PLENKOVIĆ O PLINSKOJ AFERI: “HRVATSKU NE TRESE NIKAKVA AFERA”

foto-screenshot-Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković nalazi se u Splitu, a nakon toga će posjetiti Šibenik i Zadar. U izjavi za medije komentirao je najnovije događaje vezane uz plinsku aferu u HEP-u.

Novinare je zanimalo trese li Hrvatski plinska afera, te je li istina da je više puta bio upozoren na događaje u HEP-u.

‘Hrvatsku ne trese ništa. Da malo rasvijetlimo činjenice i aktivnosti od strane Vlade kada je riječ o energetskoj krizi. Hrvatska, Europa i svijet zahvaljujući brutalnoj agresiji Putinovog režima na Ukrajinu već gotovo godinu i pol dana živi s energetskom krizom. Hrvatska je u toj, do sada nezabilježenoj krizi, odlukom Vlade osigurala energetsku sigurnost građanima. Sigurnu opskrbu i prihvatljive cijene za građane, gospodarstvo, industriju, bolnice, vrtiće, škole, općine, gradove, županije… za sve. To je okvir politike ove Vlade’, rekao je Andrej Plenković.

‘Zapamtite da nije bilo intervencije Vlade računi za struju, plin, pa i gorivo bili bi pet puta veći svakome od nas u proteklih godinu i pol dana. Zamislite kakvi bi bili računi u tom slučaju’, kaže premijer. Dodaje kako je za sve saznao tek 30. lipnja kada ga je o svemu obavijestio ministar gospodarstva (Davor Filipović op.a.). ‘Kada sam došao iz Bruxellesa u sedam navečer, između sastanka s ukrajinskim državnim tužiteljem i ukrajinskim ministrom pravosuđa i odlaska na proslavu 10. obljetnice članstva Hrvatske u EU Filipović mi je rekao da je dobio jedan papir iz HRTOE-a koji ga je upozorio na to. Tada smo sjeli i odmah idućeg tjedna promijenili Uredbu. Očito je da je HEP imao višak plina te da je došlo do otpuštanja dijela tog viška. Plinacro je o tom višku plina obavijestio HROTE. HROTE je plin prodavao po aukcijskoj cijeni. Mi trenutno čekamo sva izvješća i onda ćemo vidjeti je li došlo do problema’, zaključio je.

Premijer se na pitanje novinara osvrnuo i na tvrdnje tjednika Nacional. ‘To je novina koja mene sedam godina drži na naslovnici u negativnom kontekstu’, te dodao kako smatra da im dopise daje netko s ciljem da napravi političku štetu. ‘Ne pristajem da mi mediji fabriciraju teme o kojima onda oporba kao mali prepisivači buca o tome po sabornici. I to u vrijeme sezone kada se bavimo važnim infrastrukturnim projektima’, kaže premijer.

‘Prvo ćemo utvrditi sve činjenice, pouzdano rekonstruirati cijeli proces. Kada budemo sigurni u ono što se dogodilo, je li nastala šteta, ako uopće je, onda ćemo donositi odluke’, zaključio je te dodao kako u ovom slučaju ‘sigurno nema njegove odgovornosti’.