Plenković predložio Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika; Oporba poručila: Riječ je otvoreno HDZ-ovom čovjeku

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da će Vlada RH za novog državnog odvjetnika predložiti suca Visokog kaznenog suda Ivana Turudića, istaknuvši kako je njegov program bio najkvalitetniji.

 

“Na temelju programa, razgovora i onoga što smo jučer mogli čuti od kandidata, povjerenstvo je jednoglasno odlučilo da Vlada danas predloži Ivana Turudića za kandidata za budućeg glavnog državnog odvjetnika”, rekao je Plenković na sjednici vlade.

Dodao je kako je riječ o istaknutom hrvatskom sucu s velikim iskustvom u pravosuđu koji je radio na Općinskom i Županijskom sudu u Virovitici, bio je predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, a trenutno je sudac Visokog kaznenog suda.

“Svi članovi ovog povjerenstva procijenili su da je njegov program bio najkvalitetniji i da je imao najuvjerljivije argumente u razgovoru, u pogledu funkcioniranja Državnog odvjetništva”, rekao je premijer, prenosi Jutarnji list.

Vlada će tu odluku donijeti danas na zatvorenoj sjednici i uputiti ovaj prijedlog u Hrvatski sabor.

Plenković je također poručio kako u mandatu ove vlade DORH i Uskok rade neometano, bez ikakvog utjecaja vlade u borbi protiv korupcije, kriminala i drugih nezakonitosti.

“Na Državno odvjetništvo gledamo kao na tijelo koje u svom radu treba biti neovisno, samostalno, lišeno bilo kakvog političkog ili svakog drugog oblika upliva ili utjecaja. To je jasno opredjeljenje ove vlade”, istaknuo je.

Naveo je kako se to reflektiralo proteklih nekoliko godina i u radu DORH-a.

Vladino povjerenstvo u kojem su premijer i sedam ministara u srijedu je obavilo razgovore s četvoricom kandidata za novog glavnog državnog odvjetnika.

Na razgovore u Banske dvore abecednim redom došli su odvjetnik Mladen Dragičević, aktualni zamjenik glavne državne odvjetnice Emilijo Kalabrić, sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić te zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Splitu Nikša Wagner.

Opisujući proceduru, premijer je rekao kako cijeli proces izbora novog glavnog državnog odvjetnika traje već praktički dva mjeseca, sukladno zakonskim odredbama.

Tako je najprije Državno odvjetničko vijeće raspisalo poziv na koji su se javila ova četvorica kandidata koji su ispunili kriterije, a koje je verificiralo Državno odvjetničko vijeće te proslijedilo dokumentaciju vladi.

Vlada je nakon toga uputila dokumentaciju s programima i životopisima kandidata Hrvatskom saboru kako bi nadležni Odbor za pravosuđe dao mišljenje, a ta rasprava održana je prošli tjedan.

Za izbor novog glavnog državnog odvjetnika koji se imenuje na četiri godine, potrebna je natpolovična većina, odnosno najmanje 76 glasova zastupnika Hrvatskog sabora.

Turudić bi, dobije li natpolovičnu većinu, na tom mjestu trebao naslijediti aktualnu šeficu DORH-a i prvu ženu na toj dužnosti Zlatu Hrvoj Šipek. Ona je za glavnu državnu odvjetnicu izabrana u svibnju 2020. nakon što je njen prethodnik podnio ostavku kada se otkrilo da je bio član masonske lože.

Saborska oporba  je sa žestokim negodovanjem dočekala vijest o vladinom prijedlogu Ivana Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika, ističući kako je riječ o ‘otvoreno HDZ-ovom čovjeku’.

HDZ je i prije pokretanja postupka odabrao Turudića koji je na Odboru otvoreno rekao da je povezan s HDZ-om, stranka osuđena za korupciju izabrala je za glavnog državnog odvjetnika čovjeka koji neskriveno podržava HDZ, komentirala je Sandra Benčić (Možemo!).

Dodala je kako taj čovjek, uz DORH, treba preuzeti i njegov ključan dio – USKOK koji trenutačno ima tri velika predmeta, predmet Josipe Rimac, Dragana Kovačevića i optužnice protiv bivših ministara u Vladi Andreja Plenkovića. „U sva tri slučaja Turudić ima direktne osobne i prijateljske veze s prvooptuženima”, upozorila je Benčić.

Zapitala je i hoće li se glavni državni odvjetnik izuzimati od vođenja slučajeva u kojima prijateljuje s prvoosumnjičenicima.

Napomenula je također da je Turudić dokazano lagao saborskim zastupnicima na Odboru za pravosuđe na pitanje koliko dugo je u ladici držao predmet svog bratića, navodno povezanim s kriminalnim podzemljem. Kazao je mjesec i pol da bi se drugi dan pokazalo da je to bilo 200 dana, rekla je Benčić, prenosi Index.hr.

”Očekujem da se u Saboru prvi put stvori dovoljna većina da ovakva odluka ne može proći jer ako Turudić postane glavni državni odvjetnik kao osoba koja ne skriva veze s HDZ-om, a ima najveće optužnice protiv istaknutih članova HDZ-a, onda ne možemo više očekivati ništa”, ocijenila je.

Možemo samo čekati izbore, izaći na njih, maknuti ovu bandu s vlasti i onda izabrati glavnog državnog odvjetnika koji ima kompetencije nositi se s borbom protiv korupcije i koji nije prijatelj sa svim prvoosumnjičenicima u najvećim korupcijskim slučajevima, poručila je Benčić, dodavši da je nedavno oslobodio mamu predsjednika zagrebačkog HDZ-a Mislava Hermana u korupcijskom slučaju.

Nikola Grmoja (Most) bio je uvjeren da će kandidat vladajuće većine biti Emilijo Kalabrić. „Činilo mi se pretjeranim i preotvorenim da postave nekoga tko je izravno vezan za HDZ i tko je otvoreno gajio simpatije prema toj stranci i uz kojeg se vežu određene kontroverze, poput ove najnovije iz optužnice protiv Dragana Kovačevića. Nisam se nadao da će Plenković igrati tako otvoreno, ali mislim da se on više zapravo i ne trudi paziti na svoj rejting i imidž u javnosti”, komentirao je Grmoja, predsjednik Antikorupcijskog vijeća.

Sada je, smatra, Plenkovićev cilj samo sačuvati sebe i svoje kadrove, a valjda se nada da se Turudić drži one „prva ljubav zaborava nema” i da će na osnovu tih svojih simpatija štititi njega i njegove kadrove.

Plenkoviću, ističe, nije nikakav problem kada nekakvi niži kadrovi HDZ-a dođu na tapetu DORH-a, nego njegov najbliži krug suradnika, poput Krunoslava Katičića, Marka Milića, a i on sam je već trebao biti pozvan na obavijesni razgovor da imamo slobodan DORH.

Nama ne preostaje ništa drugo sada nego uz pomoć hrvatskog naroda preuzeti odgovornost za državu, razmontirati ovakav DORH, uzdrmati njegove temelje, učiniti ga slobodnim i neovisnim i da takav DORH krene u obračun s kriminalom, korupcijom i ovom koruptivnom Vladom, poručio je Grmoja.

Dokle više, do koje razine može biti srozana pravna država, vladavina prava, neovisnost pravosuđa i država u cjelini, upitala je Dalija Orešković (SSIP) reagirajući na prijedlog Turudića za glavnog državnog odvjetnika.

Smatra da je izbor Turudića jasna poruka svim hrvatskim građanima da od DORH-a i USKOK-a više ne očekuju ništa.

”Turudić je čisti HDZ-ov čovjek, na saborskom odboru on od toga čak nije niti bježao, njemu je to bila referencija”, kazala je Orešković.

I ona tvrdi da je Turudić lagao na saborskom Odboru ”a da se nije obrecnuo, da nije imao potrebu prašinu skinuti s ramena”. ”Toliko je bio siguran u svoje političko zaleđe”, kazala je.

Situacija u kojoj Turudić dolazi na mjesto glavnog državnog odvjetnik, koji bi trebao biti nositelj borbe protiv korupcije koju mahom čini HDZ, govori da smo došli do točke u kojoj će građani odlučiti žele li imati svoju državu ili će mafija imati državu, a sad i svog glavnog državnog odvjetnika, poručila je.

”Ako nema volje, znanja, energije i sinergije da pobijedimo tu neman, onda možemo komotno ugasiti struju i smotati kablove, Auf Wiedersehen, kako bi to rekao premijer Andrej Plenković”, zaključila je Orešković.

I Anka Mrak Taritaš (GLAS) drži da je Plenković odabrao svoga čovjeka. ”Turudić se ne bi javio da nije imao jasne signale”, kazala je.

Saslušanje kandidata na saborskom Odboru ocijenila je pak kao igrokaz za građane i zastupnike u režiji Plenkovića u kojem su ostali kandidati bili ‘zečevi’.

”To je način na koji premijer Plenković i HDZ misli da se upravlja državom, želi raditi što hoće, došlo je vrijeme da svi zajedno, bez obzira s kojoj političkoj opciji pripadamo, kažemo dosta, dosta je bilo varanja, laganja, upravljanja i postavljanja na odgovorne i važne dužnosti naših dečki”, ustvrdila je Mrak Taritaš.