Nedjelja, 21. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Plenković novinarima: Kako ne razumijete da EPPO u Hrvatskoj postoji zahvaljujući Vladi Andreja Plenkovića?!

Danas je održana sjednica Šireg predsjedništva HDZ-a nakon koje je izjavu dao predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković.

 

Rekao je da su raspravili sva aktualna pitanja i obavijestili kolege o svim najbitnijim političkim pitanjima. Kazao je da je kongres EPP-a u Bukurešta bio veoma sadržajan.

“Općenito jako dobra atmosfera potvrđena i jučerašnjim rezultatima u Portugalu”, rekao je.

Govorio je i zakonu o plaćama, odnosno povećanju istih.

Osvrnuo se i na proces obnove za koji je rekao da je – ubrzan.

Što se tiče nadolazećih izbora, Plenković je rekao da je atmosfera jako dobra.

“Raspoloženje jako dobro, mi smo svi jako dobre volje i u formi. Rezultati što se tiče rezultata ove Vlade su odlični, finišira se naš program. Idemo u nove izborne izazove”, rekao je dodajući da su “rođeni spremni kao oni što se žele takmičiti u izbornoj utrci”, prenosi Hrvatska danas.

Plenković je komentirao i jučerašnji intervju glavne europske tužiteljice Laure Kovesi za TNT N1 televizije, koja je, između ostalog, rekla da o nadležnosti EPPO-a ne odlučuje Vlada te da premijer Andrej Plenković pokušava zastrašiti europske tužitelje. Kovesi je također rekla de je Plenkovićevo ponašanje “dizanje dimne zavjese prema građanima i već film koji je već gledala”.

“Da je bilo do Možemo!, da je bilo do SDP-a ne bi se obnovio nijedan prozor u osnovnoj školi u Zagrebu”

“Nisam gledao taj intervju, dobio sam kratki rezime. Tu je stvar što se nas tiče identična kao i prije, nema nikakvog pritiska, ne znam uopće odakle ta teza i tko to tako može doživjeti. Najvažnije je da se svatko drži svoje nadležnosti. Vidio sam da je i ona (Koves) pohvalila Hrvatsku među 17 zemalja koje surađuju s europskim tužiteljima. Ja sam se za to zalagao još dok sam bio zastupnik u EP-u”, dodao je.

“Oni koji su gledali intervju su mi rekli da je formulacija bila Geodetski fakultet. Problem koji se stvarno tiče EU sredstava i vezan je uz Geodetski fakultet uopće nisu vezani uz potres. EPPO i Geodetski fakultet da, u dijelu gdje je nepobitno utvrđeno da se radi o EU novcu. EPPO štiti EU novac. Kad je riječ o slučaju 3D snimanja, mi smo kao odgovorna vlada više puta tražili očitovanja agencija i ministarstva i pogledali rezime izvješća o trošenju sredstava. Nepobitno je utvrđeno da nijedan cent nije potrošen iz EU fondova. To je novac Hrvatske, nadležnost ima USKOK”, rekao je.

“Da je bilo do Možemo!, da je bilo do SDP-a ne bi se obnovio nijedan prozor u osnovnoj školi u Zagrebu, a budući da je bilo do Vlade koju predvodim ja, odnosno HDZ, onda nije problem u Zagrebu obnavljati osnovne škole, srednje škole, fakultete, bolnice, crkve, javne zgrade, ceste…”, nabrajao je Plenković. “Sve što se obnavlja u Zagrebu i na Baniji se obnavlja zahvaljujući vladi i HDZ-u”, dodao je.

Naglasio je da su on i Vlada ti koji su osigurali novac iz Fonda solidarnosti i to realizirali.

“Stvar je skroz jednostavna. Mi smo najzainteresiraniji da se svaka nezakonitost sankcionira. Bila ona kod trošenja europskih sredstava, ili novca iz državnog proračuna. Međutim, sve treba raditi tijelo koje je za to nadležno. Ako je počinjena nezakonitost trošenja sredstava iz proračuna, onda je nadležan DORH. Ako je riječ o europskom novcu, nadležan je EPPO. To je jasno kao dan”, rekao je Plenković ponovno.

“Problem koji se stvarno tiče EU sredstava i vezan je uz Geodetski fakultet uopće nije vezan za potres. Tu EPPO ima nadležnost tamo gdje je utvrđen slijed korištenja novca iz europskih fondova. Ali kada je riječ o projektu 3D snimanja, mi smo kao odgovorna Vlada više puta tražili očitovanja ministarstava, agencija i službeno izvješće o trošenju europskih sredstava i tu je nepobitno utvrđeno da nijedan cent europskog novca nije potrošen za projekt 3D snimanja. Znači, to je novac Republike Hrvatske i tu nadležnost ima DORH”, dodao je premijer.

“Kako ne razumijete da EPPO u Hrvatskoj postoji zahvaljujući Vladi Andreja Plenkovića?!”, rekao je okupljenim predstavnicima medijima Plenković.

Medije je između ostalog optužio da ih “zloupotrebljavaju”.

Najnovije

Ivan Pokupec – Moja analiza izbornih rezultata

Ivan Pokupec/Portal za kulturu komuniciranja Epoha   Napisao sam da HDZ prolazi zbog neozbiljne i kokošarske oporbe. A koliko je neozbiljna i kokošarska se vidi u...

Mislav Kolakušić odlazi, ali Hasanbegović ipak neće u Sabor

Foto:Facebook   Predsjednik stranke Pravo i pravda Mislav Kolakušić je danas izjavio da oni neće podržati pregovore svog koalicijskog partnera Domovinskog pokreta ni sa SDP-om ni...

Prof. dr. Granić: Mesić je uveo pogrešnu praksu oko sastavljanja vlade

Foto:Maxportal   Nikad tako politički agresivni nismo ušli u parlamentarne izbore, a nikada u dramatičnijem i neizvjesnim položaju kao društvo nismo se našli nakon tih izbora....

Plenković ima priliku postati novi Tuđman

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Kada je u izbornu srijedu popodne javljeno da je izlaznost na izborima skoro 30 posto veća nego prije četiri godine,...

Ivana Petrović: Nitko nema pravo udariti na ustavni poredak Hrvatske

Analitičarka Nove TV i urednica redakcije vanjske politike Ivana Petrović komentirala je situaciju u kojoj se našao predsjednik Zoran Milanović nakon odluke Ustavnog suda...