PLENKOVIĆ DAO “KOŠARICU” TOMAŠEVIĆU: ” Kako je u roku od par sati odron postao odgovornost Vlade?”

foto-screenshot-Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković danas boravi u Osijeku, gdje je prisustvovao otvorenju nove zgrade Objedinjenog hitnog bolničkog prijama, dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija KBC-a Osijek. Nakon naknadno održane svečane sjednice povodom Dana Grada Osijeka, Plenković je dao izjave za medije.

Inače, uz Plenkovića su danas u Osijeku i novi ministar obrane Ivan Anušić, kao i ministar zdravstva Vili Beroš. Na samom početku Plenković se osvrnuo na projekte koji su se dosad ostvarili na području Osijeka, a potom je krenuo i odgovarati na pitanje novinara, poglavito o Jakuševcu.

Kako je u roku od par sati odron postao odgovornost Vlade? Onaj tko preuzme odgovornost za Grad, onda mora nešto napraviti. Vlada će kao i drugim gradovima pomoći Zagrebu. Mi se non-stop konzultiramo s njima – objasnio je. Dotaknuo se i afričke svinjske kuge pa ponovio kako cjepivo i lijek ne postoje, zbog čega je jedino moguće uspostaviti mjere.

– Od ukupnog fonda, samo 3 posto svinja je eutanizirano u ovom šestomjesečnom razdoblju. Ne samo da se broj svinja nije smanjio, već se i povećao za 1.500 od početka ASK-a. Što radimo s onima koji su usmrtili svinje? Kompenziramo im štetu – Vlada im daje novac za ono što bi zaradili da su imali svinje, a dajemo i novac svima koji nisu u mogućnosti obaviti tradicionalnu svinjokolju Vlada je napravila baš sve, jedino onako kako se to čini. U procesu je i izrada novog akcijskog plana Europske komisije, mi nismo sami – objasnio je, poručujući da se pričeka usvajanje Plana.

– Onaj tko se želi boriti za hrvatsko selo i Slavoniju, taj treba biti šampion poštivanja mjera koje je Vlada poduzela. Onda će se situacija smiriti i funkcionirat ćemo kao i dosad. Mi nismo zemlja u kojoj se propisi ne poštuju, već zemlja u kojoj moraju biti osigurani najviši standardi sigurnosti – dodao je, naglašavajući kako ”postoje samo akteri koji su izmanipulirani od strane manjih strančica ne bi li se stvorio problem između Vlade i poljoprivrednika”.

Plenković se osvrnuo na smjenu šefa HEP-a Frane Barbarića, naglašavajući kako je on ”prvo dao ostavku, a potom je bio smijenjen”. Komentirao je kratko i situaciju u Grčkoj gdje se trenutno nalazi 102 pritvorena navijača Dinama.

– Tko je napadao grčko pravosuđe? Kontekstualizirajte malo sve – kazao je povišenim tonom Plenković.

Podsjetimo, povodom novog odrona otpada koji je ozlijedio tri djelatnika na Jakuševcu zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević zatražio je i hitan sastanak s Vladom kako bi se rješilo to pitanje i otvorio novi centar u Resniku. Inače, Plenkovića se jutros dotaknuo i odvjetnik BBB-a pritvorenih u Grčkoj koji su jutros stigli na atenski sud na ispitivanje nakon nereda zbog kojih su već više od tri mjeseca u grčkim zatvorima.