Plenković smatra kako diplomaciji treba vratiti zasluženo mjesto u hrvatskom društvu

Mislim da će tek izgradnjom Pelješkog mosta širokoj javnosti postati jasno što znači dobiti bespovratna sredstva u tolikom iznosu za tako velik projekt", smatra predsjednik vlade...

FOTO/FAH

Autor-Hina

Hrvatskoj diplomaciji treba vratiti dignitet i zasluženo mjesto u državnoj upravi i društvu, istaknuo je u petak premijer Andrej Plenković na Konferenciji veleposlanika, generalnih konzula i otpravnika poslova u Zagrebu.

Plenković je pred diplomatima istaknuo kako je prednost današnje hrvatske političke konstelacije u tome što je u vrhu vlasti velik broj bivših pripadnika ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP), upoznatih s načinom njegovog funkcioniranja.

“Postoji jedna teza u hrvatskoj javnosti, od nekih naših konkurenata i drugih aktera, da smo mi previše diplomatični kao političari, no ja mislim da je to naša najveća prednost. Znamo što rade druge zemlje i pratimo europske i globalne procese”, rekao je Plenković.

“Činjenica da smo danas ovdje baš nas troje dovoljno govori je li prednost ili mana imati diplomatsko iskustvo”, naglasio je premijer, referirajući se na predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović i ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić koje su od samih početaka u hrvatskoj diplomaciji i koje su uz ministra obrane Damira Krstičevića i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića izlagale na Konferenciji.

Plenković je naglasio kako je zbog svog iskustva državnog tajnika i diplomata svjestan koliko su mala sredstva alocirana za ministarstvo vanjskih poslova, ali da sad kao onaj koji odlučuje o proračunu više “nema izgovora da to pitanje ne adresira”.

“Činjenica je da će se proračun MVEP-a povećati za 20 posto, što govori da ljudi koji danas odlučuju o proračunu znaju u kakvom je materijalnom stanju ministarstvo”, rekao je premijer, dodavši kako “to znači vraćanje digniteta i zasluženog mjesta hrvatske diplomacije u državnoj upravi i društvu”.

Prioriteti diplomacije

Plenković je okupljenim diplomatima poručio kako “očekuje da budu isključivo hrvatski veleposlanici”, govoreći o sindromu da hrvatski predstavnici u svijetu s vremenom često počinju bolje tumačiti ono što je zemlja u kojoj provode vrijeme kazala da bi trebala biti hrvatska politika od onog što smatraju hrvatske vlasti,  zbog čega smatra da trajanje veleposlaničkog mandata ne bi smjelo biti duže od četiri godine.

“Vaša je zadaća da projicirate Hrvatsku kakva ona jest 2017. godine, onakva kakvu smo priželjkivali od 1990., u pogledu vrijednosti kojima pripadamo, standarda kojima težimo i interesima koje zastupamo”, naglasio je premijer diplomatima.

Istaknuo je kako oni djeluju u svijetu koji se mijenja “brže nego što je bilo tko mogao anticipirati”, u kontekstu bitno promijenjene politike Sjedinjenih Država kao svjetske sile koja je dobila novu administraciju, sve asertivnije politike Rusije, te okoline obilježene novim izazovima poput migrantske krize ili terorističke prijetnje.

U kontekstu europske politike, Plenković je naglasio kako treba jačati demokratski legitimitet europskih institucija i postići veću participaciju na izborima za Europski parlament, te učiniti vidljivijom redistributivnu snagu europskog proračuna u Hrvatskoj.

Mislim da će tek izgradnjom Pelješkog mosta širokoj javnosti postati jasno što znači dobiti bespovratna sredstva u tolikom iznosu za tako velik projekt”, smatra predsjednik vlade. 

Članstvo u EU-u treba iskoristiti i za jačanje hrvatskog izvoza i ekonomske interese, zbog čega je važna suradnja ministarstva vanjskih poslova s gospodarskim čimbenicima u hrvatskom društvu i upravi.

Govoreći općenito o EU-u, Plenković je istaknuo kako je činjenica da se dogodio Brexit, “jedna od najvećih gluposti u političkom smislu”, znatno mijenja taj europski savez. Njime odlazi stalna članica Vijeća sigurnosti i najutjecajnija članica u europskoj obrani uz Francusku, te se time mijenja sam karakter EU-a, zbog čega treba vratiti entuzijazam u tu organizaciju.

Zaključio je kako oko otvorenih pitanja sa susjedima hrvatska diplomacija treba biti “čvrsta” i “ustrajna u objašnjavanju naših stavova”.

“Moramo biti vrlo precizni i artikulirani u objašnjavanju ‘trećima’ za što se mi zalažemo, jer i drugi to rade”, poručio je premijer.

Plenković je u četvrtak navečer rekao da će Konferencija veleposlanika, generalnih konzula i otpravnika poslova RH koja se 24. i 25. kolovoza održava u Zagrebu postati redovito godišnje okupljanje diplomata u vrijeme prve sjednice vlade nakon ljetne stanke u kolovozu kako bi diplomati dobili temeljne okvire i smjernice za provođenje državne politike i vanjske politike.

A.K.