PLENKOVIĆ: “NEĆEMO SLATI VOJSKU NA GRANICU, nismo u ratu, ne dižemo bodljikavu žicu”

foto-twitter

Premijer Andrej Plenković obratio se medijima iz Rijeke te komentirao aktualne teme. “Nema vojske na granicama, nije Hrvatska u ratu. Granicu štiti 6500 hrvatskih policajaca, vanjsku granicu EU, Schengenski prostor”, istaknuo je, odgovarajući na pitanje o migrantima.

“To je globalni problem. Migracijska kriza traje od 2015., ovo je 2023. Što se tiče Hrvatske, u odnosu na brojne druge zemlje taj problem je minoran. Pogledajte Italiju, pogledajte što se zbivalo u Španjolskoj, situaciju u Francuskoj, Njemačkoj… Što se nas tiče, Hrvatska poštuje i svoje pravo i europske i međunarodne norme, štiti vanjsku granicu, a istodobno ne diže bodljikave žice ni zidove prema Hrvatima u BiH, to naša Vlada neće napraviti nikad”, istaknuo je.

“Što se tiče cijele migracijske politike, mislim da je ministar unutarnjih poslova jučer to dosta detaljno elaborirao. Očekujemo od BiH da njihova policija kontrolira izlaz iz zemlje, a ne samo Hrvatska ulaz”, dodaje.

Danas je, kako je istaknuo, 24 godine od brutalnog ubojstva tri žene na Općinskom sudu u Gradu Zagrebu. “Mi smo prošloga tjedna predstavili veliku inicijativu Vlade u partnerstvu s brojnim nevladinim organizacijama o izmjenama zakona. Ide se na definiranje teškog ubojstva ženske osobe, na pooštravanje kazne za silovanje”, kazao je.

“Nasilje u obitelji, osobito nad ženama i djecom, jedan je grozan i nedopustiv fenomen u hrvatskom društvu kojeg treba i spriječiti i iskorijeniti i kazniti”, dodaje. “Radimo korak naprijed za kojeg smo uvjereni da je dobar za hrvatsko društvo. Napravit ćemo sve što možemo”, ističe Plenković.

“Jučerašnja porezna reforma, koja je bila u Saboru, svima će donijeti veće plaće, a jedinicama lokalne i područne samouprave veću fiskalnu autonomiju”, istaknuo je, govoreći o postignućima Vlade.

Govoreći o izborima 2024. godine, navodi: “Mi ćemo doći, ne sa koferom rezultata, nego s kompozicijom rezultata koja se vidi u svakom kraju Hrvatske”.

Predsjednik Vlade Plenković posjetio je danas Jadran – galenski laboratorij u Rijeci gdje je sudjelovao na svečanosti povodom završetka investicijsko-razvojnog projekta Integra. Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.