Srijeda, 17. srpnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Plenković: Već postoji načelni dogovor o imenovanjima na vodećim pozicijama

Foto:Screenshot

 

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak u Bruxellesu kako očekuje da će čelnici država članica EU-a potvrditi imenovanja na vodeće pozicije u europskim institucijama o čemu već postoji načelni dogovor.

“Očekujem da će se danas formalizirati imenovanje Ursule von der Leyen na još jedan mandat na čelu Europske komisije, o čemu bi Europski parlament, kako se očekuje, trebao glasati već sredinom srpnja”, rekao je Plenković po dolasku na samit na kojem je kadrovska križaljka za sljedećih pet godina jedna od glavnih tema, prenosi tportal.hr.

Plenković je prije samita razgovarao s Ursulom von der Leyen, rekavši da su samo načelno razgovorali o podjeli resora unutar Komisije i da će detaljniji razgovori uslijediti nakon glasanja u Europskom parlamentu.

“Jednom kada dobije većinu u Europskom parlamentu, a što nije jednostavno, detaljnije ćemo razgovarati o toj temi i mi ćemo sigurno predložiti portfelj koji je dobar i koristan i za Hrvatsku i za Komisiju”, rekao je Plenković.

Na mjesto predsjednika Europskog vijeća, na mandat od dvije i pol godine trebao bi doći bivši portugalski premijer Antonio Costa, koji bi od 1. prosinca trebao zamijeniti Belgijanca Charlesa Michela.

Plenković je rekao da će se po isteku mandata predsjednika Europskog vijeća od dvije i pol godine o tome ponovno razgovarati.

Predsjednik Europskog vijeća, koji predsjedava i priprema sastanke na vrhu EU-a, inače se bira na mandat od dvije i pol godine, koji se jednom može obnoviti. Do sada su sva trojica predsjednika odradili po dva puna mandata od po dvije i pol godine.

Za visoku predstavnicu EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku trebala biti imenovana estonska premijerka Kaja Kallas.

Plenković je rekao da jako dobro poznaje Kaju Kallas još iz vremena kada su bili zastupnici Europskog parlamenta. Plenković je u to vrijeme bio šef delegacije Europskog parlamenta za Ukrajinu, a njegova zamjenica bila je Kaja Kallas.

Premijer Plenković je izrazio zadovoljstvo sadržajem strateške agende EU-a za sljedećih pet godina, koju bi Europsko vijeće trebalo usvojiti.

U tom dokumentu navode se i teme koje su Hrvatskoj jako bitne – demografski izazovi s kojima se suočava cijeli europski kontinent, u čijem rješavanju može pomoći pametno korištenje kohezijskih sredstava EU-a, zatim proširenje, pitanje zelene i digitalne tranzcije, suočavanje s posljedicama ekonomske i energetske krize.

Posebni gost samita je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij. Prije početka sasastanka na vrhu EU i Zelenskij potpisali su niz sigurnosnih sporazuma s Ukrajinom čiji je cilj podržati tu zemlju u obrani od ruske agresije.

Plenković je čestitao Ukrajini na prvoj međuvladinoj konferenciji ovoga tjedna na kojoj su i službeno otvoreni pristupni pregovori.

Najnovije

Bartulica: Bit  ću protiv izbora Ursule von der Leyen

Foto:HRT   U Strasbourgu je počelo konstituiranje novog 10.saziva parlamenta EU-a, a trajat će sve do petka. Do kraja tjedna izabrat će se čelne osobe europskih...

Prof. Branko Smerdel osudio istupe Horvat Vuković, prof. Zlata Đurđević okrivila – ‘klečavce’!

Foto:Narod.hr   Umirovljeni profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu Branko Smerdel komentirao je istupe profesorice Ane Horvat Vuković u vezi atentata na Trumpa. Statusom na Facebooku Smerdel...

Biblijska poruka 17.7.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Biti dijete pred Nebeskim Ocem

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 11, 25-27 Reče Isus: »Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da,...

Ovo su DP-ovi državni tajnici: Na popisu nema Dretara

Foto:N1   Novi list je objavio popis DP-ovih državnih tajnika. Popis je sljedeći: Dražena Vrselja iz HNK u Osijeku gdje je ranije bila i intendantica ide u...

Nova Upravna vijeća 21 bolnice, Milan Vrkljan u Gospiću, Toni Kolak na Sveti Duh

Foto:Maxportal   Sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti kojim su osnivačka prava općih bolnica prenesena na Republiku Hrvatsku, Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice imenovala nove predsjednike...