PLENKOVIĆ U KRAPINI BRANITELJIMA OBEĆAO “HOTEL S 4 ZVJEZDICE”

Premijer Andrej Plenković posjetio je Krapinu povodom obilježavanja 830. obljetnice prvog spominjanja tog grada, ali i samog Dana grada Krapine. Poručio je da će upravo u Krapini biti izgrađen jedan od četiri nova braniteljska centra na razini hotela s četiri zvjezdice. Uz to, uskoro će biti potpisan ugovor s Ministarstvom regionalnog razvoja za ITU mehanizam kojim je za Krapinu osigurano 13,5 milijuna eura.

Istaknuo je da je Vlada privržena politici ravnomjernog regionalnog razvoja Hrvatske i stvaranju jednakih mogućnosti diljem zemlje. Kaže da je dokaz tomu da u Krapini živi 13.000 osoba, od kojih radi gotovo 5500 ljudi, a nezaposlenih je samo 200.

“To govori ključnu poruku koju često ističemo i na nacionalnoj razini. Prije otprilike sedam godina je omjer onih koji rade i onih koji ne rade, bio šest zaposlenih i jedan nezaposleni, a danas je taj omjer 16 prema jedan u Hrvatskoj, a vi ste tu, čini mi se, čak i bolji. To govori da je ukupna situacija i kontekst u kojem se zemlja nalazi danas, na pragu 2024., takav da smo realizirali nekoliko ključnih strateških ciljeva države”, rekao je Plenković, prenosi tportal.

Premijer je nabrojivši projekte poput LNG terminala na Krku, Pelješkog mosta, druge cijevi tunela Učka, koridora 5C i drugih cestovnih projekata poput brze ceste Varaždin-Ivanec-Krapina, poručio da se u četvrtom desetljeću hrvatske demokracije kraju bliže sve investicije koje će omogućiti jednaki razvoj za sve u Hrvatskoj.

“Značajan iskorak u odnosu na druge napravljen je projektom brzog interneta, vrijednog 60 milijuna kuna te financiranog sredstvima EU fondova i Hrvatskog Telekoma. Kroz Fond solidarnosti ove smo godine realizirali projekte u vrijednosti od oko 3,5 milijuna eura, od čega su 3,2 milijuna bespovratna sredstva”, rekao je gradonačelnik Krapine, Zoran Gregurović.

Projektima na sjeveru zemlje nije kraj, stoga je premijeru važna sinergija s Gradom Krapinom, ali i Krapinsko-zagorskom županijom.

“Brojni projekti, pa i oni koje ste kandidirali za različite natječaje, prilika je da ovaj razvoj hrvatskoga sjevera kroz projekt Sjever, kroz druge aktivnosti ministarstava, u svim mogućim aspektima bude jednako uspješan, kao što je to bilo i dosada”, zaključio je Plenković.

U skladu s time, poručio je da je Hrvatska dobila ogromne benefite od ulaska u eurozonu i europski stabilizacijski mehanizam. Hrvatska je, prema njegovim riječima, financijski i ekonomski snažnija i stabilnija.

“Kada to stavimo u kontekst podataka o gospodarskom rastu, osobito ovaj recentni podatak od 2,8 posto u trećem kvartalu, što potvrđuje trend onih projekcija koje Vlada i Ministarstvo financija drže, a to je da će rast u ovoj godini također biti 2,8 posto, gdje se rapidno smanjuje udio javnoga duga u BDP-u, ove godine će biti na 60,7 posto, a sljedećih nekoliko godina idemo prema 55 posto, što su itekako dobri rezultati”, zaključio je Plenković.