PLENKOVIĆ: “ODLUČILI SMO DA JE PANDEMIJA GOTOVA”

foto: Screenshot N1

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održava se sjednica Vlade na kojoj će se donijeti prijedlog odluke o proglašenju prestanka epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2. To znači kraj epidemije koronavirusa u Hrvatskoj zbog čega će se ukinuti mjere Stožera civilne zaštite. Testiranje na koronavirusa više neće biti obavezno, kao niti nošenje maski u zdravstvenim i ustanovama socijalne skrbi.

Odluka Vlade slijedi nakon što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) predložilo ministru zdravstva Viliju Berošu da pokrene postupak proglašenja kraja epidemije, a Ministarstvo zdravstva takav prijedlog ocijenilo utemeljenim.

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice rekao je da smo ovaj tjedan obilježili Dan Europe, a dotaknuo se i obnove od potresa.

– S jučerašnjim danom smo iskoristili sredstva od 319 milijuna eura za petrinjski potres. U Zagrebu smo na današnji dan na 551 milijun eura od 683 milijuna eura. Preostalo nam je potrošiti 132 milijuna eura u narednih 45 dana što će se sigurno ostvariti. U cijelosti ćemo konzumirati podršku koju smo dobili – rekao je Plenković.

– Donosimo odluku o kraju epidemije koronavirusa u Hrvatskoj slijedom odluke Svjetske zdravstvene organizacije koja je kazala da nakon više od tri godine nije javnozdravstvena opasnost. Važno je da izvučemo pouke u daljnjim suočavanjima s ugrozama ovoga tipa. HZJZ će objaviti kako se dalje ponašati u vezi COVID-19 – rekao je Plenković.

Ministar financija Marko Primorac iznio je informacije o korištenju sredstava prikupljenih od dodatnog poreza na dobit. Rekao je da će taj novac ići najugroženijim građanima.

– Do 8. svibnja 2023. godine zaprimljene su 353 prijave o dodatnom porezu na dobit a iskazana obveza iznosi 236 milijuna eura. na dan 5. svibnja ukupno je u državni proračun uplaćeno 213 milijuna eura. Dio sredstava smo rasporedili već u travnju, ukupno nešto više od 102 milijuna eura. 130 milijuna eura još je ostalo za raspodjelu u sljedećim paketima mjera o čemu ćemo informirati hrvatsku javnost – rekao je ministar Marko Primorac.

Premijer nije rekao što će biti sa svim onim kupljenim a neiskorištenim cjepivom, obzirom da se već mjesecima praktički nitko nije cijepio niti prije kraja pandemije.