PLENKOVIĆ I GRLIĆ RADMAN SUTRA IDU U GRČKU: Mogu li išta napraviti za Boyse?

foto-screenshot

Povodom neformalne večere na kojoj će lideri u regiji razmijeniti mišljenja o daljnjem tijeku procesa europskih integracija zemalja jugoistočne Europe, kao i o stabilnosti i sigurnosti Europe u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, na poziv predsjednika Vlade Grčke Kyriakosa Mitsotakisa, premijer Andrej Plenković odlazi u posjet Grčkoj u Atenu. Plenković će u Ateni boraviti u ponedjeljak i utorak, 21. i 22. kolovoza.

Za vrijeme svog boravka u Ateni premijer će održati bilateralni sastanak s predsjednikom Vlade Grčke Kyriakosom Mitsotakisom te niz drugih bilateralnih susreta. Uz predsjednika Vlade bit će ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, stoji u priopćenju.

Dolazak premijera i ministara u ured grčkog premijera planiran je za 14:55 sati, a sat vremena kasnije održat će se sastanak dvojice predsjednika Vlada s izaslanstvima. U 16:15, premijer Plenković sastat će se s predsjednikom Vlade Kosova Albinom Kurtijem, a u 17:00 sati s predsjedateljicom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto. Sastanak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića s predsjednicom Moldove Maijom Sandu održat će se u 19:00 sati, a u 20:00 sati započinje neformalna večera lidera kojoj je domaćin grčki premijer Mitsotakis.

No očit pravi razlog posjeta, što je razvidno iz činjenice da s Plenkovićem u Grčku idu ministri pravosuđa i vanjskih poslova, je ipak situacija s Bad Blue Boysima kojih je stotinjak u grčkim zatvorima, gdje ih čeka suđenje za udruživanje u zločinačku organizaciju, tj. udruživanje s namjerom da napadnu navijače drugog kluba i izazovu materijalnu štetu. Grčki zakoni o navijačkim neredima su ekstremni, među najstrožima u svijetu, pa je tako prošle godine za napad navijala PAOK-a na navijače Arisa, u kojem je sudjelovalo 12 osoba i pri čemu je jedan navijač Arisa smrtno stradao od (jednog!) uboda nožem, svih 12 osuđeno neovisno o tome jesu li izravno sudjelovali u ubojstvu ili čak bili na licu mjesta. Petero je osuđeno na dugogodišnje kazne zatvora, pri čemu je najmanja bila 19 godina zatvora, za suučesništvo, a sedmero je osuđeno na doživotne kazne zatvora. Sad Grčka najavljuje još stroži zakon, po kojem bi klubovi navijača bili stavljeni posve izvan zakona, odnosno svaki nogometni klub bi mogao imati samo jednu udrugu navijača pod izravnom kontrolom i nadzorom samog kluba. Može li Plenković “izvući” dio navijača ili im osigurati povoljnije uvjete i pravednije suđenje?