do Ouistrehama na istoku”, ističe se.

“Do danas je gotovo 60.000 osoba, među kojima brojni uglednici iz čitavog svijeta, pružilo podršku toj kandidaturi”, piše u priopćenju pokrajine Normandije zaslužne za tu kandidaturu pripremanu od 2008.

Gotovo dva milijuna turista posjeti svake godine plaže savezničkog iskrcavanja: Utah, Omaha, Gold, Sword i Juno Beach.

Šestog lipnja 1944. godine 6939 brodova iskrcalo je 132.700 vojnika na normandijske plaže.H

A.K.