Petak, 14. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Plenković predstavio program vlade, uslijedio rekordan broj replika

Foto:Screenshot/Arhiva

 

Nakon što je jučer konstituiran 11. saziv Hrvatskoga sabora – pred njim je danas rasprava o povjerenju novoj vladi.

Ministre i plan rada koalicijske vlade predstavio je mandatar i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Imat će 18 ministarstava od kojih tri pripadaju Domovinskom pokretu – gospodarstvo, poljoprivreda i demografija, koje će voditi Ante Šušnjar, Josip Dabro i Ivan Šipić.

S novim resorima u vladi ostaju Marija Vučković na čelu Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije te Damir Habijan na čelu Ministarstva pravosuđa i uprave, dok će ministar turizma i sporta postati Tonči Glavina.

Raspravi o povjerenju vladi prethodilo je potpisivanje koalicijskog sporazuma između HDZ-a i DP-a te donošenje novoga zakona o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave – koji je sinoć nakon završene rasprave u Saboru odmah potpisao predsjednik Zoran Milanović, piše HRT.

Čak 75 replika na Plenkovićevo izlaganje

Nakon što je Plenković predstavio ministre i program vlade, uslijedile su replike – njih čak 75!

– Ovo bi trebao biti najveći broj replika u hrvatskoj povijesti, ovaj saziv obara sve rekorde u svemu. Samo na replike će nam otići skoro tri sata, a vjerujem da će to biti i više, rekao je predsjednik Sabora Jandroković.

Plenković predstavio ministre i program vlade

Premijer Andrej Plenković predstavlja ministre i program rada koalicijske vlade. Prvo se osvrnuo na predizbornu kampanju i rezultate izbora. Naglasio je da je HDZ uvjerljivo pobijedio. Pozvao je oporbu na dijalog kojeg, kako je rekao, dosad nije bilo.

– Građani su 17. travnja ove godine na krajnje neuobičajen dan, po prvi puta radni dan – srijeda, glasali na izborima za Hrvatski sabor i u relativnoj većini Hrvatska demokratska zajednica je po treći put zaredom pobijedila na ovim izborima i to uvjerljivo. Takva podrška hrvatskog naroda i naših građana je velika čast i predstavlja za nas još veću odgovornost koja nas obvezuje. Ovakva podrška, a osobito u ovakvim okolnostima nakon osam godina u kojima smo bili suočeni s brojnim krizama, a naročito u kontekstu kampanje koja je bila i u svijetlu kršenja Ustava od strane predsjednika Republike,  uz snažnu podršku SDP-a koji pristao na to flagrantno kršenje Ustava, uz angažman brojnih aktera koji su bili preko onoga što je u političkoj utakmici pristojno, civilizirano i korektno, a to znači ogromna agresivnost, diskvalifikacije, najgrublje uvrede, difamiranje i stvaranje izrazite polarizaciju u društvu, usprkos tome i nakon ovakvih osam godina HDZ je ponovno uvjerljivo pobijedila, poručio je Andrej Plenković.

– Ono što je važno, da smo u toj kampanji uspjeli hrvatskom narodu, najvećom njegovom dijelu, prenijeti ključne poruke i postignuća u razdoblju koja je iza nas. Iza svake vlade ostaje određena politička ostavština i političko nasljeđe. Mi možemo s ponosom reći da je iza naše druge vlade ostao rekordan rast plaća, mirovina, zaposlenosti, ulaganja, a to su najvažniji kriteriji po kojima se mjeri uspješnost svake vlade. Građani su prepoznali naš trud, zalaganje u kriznom upravljanju i nastojanju da svakom problemu pronađemo rješenje, a nisu povjerovali onima koji u svakom rješenju traže samo probleme, rekao je Plenković.

Poziv oporbi na dijalog

– Dali su povjerenje onima koji se brinu za socijalnu koheziju, o društvenom optimizmu i onima koji nastoje biti uključivi unatoč tome što nas je oporba kad je riječ o dijalogu odbila još u srpnju 2020. godine. Ja ću vas ponovno pozvati da uspostavimo dijalog, da pokušamo u duhu poruka koje je predsjednik Sabora dao jučer u svom trećem inauguracijskom govoru kao predsjednik Hrvatskog sabora, a one se svode na načelo međusobnog poštovanja i uvažavanja, obnoviti politički dijalog u Hrvatskoj. Mi tog dijaloga nemamo. Nije postojao protekle četiri godine osim naših susreta u Hrvatskom saboru i vjerujem da će ovaj put na strani oporbe biti nešto više političke zrelosti. Tri puta izgubiti i stalno vrtjeti isto, to nije osobito mudro jer će možda biti i četvrti put za četiri godine.

– Nisu građani povjerovali onima koji su politički isključivi i koji su ideološki nespojivi. Slušali smo i gledali jednu bizarnu trotjednu sagu. Nakon što ste izgubili, tražili ste iskre u očima kod nekih partnera. Da nije bilo smiješno, onda bi stvarno trebalo otvoreno reći da je bilo tragično. Kad se ide na izbore, ostvari se rezultat, razmisli se, malo konzultacija, introspekcije, zrelosti i moglo se sve to drugačije sagledati. Ali to je tako, premda 2024. hrvatsko društvo treba i u političkom smislu i može biti bolje. I stoga su građani poklonili povjerenje onima koji imaju upravljačko iskustvo, koji imaju sposobnost da izgrade partnerstva i koji su u stanju hrvatskom društvu, gospodarstvu osigurati političku stabilnost. Sve poruke od gospodarskih aktera s kojima smo komunicirali u proteklom vremenu išle su za tim “hvala vam za naše poslovanje, za naš prosperitet, za ljude koji rade za nas, za naš izvoz, za našu zaposlenost”. To govore ljudi koji su na tržištu i koji od svog rada žele učiniti više za sebe, za svoje obitelji, za svoje općine, gradove i županije, kazao je Plenković.

Potom je kazao nekoliko riječi o programu nove koalicijske vlade.

– Bilo je opaski u uvodnim izlaganjima je li ovaj program vlade predizborni program HDZ-a? Jasno je i logično da ovaj program vlade i mora biti sastavljen temelju programa koji je HDZ uoči izbora za Hrvatski sabor predstavila hrvatskoj javnosti. Sigurno da nećemo taj program baciti u smeće i pisati neki novi. To bi bila prevara birača. Ono što radimo i što smo učinili je bio vrlo detaljan proces konzultacija s našim partnerima iz Domovinskog pokreta, s partnerima iz političkih stranaka koje su zajedno s Hrvatskom demokratskom zajednicom išle na izbore i to na istim listama.

Svatko može svojim mandatom raspolagati onako kako želi

Osvrnuo se na Vesnu Vučemilović, bivšu članicu Suverenista, koja je podržala Plenkovićevu vladu.

– Mandat u Hrvatskom saboru je osoban, neopoziv. I svatko od zastupnika može raspolagati s njim onako kako želi. To je načelo Hrvatskog ustava i hrvatskog parlamentarizma. I svatko onaj tko ima pravo birati koga će podržati nakon izbora, to radi u skladu s europskom praksom. Po logici jedne od zastupnica jutros, onda bi svaka koalicijska vlada u bilo kojoj zemlji bila neka trgovačka koalicija. Danas gotovo nigdje u demokracijama nema političkih stranaka koji dobivaju 50 posto plus 1. Pronađite mi neku situaciju, osim u Mađarskoj, što je iznimka, da netko vlada potpuno sam. To oni koji malo dignu glavu i prošire horizonte – vide i znaju, gospodine Grmoja. Vidjeli bi da to nije trgovina, gospođo Puljak, nego normalno, demokratsko, post-izborno dogovaranje, a ne naricanje gubitnika i traženje iskre u oku kod ideoloških nespojivih partnera. Taj cirkus koji smo gledali od vas nije bio nužan, za vas je bio po meni politički ponižavajući i krajnje nepotreban. Ja vam savjetujem, kao nekog tko će treći put preuzeti odgovornost za vođenje hrvatske vlade, da se u budućnosti suzdržite od toga, jer je to bolje za vašu reputaciju i vaš politički imidž, poručio je oporbi.

Politički prioriteti u sljedeće četiri godine?

Plenković je rekao kako su prioriteti vlade sintetizirani u pet područja.

– Želimo uspješnu, vitalnu, pravednu, održivu i suverenu Hrvatsku. To su temeljne poruke i okosnice okvirne politike koju ćemo provoditi. Naša vizija uspješne Hrvatske i počiva na daljnjoj, odgovornoj fiskalnoj politici, na zdravim makroekonomskim osnovama, na snažnom i zdravom gospodarskom rastu, povoljnom poslovnom okružju, kvalitetnijem obrazovanju, značajnim ulaganjima u znanost i inovacije te promicanju digitalizacije izvoza. U eri digitalne transformacije i zelene tranzicije, a to smo kao što ste vidjeli iz sastava nove vlade, vrlo jasno definirali u nazivima ministarstava. U fokus stavljamo i visokokvalitetno obrazovanje i znanost, konkurentnost gospodarstva koji su bitni za prosperitet Hrvatske. Jačat ćemo konkurentnost, poticati inovacije i promicati izvoz, nabrojao je Plenković.

– Mi ćemo u našem mandatu održavati redoviti dijalog s našim socijalnim partnerima kako bismo zadovoljili očekivanja svih naših građana. Mislim da smo u proteklih nekoliko godina kroz rad Gospodarsko-socijalnog vijeća i inače dijalog sa sindikatima i poslodavcima napravili iskorake koje su bili posebno vidljivi kada smo radili reformu sustava plaća u državnoj i javnoj upravi, kada smo pak pregovarali o osnovicama. Lijepo je osvrnuti se na mandat vlade u kojoj osnovica raste za 40% i usporediti ga s vladom SDP-a kada je rast osnovice bio nula. Takve poruke rade razliku. Takve poruke građani i zaposlenici vide.

– Također fokusirani smo na nastavak stabilnog rasta BDP-a. Rast BDP-a ovoj godini treba biti 3,3%. To znači da je Hrvatska na putu da raste puno brže nego prosjek na razini EU-a. Prosječni rast na razini država Europske unije će biti 1% ovoj godine. Mi ćemo rasti 3,3%, rekao je Plenković.

– Kad smo krenuli 2016. bili smo na 62% razvoja na razini EU,-a danas smo na 76% razvoja, točno onoliko koliko je i Mađarska razvijena. Mađarska je ušla devet godina i dva mjeseca prije u EU nego Hrvatska, a mi ćemo s ovakvom razlikom sigurno dostići onu našu ambiciju da taj projekt bude 2028. između 80 i 82%. To je temeljni cilj. Kad dođemo do tog cilja, analize pokazuju, jenjava motiv hrvatskih građana da koriste slobodu kretanja i odlaze tražiti svoju ekonomsku i socijalnu poziciju u drugim članicama EU. Kad se pređe 80%, odlasci u druge zemlje su iznimke, a ne trend.

– I dalje ćemo činiti sve da Hrvatska zadrži visoki kreditni rejting i to je ostavština naše vlade. Našli smo kreditni rejting u smeću 2016., bili smo sustavni, strpljivi, izlazili iz procedure prekomjernog proračunskog manjka, iz procedure prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, rasterećivali porezno i građane i gospodarstvo, ukidali parafiskalne namete i neporezna davanja i došli po sve tri svjetske agencije na najvišu razinu investicijskog kreditnog rejtinga koje je Hrvatska imala ikad. Sada nam predstoji, nakon ove političke stabilnosti koja će se okončati glasanjem povjerenja vladi, da stvorimo pretpostavke uz, po meni najbolju turističku sezonu koja nam se ikad dogodila, da to prvo slovo na našem investicijskom rejtingu konačno postane slovo A. Samo nam jedna mala stepenica za to nedostaje, a mi ćemo se potruditi i da do tog cilja dođemo, poručio je.

– Mi ćemo nastaviti našu politiku i kad je riječ o plaćama i tržištu rada. Nikada manja nezaposlenost u Hrvatskoj. Što to znači? To znači da danas praktički radno mjesto na tržištu rada ne nalaze oni koji se ni ne trude da ga nađu. Dakle, gotovo najveća zaposlenost ikada i najmanja nezaposlenost ikada, najveće plaće ikada s ambicijom da nam prosječna neto plaća bude 1600 eura do 2028.godine. Mi smo uvijek imali tu politiku – obećajmo manje, a ispunimo više.

– Naravno da ćemo voditi računa o osobama s invaliditetom. Do 2030. uz ovakva ulaganja u školstvo, u obrazovanje, više neće biti djeteta u Hrvatskoj, a da neće imati svoje mjesto u vrtiću. Do 2027. će sva djeca u hrvatskim školama ići u jednosmjensku ili cjelodnevnu nastavu. Turnusa više neće biti. Radit ćemo na ulaganjima u infrastrukturu studentskih domova, modernizaciji postojećih domova i voditi računa o svim aspektima digitalnog društva i digitalne transformacije, a osobito nastavno na strategiju kroz nacionalni plan razvoja umjetne inteligencije.

– Posebna ulaganja bit će usmjerena na željezničku infrastrukturu, modalitet prometa koji je bio zapušten pola stoljeća i koji predstavlja politički prioritet. Naravno da ćemo njegovati sve što se odnosi na kulturu, hrvatski jezik i identitet te položaj umjetnika.

– Vitalna Hrvatska je prioritet kada je riječ o demografskoj revitalizaciji. Od promjene mentaliteta pa do kombinacije svih mogućih mjera politike koje će poticati i snažiti naše obitelji i stvarati preduvjete da u našim obiteljima ima više djece, jer bez toga je budućnost cijeloga naroda u puno zahtjevnijoj situaciji.

– Nastavit ćemo partnerstvo s gradovima, županijama i općinama, uz funkcionalnu decentralizaciju i fiskalnu decentralizaciju.

– Također vodit ćemo računa i o osamostaljivanju mladih, udvostručit ćemo jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete, za svako rođeno dijete majke će dobiti godinu dana mirovinskog staža, a za snižavanje dobne granice i za izračun mirovine. Također, povećat ćemo novčane naknade za korištenje prava na roditeljski dopust zaposlenih i samozaposlenih roditelja. Udvostručit ćemo trajanje plaćenog očinskog dopusta, dakle s 10 na 20 dana, ako su blizanci s 15. na 30. dana. Povećat ćemo iznose doplatka za djecu za sve skupine korisnika. Podići ćemo minimalnu studentsku satnicu na 7,81 euro. Redefinirati uvjete obavljanja studentskih poslova, omogućiti studentima priznavanje njihova rada u stažu mirovinskog osiguranja. Nastavit ćemo brigu onima koji su najranjiviji, a to su međ ostalim i naši umirovljenici.

Oporba prije predstavljanja nove Vlade ponovila da se radi o prevari birača

Oporbeni saborski zastupnici u petak su prije predstavljanja programa i nove Vlade predsjednika HDZ-a i mandatara Andreja Plenkovića nanizali zahtjeve za stankom kako bi još jednom naglasili da se radi o prevari birača i podsjetili Domovinski pokret što su govorili o Plenkoviću i HDZ-u.

– Danas ćemo slušati kako je premijer dobio potporu na izborima, što nije istina. Bez ruku DP-a, bez ljudi koji su protiv njega dizali kaznenu prijavu, on nema dovoljnu ruku za sastav Vlade. Čak ni s njima, bez nacionalnih manjina, nema dovoljno ruku, a postaje premijer zahvaljujući ljudima koji su govorili da je lopov, istaknuo je Mostov Nikola Grmoja.

Naglasio je kako su građani glasali za promjene, a dobili istu Vladu, s istim licima, istim programom.

Zastupnica Možemo! Sandra Benčić izrazila je zabrinutost smjerom kojim Hrvatska od danas kreće “jer je glavni partner u novoj Vladi stranka koja je eksplicitno izražavala stavove suprotne vrijednostima Ustava, tražila potpuno izbacivanje jedne političke stranke koja reprezentira jednu nacionalnu manjinu, srpsku i jer se radi o koaliciji koja dozvoljava promjenu diskursa koja je uzrokovala već u posljednjim tjednima napade na one za koje smatraju da su drugi i drugačiji”.

Od Vlade želi čuti garanciju da HEP neće ići u privatizaciju i da se državna poljoprivredna zemljišta neće rasprodavati.

Ključno pitanje je i za Anku Mrak-Taritaš (Klub GLAS-a, DO i SIP-a, HSS-a) kojim smjerom od danas idemo i “koliko se nisko premijer može spustiti da sebe i HDZ održi na vlasti”.

Raspudić: Program lista lijepih želja

Stanku je zatražio i Marijan Pavliček u ime Kluba Hrvatskih suverenista, Pravo i pravda te nezavisnog Josipa Jurčevića, koji je, također, podsjetio na sve ono što su govorili DP-ovci proteklih godina i prije izbora o HDZ-u i Plenkoviću.

– Danas će DP otići u zagrljaj Plenkoviću protiv kojeg su prije pet tjedana dizali kaznenu prijavu, nazivali ga lažovom, Vladu nazivali veleizdajničkom, Bačića torbarom, tražili ostavku ministra branitelja, stavljali Plenkovića na jumbo plakate… I što će sad napraviti? Jedno veliko ništa, kazao je.

Reagirao je DP-ov zastupnik Stipo Mlinarić Ćipe kroz povredu Poslovnika poručivši da je Pavliček greška DP-a iz 2020. kad su s njim išli na izbore.

– Vi ste ostali sami, a nemojte se bojati za ovih 12 veličanstvenih.

Zbog toga je dobio opomenu od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića koji je pritom najavio da “neće tolerirati namjerno i nekorektno korištenje povrede Poslovnika te će u startu davati više opomena”.

– Unatoč riziku od dobivanja više opomena i gubljenju prava govora, Mostov Miro Bulj iskoristio je povredu Poslovnika za repliku pa pustio i snimku u kojoj Mlinarić govori da DP neće sudjelovati u vlasti ni s HDZ-om ni sa SDP-om. Više nema pravo sudjelovati u raspravi.

Nino Raspudić je u ime Kluba nezavisnih i Fokusa kritizirao što su program Vlade, koji je ocijenio listom lijepih želja, dobili kasno sinoć, a kritizirao je kandidate za ministre koje Plenković predlaže.

– Vidimo da je ova Vlada proširena na krivi način, da sve što se događalo u Ministarstvu kulture nije bilo dovoljno da Obuljen Koržinek preuzme političku odgovornost nego nam je i dalje nudite kao ministricu. Što, Plenkoviću, poručujete znanosti kad za ministra poljoprivrede nudite čovjeka koji je do 40-te godine mlatio vreću, a onda ekspresno magistrirao fiskulturu u Travniku, je li vas sram, upitao je Raspudić.

Grbin: Nemamo niti jednu potpredsjednicu Vlade, a imamo samo dvije ministrice

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kazao je kako je “smiješno da u državi gdje imamo kontinuiran pad broja stanovnika istovremeno imamo porast broja ministara i ministarstava, kao i potpredsjednika Vlade”.

– Tako ćemo potpredsjednika Vlade imati sedam, doduše, niti jednu potpredsjednicu, 16 ministara i samo dvije ministrice, rekao je i podsjetio na neke afere HDZ-ovih ministara, koji nastavljaju obnašati dužnost.

Čelnik DP-a Ivan Penava odgovorio je kako iz oporbe još uvijek izbija nepomirljivost i neprihvaćanje izbornih rezultata.

– Vidimo kako sikću na sve strane s teškim kvalifikacijama. Sve što tražimo jest moment da ministri cjelokupne Vlade pokažu što znaju temeljem rezultata, ništa više. No, nema ni toliko povjerenja i demokratičnosti da se tome izađe u susret, rekao je pa Pavličeku poručio da ga može sram biti jer napada zastupnike DP-a, “heroje i stupove ove države”.

HDZ-ov Nikola Mažar je ponovio kako su birači poslali poruku da žele nastavak onoga što je HDZ-ova vlada radila.

– Od jučer ste svi zajedno postali službeno najduža oporba u EU, dodao je i zaradio pljesak stranačkih kolega.

Trzavice između HDZ-a i oporbe nastavile su i zahtjevom za stankom Marijane Puljak u ime Kluba Centra i Nezavisne platforme Sjever kada je ovu koaliciju nazvala “trgovačkim lancem.”

– Ova koalicija nije rezultat stvarne vizije Hrvatske već političke trgovine, koja će osigurati nastavak korupcije i klijentelizma i proširiti ga. I da, gospodine Penava, ovo je izdaja svega onoga što ste govorili, rekla je.

Oporba prvu sjednicu počela kritikom programa vlade i koalicije HDZ-a i DP-a

Uoči rasprave o novoj Vladi i njezinu programu, saborski zastupnici su u petak mogli iznijeti slobodna stajališta pa su oporbeni tu priliku iskoristili za kritiziranje nove vlasti HDZ-a i DP-a, podsjećajući što su sve jedni o drugima govorili, dok su vladajući podsjećali na uspjehe.

Anja Šimpraga u ime Kluba zastupnika SDSS-a osvrnula se na posljednjih mjesec dana postizbornih događanja te činjenicu da SDSS više nije dio vladajuće većine i Vlade u kojoj je obnašala dužnost potpredsjednice prethodne dvije godine.

– Svjedočili smo posljednjih tjedana radikalizaciji diskursa u javnosti i nije bilo jednostavno slušati razne analitičare, političare i predstavnike medija, koji pretpostavku izgradnje kvalitetnijeg društva vide u modelu ograničavanja manjinskih političkih prava, kazala je.

Poslala je sa saborske govornice poruku kako će se i kao saborska zastupnica nastaviti zalagati za izgradnju boljeg društva “boreći se za promicanje interesa svih marginaliziranih skupina u Hrvatskoj”.

– Za neke nepoželjni, za neke nepotrebni, a za mene je čast predstavljati srpsku zajednicu i biti članica SDSS. I dalje ćemo biti podrška svim akterima i prijedlozima koji promiču toleranciju, poručila je.

HDZ-ov Nikola Mažar osvrnuo se na izborne rezultate i sastav ovog 11. saziva Sabora istaknuvši kako je narod poslao nedvosmislenu poruku da žele kontinuitet, prosperitet, napredak, sigurnost, odgovornu i konstruktivnu politiku. Potom se pohvalio i postignućima Vlade protekla dva mandata, a oporbu nazvao lošim gubitnicima.

– Most je išao ovjeriti kod javnog bilježnika da neće s HDZ-om, a kasnije ste sjedili u Vladi i dobili ministre, podsjetio je Mostovce odgovarajući na njihove kritike zbog sklapanja vlasti HDZ-a i DP-a.

Mostov Miro Bulj javio se za povredu Poslovnika podsjetivši kako su DP i Ivan Penava podnijeli kaznenu prijavu protiv Andreja Plenkovića, a i na njegove riječi da bi njegova baba bolje vodila Vukovar. Nakon njega se digla i SDP-ova Sabina Glasovac istaknuvši kako Mažar “omalovažava zastupnike i zdravu pamet”.

– U vašem mandatu je 750.00 ljudi na rubu siromaštva, 260.000 ljudi je iselilo, cijene hrane i stanova su rasle, a standard nam je jedino bolji od Bugarske, rekla je.

Potpredsjednik Sabora Željko Reiner udijelio im je opomene zbog zlouporabe instituta povrede Poslovnika.

Kukavica (DP): Mi se ne bojimo

Ivica Kukavica iz Kluba Domovinskog pokreta predstavio se zastupnicima i javnosti istaknuvši kako dolazi iz Imotskog, da je umirovljeni časnik elitne 4. gardijske brigade te je naglasio da dolazi s desnog političkog spektra, a da je u politici od 2013.

– Nacionalna politika nije mi bila toliko u fokusu do 2017., kada je bilo jasno da ne postoji desnica u izvršnom smislu i da je svih ovih ovih godina bila ugrožena jedino hrvatska desnica, rekao je.

Govoreći o postizbornoj koaliciji s HDZ-om, podsjetio je kako je DP govorio da dio većine ne mogu biti SDSS i Možemo.

– Kad je bio potres, bio sam u Petrinji 15 dana po selima gdje je srpska manjina, pomagao im i iznenadilo me u kojim lošim uvjetima žive. Zato je vrlo bitno da država, osim ideološkog zaokreta, nešto konkretno radi i tu smo mi, poručio je i naglasio kako se DP ne boji odgovornosti.

– Moje prezime jest Kukavica, ali vidjet ćete da se ne bojimo, rekao je.

Nikola Grmoja javio se za povredu Poslovnika upitavši ga što je HDZ uvrstio u program Vlade iz programa DP-a pa odmah i odgovorio ništa.

– Ne znam je li Kukavica vidio program Vlade, to je prepisan predizborni program HDZ-a od riječi do riječi, niti jedne jedine stavke nema iz programa DP-a, istaknuo je pa i on dobio opomenu.

Puljak: Ignorirati postojanje Zekanovića kao zastupnika

Marijana Puljak iz Kluba Centra i Nezavisne platforme Sjever poručila je Kukavici kako DP jest izdao birače podsjetivši ga kako su prije izbora govorili kako će se boriti protiv korupcije, a onda podržali opciju koja je pravomoćno osuđena za korupciju. Potom se osvrnula na jučerašnji istup Hrvoja Zekanovića (HDS), koji je dio vladajuće većine, a koji je o predsjedniku SDP-a Peđi Grbinu govorio da je politički zombi, živi mrtvac i spominjao kolac u srce i metak u čelo.

Pozvala je sve zastupnike oporbe da se naredne četiri godine ne osvrću na njega, da ignoriraju njegovo postojanje kao zastupnikom jer “ono što je on jučer izjavljivao ovdje u Saboru nije dostojno da ga smatramo saborskim zastupnikom”.

– Ne možemo poništiti volju birača koja ga je dovela u Sabor, ali njegovo ponašanje nije dostojno funkcije za koju su ga izabrali. Onaj poziv na nasilje i mržnju je čak i za njegove standarde prevršio svaku mjeru pristojnog ponašanja i tolerancije, ono ne smije biti nikakav uzor nikome i niti je dostojno ove institucije, kazala je.

Dalija Orešković je u ime Kluba GLAS-a, DO i SIP-a te HSS-a istaknula kako strah građana treba izazivati “trend normaliziranja svega što je nenormalno”. Dodala je i kako se stvara atmosfera koja ju podsjeća na atmosferu iz horor filma “IT”. Novu je vlast ocijenila prevarom birača, a i ona je kritizirala Zekanovića.

– Ne postoji isprika, čak da se i uputi, ne treba ju se prihvatiti. Jedino prihvatljivo je da se HDZ odrekne takvog zastupnika. Ne pristajemo na ništa manje, poručila je.

Benčić o “domovinskom duhu”

Sandra Benčić (Klub Možemo) govorila je o “domovinskom duhu” koji danas dolazi na vlast.

Prepoznat ćete ga kada ćete sve češće čuti da je netko na cesti opsovao nešto svom sugrađaninu, prijetio mu da će ga zaklati jer je, primjerice, Srbin, da će ga doći glave jer su sada njegovi na vlasti ili kada čujete jednog dana na javnoj televiziji da je 8. svibnja Zagreb okupiran umjesto oslobođen od fašista, navela je.

– Ako kao žena čujete da vam je mjesto u kuhinji i doma s djecom a ne na poslu, znajte domovinski duh progovara iz vašeg sugovornika, rekla je Benčić.

Privatizacija HEP-a, prodaja državnog poljoprivrednog zemljišta, privatizacija zdravstva, nestanak Novosti na kiosku, sve je to domovinski duh, dodala je.

Najnovije

Anici Jurić je Armija BiH pred očima ubila trojicu sinova i muža

Foto:Večernji.ba   „Ove godine nisam mogla otići. To je prvi put otkako su sahranjeni na našeg groblju u Kaknju, u Grmačama. Put iz Čapljine gdje sad...

U sjeni napada na Bartulicu ostala izmjena Zakona o grobljima koja će donijeti micanje četničkih spomenika

Foto:Narod.hr   U sjeni napada na Domovinski pokret ostala je izmjena Zakona o grobljima koja će donijeti micanje četničkih spomenika. Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava održao...

Analiza: Je li Jordan Bardella (28) budući francuski predsjednik?

Foto:Screenshot   Izbori za Europski parlament u Francuskoj jasno su pokazali da je balon moći predsjednika Emmanuela Macrona ispuhan, nova francuska politička zvijezda zove se Jordan...

Biblijska poruka 14.6.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Srce – izvorište grijeha

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 5,27-32 Reče Isus svojim učenicima: »Ćuli ste da je rečeno: Ne čini preljuba! A ja vam kažem: Tko god s požudom pogleda...

Ilija Cvitanović: Svesrpski sabor je nešto najlošije za srpski narod

Održavanje tzv. svesrpskog sabora je nešto najlošije po srpski narod i ni na koji način ne može izazvati implikacije po status BiH i njenu...