Plenković: Jako teško mi je razumjeti odluku o Daruvarcu… ne znam na temelju čega su odbili mjere opreza…

Sve što kažem može se koristiti kao utjecaj na postupak. I prije nekoliko tjedana rekli smo da ćemo razmotriti određena neadekvatna rješenja u ZKP-u. Što se tiče mjera opreza, to je odluka Izvanraspravnog vijeća, ne znam na temelju čega su odbili te mjere...

foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Osuđujem takvo ponašanje. Očekujem da se ispita o čemu se radi. Ako se utvrdi odgovornost, ona postoji i za maloljetnike, rekao jepredsjednik Vlade o žigosanju djevojke u Zadru, a komentirao je i slučaj Daruvarac… 

Sve što kažem može se koristiti kao utjecaj na postupak. I prije nekoliko tjedana rekli smo da ćemo razmotriti određena neadekvatna rješenja u ZKP-u. Što se tiče mjera opreza, to je odluka Izvanraspravnog vijeća, ne znam na temelju čega su odbili te mjere. To mi je jako teško razumjeti. Moramo voditi računa o tim prazninama. Moramo imati balans prema optuženima, ali moramo voditi računa i o pravu žrtava, rekao je Andrej Plenković u Šibeniku o slučaju Daruvarac.

Komentirao je i slučaj ‘žigosanja’ učenice zadarske srednje škole.

– Kao i svi više nego zgrožen sam takvom vrstom nepoštivanja, i to cure. I da je dečko bila bi katastrofa. Osuđujem takvo ponašanje. Očekujem da se ispita o čemu se radi. Ako se utvrdi odgovornost, ona postoji i za maloljetnike. Očito je da moramo više uložiti u pedagogiju, obrazovanje… Važna je uloga profesora, ravnatelja i roditelja. Svako nasilje je nedopustivo, moramo u društvu napraviti korak više – rekao je premijer, prenosi N1.

Plenković je komentirao i izbor strateškog partnera Uljanik grupe te je rekao da će Vlada razmisliti o tome hoće li opet sanirati dug brodogradilišta. 

– Jedina konkretna ponuda je bila ova DIV-ova. Država je tijekom protekla dva mjeseca isplatila više od 2 milijarde jamstava za Uljanik. Mogli smo već krajem studenog biti u proračunskom suficitu da nije bilo izloženosti. Budućnost treba biti na tragu održivog plana restrukturiranja koje će omogućiti da brodogradilišta funkcioniraju na održivim osnovama – rekao je.

G.S.