Petak, 14. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Plenković: Vlada se ponašala odgovorno, Marić se ne treba povući, lex Agrokor je pisala Vlada

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak, u povodu prvih uhićenja u slučaju Agrokor, da neće komentirati proces koji vode policija i DORH, ustvrdio je da se Vlada u zadnjih deset mjeseci, otkad je postalo jasno da situacija u toj kompaniji nije dobra, ponašala odgovorno, poručio je kako bi za državu bilo zdravo i higijenski da se ta priča odmrsi do kraja, odbacio je odgovornost ministra financija Zdravka Marića, te je ustvrdio kako je lex Agrokor pisala Vlada uz pomoć stručnjaka.

“Ne namjeravam komentirati detalje bilo kojeg procesa koji vode policija i DORH ili koji će kasnije imati svoj sudski epilog”, rekao je Plenković, koji je prisustvovao na skupu dužnosnika i predstavnika stranaka desnog centra iz brojnih europskih država, okupljenih u Europsku pučku stranku – “EPP Campaign Manager Meeting”.

Ne dolazi u obzir nacionalizacija Agrokora

Ocijenio je da se Vlada, otkad je postalo jasno da situacija u Agrokoru nije dobra, u zadnjih deset mjeseci ponašala odgovorno, te da svojim komentarima i porukama u javnosti nije željela doprinijeti rušenju koncerna.

“Mi smo komunicirali da se lopta smiri i to smo radilo odgovorno, svjesno i namjerno”, kazao je.

Ponavlja kako nije dolazilo u obzir da Vlada ne napravi ništa, kao ni to da se Agrokor nacionalizira, a što su, kako je istaknuo, sugerirali neki od političkih čelnika.

To bi značilo da obveze privatne kompanije padnu na teret poreznih obveznika, a to nije dolazilo u obzir, kao ni da se Agrokoru dade novac jer bi se u kratkom roku nešto saniralo, ali srednjoročno došlo bi se u istu situaciju, ustvrdio je.

“Jedina realna opcija, temeljem komparativne analize, bilo je donošenje posebnog zakona za trgovačka društva od sistemskog značaja, iza kojega stojimo”, naglašava Plenković ističući da je tzv. lex Agrokor omogućio izbjegavanje velikog gospodarsko-financijskog tsunamija, što smatra ključnim i najbitnijim.

Oporba unisono govorila da Vlada štiti Todorića

Vlada je, kaže, učinili sve na vrijeme i maksimalno kako bi zaštitila opće interese države i društva. “I to je jedino što nas je vodilo i što nas vodi. Bez populizma. Nemojte zaboraviti da su svi u oporbi unisono šest mjeseci govorili da štitimo Agrokor, jednog gospodina i jednu obitelj, a sada ispada da to nije tako”, rekao je.

Predlažem da svi ponovno pogledamo tko je tu koherentan, konzistentan, tko je imao političke odvažnosti da povuče poteze, tko je spriječio gospodarski i financijski tsunami u Hrvatskoj. Spriječila je je ova Vlada i ova parlamentarna većina, poručio je.

Za lex Agrokor ističe da je osigurao radna mjesta, isplate dobavljačima, funkcioniranje najvećeg maloprodajnog lanca, uspješnu turističku sezonu, vrijeme za reviziju stanja u kompaniji i za restrukturiranje, a u konačnici, naglašava Plenković, ništa se nije događalo na teret bilo koga od poreznih obveznika i hrvatskih građana.

Kaže i da Vlada, za razliku od nekih drugih aktera, nije problemu pristupila populistički već je držala stalno istu liniju – da podjela vlasti znači da policija, DORH i pravosuđe rade svoj posao, a izvršna i zakonodavna vlast svoj posao.

Sve što će se događati od danas pa sljedećih mjeseci, a izvanredna uprava u Agrokoru za rad ima još devet mjeseci, bit će usmjereno, poručuje premijer, na kreiranje stanja u kojem će doći do restrukturiranja, nagodbe, zadržavanja radnih mjesta i nastavka rada kompanije. “To je najbitnije i cilj politike Vlade”, kazao je.

Saborsko povjerenstvo nakon pokretanja kaznenog postupka treba prestati s radom

Vezano za saborsko povjerenstvo za Agrokor kazao je kako bi ono, prema odredbama zakona, u trenutku kad se i formalno pokrene kazneni postupak, a sada još nije nastupila ta faza, trebalo prestati s radom. “Ne vidim kako bi se zakon u tom dijelu mogao drukčije interpretirati”, rekao je.

Istodobno je istaknuo i da je svima u interesu da se “ova priča odmrsi do kraja” jer je to zdravo i higijenski za državu. “Meni je sasvim svejedno hoćemo li tu raspravu voditi u okviru saborskog povjerenstva, hoće li to biti pred nekim saborskim odborom ili nekim drugim tijelom”, dodaje.

Premijer odbacuje optužbe da je u pogledu istrage u Agrokoru riječ o političkom progonu.

“Nema nikakvog političkog progona. Možda je to našoj javnosti iz nekakvih praksi do sada neshvatljivo, ali ne postoji nikakav nalog Vlade, mene, bilo koga u HDZ-u, na bilo koji i najmanji način, bilo kome u policiji i DORH-u što, kako i kada da radi. Otklanjam tezu o bilo kakvom političkom progonu bilo koga, a ne samo ljudi koji su povezani s ovim trenutnim slučajem”, naglasio je.

Marić se ne treba povući

Na pitanje je li došlo vrijeme da se povuče ministar financija Zdravko Marić odgovorio je – “ne”, a ne vidi nikakvog razloga ni da bilo tko od članova Vlada na bilo koji način bude predmetom istrage.

“Ministar Marić čovjek je koji je radio u Agrokoru prije nekog vremena, on je u međuvremenu na drugoj funkciji i taj posao dobro obavlja”, rekao je.

Na upit tko je te konkretno pisao lex Agrokor rekao je da ga je pisala Vlada uz pomoć stručnjaka, a njihova su imena, kazao je na ponovljeni upit, nebitna.

“To ćemo raspravljati kasnije, ali to je nebitno. Politički je jedino bitno da je Vlada predložila zakon, i ja sam stao iza njega, stala je Vlada i stala je parlamentarna većina”, kazao je.

Autor-Hina

Najnovije

Anici Jurić je Armija BiH pred očima ubila trojicu sinova i muža

Foto:Večernji.ba   „Ove godine nisam mogla otići. To je prvi put otkako su sahranjeni na našeg groblju u Kaknju, u Grmačama. Put iz Čapljine gdje sad...

U sjeni napada na Bartulicu ostala izmjena Zakona o grobljima koja će donijeti micanje četničkih spomenika

Foto:Narod.hr   U sjeni napada na Domovinski pokret ostala je izmjena Zakona o grobljima koja će donijeti micanje četničkih spomenika. Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava održao...

Analiza: Je li Jordan Bardella (28) budući francuski predsjednik?

Foto:Screenshot   Izbori za Europski parlament u Francuskoj jasno su pokazali da je balon moći predsjednika Emmanuela Macrona ispuhan, nova francuska politička zvijezda zove se Jordan...

Biblijska poruka 14.6.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Srce – izvorište grijeha

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 5,27-32 Reče Isus svojim učenicima: »Ćuli ste da je rečeno: Ne čini preljuba! A ja vam kažem: Tko god s požudom pogleda...

Ilija Cvitanović: Svesrpski sabor je nešto najlošije za srpski narod

Održavanje tzv. svesrpskog sabora je nešto najlošije po srpski narod i ni na koji način ne može izazvati implikacije po status BiH i njenu...