Plenković: ‘Nema ni teoretske šanse da cijepljenje u Hrvatskoj bude obvezno!‘

- Očekujem da se u petak izglasaju točke koje su na dnevnom redu Sabora, a potom Sabor ide na stanku, najavio je Plenković...

foto-twitter

Održana je zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Nakon sjednice izjavu za medije dao je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković. Kaže kako su analizirali sva ključna zbivanja protekloga tjedna kao što je posjet šefice Europske komisije Ursule von der Leyen i odobrenje hrvatskog Nacionalnog plana…

Navodi kako se govorilo o međunarodnim aktivnostima poput aktivnosti Triju mora, foruma u Dubrovniku, a tema je bila i pandemija, kao i rasprave u Saboru.

– Očekujem da se u petak izglasaju točke koje su na dnevnom redu Sabora, a potom Sabor ide na stanku, najavio je Plenković.

Raspravljalo se o unutarstranačkim izborima, ali i Covidu 19.

Raspravljalo se o unutarstranačkim izborima, ali i Covidu 19…

O cijepljenju: Zabilježen je rast broja cijepljenih prvom dozom

Odgovarajući na pitanje novinara o mogućem obaveznom cijepljenju premijer Plenković je rekao kako nema niti teoretske šanse da cijepljenje bude obvezno.

– Ne znam od kuda vam to. Nemam pojma čija je to ideja. Nema niti teoretske šanse da cijepljenje bude obvezno, poručio je dodavši da je Hrvatska turistička zemlja i da gosti mogu biti sigurni da se tu neće zaraziti pa je cijepljenje i stoga bitno.

Komentirao je proces cijepljenja i vezivanje potpora uz covid potvrde.

– Zabilježen je rast broja cijepljenih prvom dozom, što je jako dobro. Razgovore s partnerima i sindikatima nastavit ćemo ovaj tjedan. Mislim da smo našli dobar model, ustvrdio je dodavši da ima resora gdje je situacija iznad prosjeka.

– Riječ je o potporama, a ne o tome radi li netko u privatnom ili javnom sektoru, kaže.

O Tomaševiću: Ne bih u ovom trenutku komentirao rad Povjerenstva

Odgovorio je i na pitanje o zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću protiv kojeg je Povjerenstvo otvorilo postupak.

– Mislim da su kolege iz zagrebačkog HDZ-a već komentirali to. Ne bih u ovom trenutku komentirao rad Povjerenstva, poručio je.

Novinari su ga pitali da komentira Dražena Oreščanina iz Glasa poduzetnika koji je iznio kritiku da je javno savjetovanje o HGK zatvoreno za pet dana, iako je trebalo trajati 30 dana.

– Nemam pojma što on govori, tema je sutra na Saboru, poručio je.

O Vladinim mjerama: Ovo su održive, konzistentne i izdašne mjere

Kaže kako je država stala iza radnika i poslodavaca, štitili su radna mjesta. U pitanju nisu vatrogasne mjere, ustvrdio je.

– Vlada je vodila politiku očuvanja radnih mjesta u ovoj krizi bez presedana. Ako su vatrogasne mjere nešto što se može prevesti na 11,7 milijardi kuna za plaće radnika u privatnom sektoru, na oprost 6 milijardi kuna poreza ili doprinosa, na davanje sredstava za likvidnost, sprječavanje ovrha. Mislim da je paket mjera plus gotovo pa liberalne epidemiološke mjere da su omogućile svima nama da prođemo kroz ovu krizu uz što manje frustracija. Danas imamo više zaposlenih nego 2019., uspjeli smo i da nemamo val stečajeva, rekao je Plenković dodavši da ako nastavimo s pametnim, inteligentnim i odgovornim ponašanjem drugi kvartal će biti bolji nego lani.

– Malo je koja zemlja toliko napravila, rekao je Plenković poručivši kako su ovo su održive, konzistentne i izdašne mjere koje traju godinu i pol dana.

M.M.