Subota, 13. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Plenković u Sarajevu: Razgovori o reformskom i europskom putu BiH

Premijer Andrej Plenković boravi u Sarajevu. Onamo je danas stigla i predsjednica EK Ursula von der Leyen koja se s nizozemskim premijerom Markom Rutteom susrela s članovima Predsjedništva BiH. Predviđeni su zajednički susreti s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto i njezinim zamjenicima, kao i s članovima vodstva Zastupničkog te Doma naroda parlamenta BiH. Razgovori su vezani uz poticanje na provedbu reformi važnih za otvaranje pregovora o pristupanju BiH Europskoj uniji.

 

Premijer Andrej Plenković sastao se s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto i njezinim zamjenicima, kao i s članovima vodstva Zastupničkog te Doma naroda parlamenta BiH. U nastavku posjeta, Plenković će razgovarati s brojnim visokim dužnosnicima BiH. U Sarajevu su i predsjednika EK Ursula von der Leyen i nizozemski premijer Mark Rutte, a posjet je važan jer se želi dati vjetar u leđa BiH kako bi što prije pristupila pregovaračkom procesu za ulazak u EU, javlja HRT.

Na posljednjem sastanku Europskog vijeća u prosincu 2023. prihvaćen je zaključak kojim će Vijeć otvoriti pregovore s BiH slijedom izvješća Europske komisije, a koje treba biti pripremljeno najkasnije do ožujka 2024. Tijekom boravka u Sarajevu, predsjednik Vlade Plenković održava sastanke s Vijećem ministara, Zastupničkim domom i Domom naroda PS BiH, poglavarima vjerskih zajednica, visokim predstavnikom za BiH i predstavnicima civilnog društva.

”Očekujem vrlo skoro, na temelju naših razgovora i dijaloga, da usvojimo plan ekonomskih reformi za 2024. i 2026. godinu. Intenzivno u ovom trenutku želim naglasiti da radimo na promjenama izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine, koje se radi i kroz radne grupe i na razini političkih lidera – usaglašavamo stavove. Istaknula bih zapravo odlučnost i predanost političkih lidera u Bosni i Hercegovini na rješavanju svih ovih pitanja kad je u pitanju izborno zakonodavstvo kroz institucije, odnosno domaća rješenja, jer je to zapravo i uvjet i preduvjet za osiguranje stabilnosti, sigurnosti, prosperiteta pa i europskog puta Bosne i Hercegovine”, kazala je Borjana Krišto, predsjedateljica Vijeća ministara BiH. Kazala je i kako se nada da će do sastanka Europskog vijeća dobiti točan početak otvaranja pregovora.

”Uvjerena sam da će to biti temeljem našeg rada i odgovornosti, uvjerena sam da put u Europsku uniju nije lak, ali da mi dijalogom, našim opredjeljenjem, usmjerenosti i našom posvećenošću prema ostvarenju našeg najvažnijeg vanjsko-političkog cilja, ćemo doći na ovakav način”, dodala je Krišto.

”Nas četvero ovdje jedinstveni smo i suglasni u tome da Bosnu i Hercegovinu vidimo u Europskoj uniji kao jedinstvenu, suverenu i nedjeljivu državu. To je naš zajednički cilj i na njemu zajednički radimo. Vaš je izbor da ostanete na europskom putu i neka vas ništa ne ometa na njemu”, kazala je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

”Sada je trenutak, ovaj strateški posjet i prozor politički koji se otvorio, da se naprave iskoraci i u pogledu zakona o sudovima, i u pogledu zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, i u pogledu zakona o sprječavanju pranja novca, te niza drugih poteza koji će omogućiti i Komisiji, a i državama članicama da donesu tu ključnu odluku. To je bit i sukus ovoga današnjega posjeta”, kazao je među ostalim, premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković.

”S visokim predstavnikom Christianom Schmidtom raspravili smo aktualnu političku situaciju u BiH. Reformski i europski put ključan je za stabilnost, funkcionalnost i razvoj BiH. Pritom je važno postići politički dogovor o izbornoj reformi i osigurati ravnopravnost triju konstitutivnih naroda”, objavio je Andrej Plenković na Twitteru.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i nizozemski premijer Mark Rutte susretom s članovima Predsjedništva BiH u utorak su započeli seriju razgovora s bosanskohercegovačkim dužnosnicima, no na sastanku u sjedištu državnog vrha nije bilo predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića. S Von der Leyen i Rutteom sastali su se predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić te članovi državnog vrha Denis Bećirović i Željka Cvijanović.

”Što se tiče sastanka s tročlanim Predsjedništvom BiH, konzistentna linija predsjednika Vlade je da se ne sastaje sa Željkom Komšićem, koji nije izabran za hrvatskog člana Predsjedništva voljom hrvatskog naroda u BiH i s kojim nikakvog kontakta nemaju ni druge institucije Republike Hrvatske. Predsjednik Vlade jednako je postupio i prigodom radnih posjeta 2021. i 2023. godine – kada je održao sastanke s Vijećem ministara i Zastupničkim domom i Domom naroda PS BIH. Uzimajući u obzir da se praksa preglasavanja hrvatskog naroda u izboru člana Predsjedništva BiH ponovila i na općim izborima 2022., predsjednik Vlade nema namjeru promijeniti svoj pristup”, potvrđeno je iz Vlade.

Hrvatski medijski servis (HMS) iz Mostara o tome je izvijestio ističući kako je Plenković postupio državnički i odgovorno, a da je njegova odluka da izbjegne susret s Komšićem proistekla iz nakaradnog izbornog zakona u BiH koji je i omogućio da Komšić četiri puta bošnjačkim glasovima bude izabran za člana Predsjedništva BiH.

No dio sarajevskih medija bliskih bošnjačkim političkim strukturama i Komšiću Plenkovićev očekivani nedolazak na sastanak u Predsjedništvo odmah je proglasio skandalom i činom nepoštovanja države BiH. Takvu ocjenu navodi portal Klix koji svojim čitateljima sugerira da Plenković, kada dođe u Sarajevo i sastane se s vjerskim liderima, a odbije susret sa simboličnim šefom države, pokazuje ne samo nepoštovanje prema Komšiću nego i prema poziciji predsjedatelja Predsjedništva i Predsjedništvu BiH.

Portal “Dnevnog avaza” pak neutralno piše da je Plenković otkazao dolazak u Predsjedništvo zbog Komšića, a na sličan su način izvijestili i banjalučki mediji.

Najnovije

Dat ćemo prednost sposobnima, a ne podobnima

Razgovarao: glavni urednik Vlado Kolak   Poštovani čitatelji danas ćemo Vam predstaviti dvojicu kandidata Domovinskoga pokreta Vedrana Černya i Tomislava Josića. Pa da ih najprije kratko...

Prof. Biočić: Krivotvorenje suvremene hrvatske povijesti uz komunističke dogme – zašto Sveučilište ne reagira?

Foto:Narod.hr   Sveučilišnog profesora srednjovjekovne povijesti dr. sc. Ivu Goldsteina “krasi“ mnogo negativnih epiteta; za časnog čovjeka i znanstvenika dovoljni bi bili i samo oni koje...

Biblijska poruka 13.4.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Ne bojte se to sam ja, glavom

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 6,16-21 Kad nasta večer, siđoše Isusovi učenici k moru, uđoše u lađicu i krenuše na onu stranu mora, u Kafarnaum. Već se...

Domovinski pokret – kamen koji odbaciše graditelji

Piše: Josip Milić   Predizborna kampanja ulazi u svoju završnicu. Ostalo je još svega nekoliko dana do predizborne šutnje i izbora. Umjesto da se, kako se...

Producent filma ‘Zvuk slobode’ kod Meloni: Žene osnažene od Boga mijenjaju svijet

Foto:Eduardo Verastigui   Eduardo Verastegui, producent filma Zvuk slobode, susreo se u Rimu s talijanskom premijerkom Georgiom Meloni s kojom, kako kaže, dijeli iste stavove po...