Utorak, 25. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Plenković odgovorio Bernardiću: Nema “kvadratomanije”

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković odbio je u nedjelju optužbe šefa SDP-a da želi utajiti ‘kvadrate’ svog stana i istaknuo da je tu riječ o bruto i neto površini stana te da Bernardić nije dobro pročitao…

“To je tehničko pitanje, a radi se o bruto i neto korisnoj površini. Moja imovinska kartica je ažurirana tako da sam siguran da šef SDP-a nije dobro pročitao članak na koji se osvrnuo”, rekao je Plenković u Šibeniku odgovarajući na optužbe Davora Bernardića da je u HDZ-u na djelu “kvadratomanija” koji se referirao na članak na portalu Index oko moguće utaje ‘kvadrata’ stana.

Premijer se osvrnuo i na SDP-ovo upiranje prstom u vladajuće kako su upravljali zemljom u doba koronavirusa.

“Prvo su podcjenjivali krizu, a naša je Vlada prva pokrenula mehanizme rješavanja krize na razini Europske unije. Ne samo da smo na vrijeme poduzeli mjere i pokrenuli Nacionalni stožer Civilne zaštite, nego smo i poduzeli ključne zdravstvene i restriktivne mjere, smanjili zarazu i sveli broj, na žalost, preminulih sugrađana na minimum”, rekao je Plenković.

Istaknuo je da je Vlada pravovremeno osigurala zdravstvenu opremu i dodao kako je jučer došao još jedan brod iz Kine pun opreme za zdravstvene djelatnike “tako da da neće više biti onih ‘spontanih’ fotografija iz bolnice na kojima prozivaju da osoblje nema maski, rukavica, vizira”.

Hrvatska je spremna za daljnje suočavanje s covidom-19

“Hrvatska je spremna za daljnje suočavanje s covidom-19 i pobijedit ćemo tu utakmicu i u zdravstvenom smislu. A u smislu stajanja iza gospodarstva i privatnog sektora smo se pokazali. Da je bilo po njima imali bismo krcate zavode za zapošljavanje”, rekao je Plenković.

Plenković je odgovorio Bernardiću i na prozivke da je ova Vlada najkorumpiranija.

“Zadnja Vlada SDP-a, u kojoj nije bio Bernardić, jer nije bio ni bitan, zadužila je Hrvate za 70 milijardi kuna. Mi smo imali zdravi gospodarski rast i smanjivali smo javni dug za 1 posto. Hrvatskoj smo vratili investicijski kreditni rejting, zadržali ga u ovim okolnostima korona krize i stekli snažnu reputaciju na financijskim tržištima i prema financijskim institucijama”, rekao je.

Plaće smo, dodao je, podigli na više od 6700 kuna prosječne plaće, 3250 kuna minimalne plaće. Povećali smo mirovine za 12 posto, a najniže za 15 posto te smo osigurali novih 110.000 radnih mjesta.

Naše je obećanje za budućnost – i to sigurne

“Naše je obećanje za budućnost i to sigurne Hrvatske gdje će građani imati sigurnu plaću i radno mjesto i mirovinu”, poručio je i dodao kako imaju plan stvoriti preduvjete za 7600 kuna prosječne plaće, 4250 kuna minimalne plaće, a 10 postotni rast mirovina te za 130.000 kuna za samozapošljavanje onima koji to žele.

Podsjetio je da je do sada uloženo 7,5 milijardi, a sada se planira uložiti 10 milijardi i smanjivati dalje poreze nakon 9 milijardi rasterećenja do sada, ide se s reformom koja će smanjiti stopu poreza na dohodak sa 36 na 30, sa 24 na 20, smanjenjem PDV na svu hranu s 25 na 13.

“Prema tome, idemo smjerom koji je dobar za naše građane i gospodarstvo. Našim trudom i kontaktima imat ćemo idućih sedam godina na raspolaganju skoro 22 milijarde eura, to je cijeli jedan godišnji proračun dok to bude investicijska poluga našega razvoja”, pojasnio je Plenković.

Moramo naučiti živjeti s bolešću i imati povjerenje jedni u druge

Premijer se osvrnuo i na koronavirus i dodao kako moramo imati povjerenja jedni u druge i naučiti živjeti s ovom bolešću.

“Što se covida-19 tiče, moramo imati povjerenja jedni u druge i naučiti živjeti s ovom bolešću koja je još uvijek globalno prisutna i raditi na tome da je gospodarstvo aktivno i da je turizam živ”, rekao je Plenković i kazao da s obzirom na koronavirus Hrvati u susjednim zemljama mogu najnormalnije glasati u sjedištima naših ureda u tim zemljama.

Plenković je dodao i da svakoj izbornoj jedinici jednako pristupa.

“No, događaji zadnja dva dana u Šibensko-kninskoj županiji svakako su bili dobar razlog da se ovdje nešto više zadržim. Svakako je značajna 50. obljetnica kanonizacije svetog Nikole Tavelića, jučer održano otvorenje 60. MDF-a. Sjajan događaj je jučer bio i u Zadru, mega značajna promidžba s Adria Tourom na kojem su se okupili najbolji svjetski tenisači. Čestitam Novaku Đokoviću koji je omogućio da se sve ovo dogodi i Hrvatskom teniskom savezu i Goranu Ivaniševiću koji se svemu posredovao. To je vrsta promidžbe koja nam sada najviše treba”, zaključio je Plenković i dodao da je siguran i da će biti zadovoljan rezultatima desete liste u 9. izbornoj jedinici koja ima “sjajne i iskusne kandidate”.

Plenković podržao izgradnju kapele sv. Nikoli Taveliću

Podsjetimo, u Šibeniku se jutros održalo svečano euharistijsko slavlje u povodu pedeset godina kanonizacije. Svetu misu predvodio je nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua. U procesiji su sudjelovali biskupi, svećenici, predstavnici župa šibenskog dekanata i brojni vjernici, a glavnom euharistijskom slavlju održanom na trgu uz crkvu sv. Frane i Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića, se priključio i predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar uprave Ivan Malenica.

Plenković je rekao i da mu je bilo veliko zadovoljstvo danas biti u Šibeniku.

“Veliko mi je zadovoljstvo što smo danas bili u Šibeniku na svetoj misi povodom 50. obljetnice kanonizacije svetog Nikole Tavelića. To je jedan sjajan jubilej i jedna krasna propovijed apostolskog nuncija Giorgia Lingue kojem komplimentiram i izvrsno znanje hrvatskog jezika obzirom koliko je dugo vremena proveo s nama u Hrvatskoj. Podržavamo inicijativu Tomislava Glavnika guardijana samostana svetoga Duha u Zagrebu da se u Betlehemu izgradi jedna kapela posvećena svetome Nikoli Taveliću što bi ujedno simboliziralo doprinos hrvatskih franjevaca i crkve u svetoj zemlji”, rekao je Plenković.Hina

T.H.

Najnovije

Sve je spremno za uvođenje vojnog roka

Foto:MORH   Šesnaest godina nakon ukidanja, Hrvatska vraća obvezni vojni rok. Vojna obveza za sve mladiće starije od 18 godina trebala bi stupiti na snagu s...

Tko je sudac Danny Makkelie, čovjek koji je uništio hrvatske snove u Leipzigu?

Foto:Wikipedia   Je li glavni sudac utakmice, Danny Makkelie, čovjek koji je uništio hrvatske ambicije na Europskom nogometnom prvenstvu? Naime, radi se o iskusnom sucu, koji...

Deseci tisuća vjernika na proslavi 43. godišnjice Gospinih ukazanja u Međugorju

Deseci tisuća vjernika iz svih krajeva svijeta proslavljaju danas 43. godišnjicu Gospinih ukazanja u Međugorju, koje je jedno od najvećih hodočasničkih odredišta u svijetu.   Od...

Dan neovisnosti – povijesna odluka Sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika

U Hrvatskoj je danas spomendan na Dan neovisnosti, kojim se obilježava povijesna odluka Sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika, donesenu 25....

Biblijska poruka 25.6.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Obljetnica Gospinih ukazanja u Međugorju

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Lk 1,39-56 Tih dana usta Marija i pohiti u Gorje, u grad Judin. Uđe u Zaharijinu kuću i pozdravi Elizabetu. Čim Elizabeta začu...