PLENKOVIĆ se oglasio o BLEIBURGU: “Osuda komunističkih zločina ni na koji način ne relativizira fašističke, naprotiv”

foto-facebook

Vlada je danas raspravljala o rebalansu državnog proračuna i pomoći županijama nakon katastrofalnih poplava, a Plenković je dao i komentar o velikoj traumi Blajburške tragedije i komunističkim zločinima nad hrvatskim narodom.

“Sudjelovali smo na komemoraciji na Mirogoju i potom u Macelju. Za razliku od zapadne Europe gdje je svibanj ’45. postao simbol poraza nacizma i uspostave demokracije nakon strahota holokausta, u Hrvatskoj je u tom mjesecu nažalost došlo do masovnih komunističkih poratnih zločina te je došlo do velikih tragedija za hrvatski narod gdje su mnogi pobijeni bez suda, pokapani bez groba a tisuće razoružanih vojnika i civila nikad nije nađen.

To je i do danas velika trauma za brojne hrvatske obitelji i o tome moramo voditi računa, vjerujući u načela da jedno zlo ne može poništiti drugo, nego mu se samo može pribrojiti. Tako ni osuda komunističkih zločina ni na koji način ne relativizira fašističke, naprotiv. Samo odbacivanjem i osudom zločinačkog naslijeđa svih totalitarizama možemo graditi bolju i demokratsku Europu”, rekao je Plenković.

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je, nakon sjednice šireg predsjedništva HDZ-a, najavio da će se o rebalansu proračuna u petak govoriti na sjednici Vlade te da će biti donesen u lipnju.

Ministar financija Marko Primorac još je u ožujku najavio da će se morati donijeti rebalans državnog proračuna ne samo zbog dokapitalizacije HEP-a za 900 milijuna eura, što je samo manji dio zahtjeva, nego i određenih iskoraka napravljenih nakon donošenja proračuna, ponajprije u pogledu socijalne skrbi, tj. zakona o osobnoj asistenciji, indeksacije mirovina, povećanja plaća u javnom sektoru, a ni novi paket mjera pomoći nije bio predviđen inicijalnim proračunom.

Plenković je na početku podsjetio da je u petak obljetnica referenduma iz 1991.

“Povijesni dan za naš narod, našu samostalnost, preduvjet neovisnosti i plebiscitarna potpora hrvatskog naroda u tim prijelomnim trenucima za našu domovinu, ali i cijelu Europu”, kazao je na početku premijer.

Odmah se i zahvalio ministrima i Hrvatskim vodama, HGSS-u, Civilnoj zaštiti, policiji, vojsci, Crvenom križu i lokalnim vlastima na svemu što su učinili u borbi s poplavama.

”Najbitnije u ovom trenutku je da nema žrtava”, poručio je premijer i upozorio na problem klimatskih promjena.

“Ovakve ekstremne oborine su neobične za ovaj dio Europa u ovo doba godine. To je znak sve brzih i razornijih klimatskih promjena koje pogađaju cijeli svijet, donose više suša, požara, a i poplava. Ovoga će u budućnosti biti nedvojbeno više, morat ćemo se još pripremati, činiti mudre korake koji u prošlosti možda i nisu bili tako planirani, a to znači i prostorno planiranje gdje su rizici promijenjeni”, poručio je Plenković.

Vezano za obnovu, istaknuo je da su u potpunosti apsorbirali sredstva iz Fonda za petrinjski potres od 319 milijuna eura.

“A sad smo i iznad toga. Za zagrebački potres smo apsorbirali preko 930 milijuna eura – kazao je dodavši kako je na Banovini krenula primopredaja državnih stanova za privremeno zbrinjavanje.”