Utorak, 23. srpnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Plenković: Vlada se ponašala odgovorno, Marić se ne treba povući, lex Agrokor je pisala Vlada

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak, u povodu prvih uhićenja u slučaju Agrokor, da neće komentirati proces koji vode policija i DORH, ustvrdio je da se Vlada u zadnjih deset mjeseci, otkad je postalo jasno da situacija u toj kompaniji nije dobra, ponašala odgovorno, poručio je kako bi za državu bilo zdravo i higijenski da se ta priča odmrsi do kraja, odbacio je odgovornost ministra financija Zdravka Marića, te je ustvrdio kako je lex Agrokor pisala Vlada uz pomoć stručnjaka.

“Ne namjeravam komentirati detalje bilo kojeg procesa koji vode policija i DORH ili koji će kasnije imati svoj sudski epilog”, rekao je Plenković, koji je prisustvovao na skupu dužnosnika i predstavnika stranaka desnog centra iz brojnih europskih država, okupljenih u Europsku pučku stranku – “EPP Campaign Manager Meeting”.

Ne dolazi u obzir nacionalizacija Agrokora

Ocijenio je da se Vlada, otkad je postalo jasno da situacija u Agrokoru nije dobra, u zadnjih deset mjeseci ponašala odgovorno, te da svojim komentarima i porukama u javnosti nije željela doprinijeti rušenju koncerna.

“Mi smo komunicirali da se lopta smiri i to smo radilo odgovorno, svjesno i namjerno”, kazao je.

Ponavlja kako nije dolazilo u obzir da Vlada ne napravi ništa, kao ni to da se Agrokor nacionalizira, a što su, kako je istaknuo, sugerirali neki od političkih čelnika.

To bi značilo da obveze privatne kompanije padnu na teret poreznih obveznika, a to nije dolazilo u obzir, kao ni da se Agrokoru dade novac jer bi se u kratkom roku nešto saniralo, ali srednjoročno došlo bi se u istu situaciju, ustvrdio je.

“Jedina realna opcija, temeljem komparativne analize, bilo je donošenje posebnog zakona za trgovačka društva od sistemskog značaja, iza kojega stojimo”, naglašava Plenković ističući da je tzv. lex Agrokor omogućio izbjegavanje velikog gospodarsko-financijskog tsunamija, što smatra ključnim i najbitnijim.

Oporba unisono govorila da Vlada štiti Todorića

Vlada je, kaže, učinili sve na vrijeme i maksimalno kako bi zaštitila opće interese države i društva. “I to je jedino što nas je vodilo i što nas vodi. Bez populizma. Nemojte zaboraviti da su svi u oporbi unisono šest mjeseci govorili da štitimo Agrokor, jednog gospodina i jednu obitelj, a sada ispada da to nije tako”, rekao je.

Predlažem da svi ponovno pogledamo tko je tu koherentan, konzistentan, tko je imao političke odvažnosti da povuče poteze, tko je spriječio gospodarski i financijski tsunami u Hrvatskoj. Spriječila je je ova Vlada i ova parlamentarna većina, poručio je.

Za lex Agrokor ističe da je osigurao radna mjesta, isplate dobavljačima, funkcioniranje najvećeg maloprodajnog lanca, uspješnu turističku sezonu, vrijeme za reviziju stanja u kompaniji i za restrukturiranje, a u konačnici, naglašava Plenković, ništa se nije događalo na teret bilo koga od poreznih obveznika i hrvatskih građana.

Kaže i da Vlada, za razliku od nekih drugih aktera, nije problemu pristupila populistički već je držala stalno istu liniju – da podjela vlasti znači da policija, DORH i pravosuđe rade svoj posao, a izvršna i zakonodavna vlast svoj posao.

Sve što će se događati od danas pa sljedećih mjeseci, a izvanredna uprava u Agrokoru za rad ima još devet mjeseci, bit će usmjereno, poručuje premijer, na kreiranje stanja u kojem će doći do restrukturiranja, nagodbe, zadržavanja radnih mjesta i nastavka rada kompanije. “To je najbitnije i cilj politike Vlade”, kazao je.

Saborsko povjerenstvo nakon pokretanja kaznenog postupka treba prestati s radom

Vezano za saborsko povjerenstvo za Agrokor kazao je kako bi ono, prema odredbama zakona, u trenutku kad se i formalno pokrene kazneni postupak, a sada još nije nastupila ta faza, trebalo prestati s radom. “Ne vidim kako bi se zakon u tom dijelu mogao drukčije interpretirati”, rekao je.

Istodobno je istaknuo i da je svima u interesu da se “ova priča odmrsi do kraja” jer je to zdravo i higijenski za državu. “Meni je sasvim svejedno hoćemo li tu raspravu voditi u okviru saborskog povjerenstva, hoće li to biti pred nekim saborskim odborom ili nekim drugim tijelom”, dodaje.

Premijer odbacuje optužbe da je u pogledu istrage u Agrokoru riječ o političkom progonu.

“Nema nikakvog političkog progona. Možda je to našoj javnosti iz nekakvih praksi do sada neshvatljivo, ali ne postoji nikakav nalog Vlade, mene, bilo koga u HDZ-u, na bilo koji i najmanji način, bilo kome u policiji i DORH-u što, kako i kada da radi. Otklanjam tezu o bilo kakvom političkom progonu bilo koga, a ne samo ljudi koji su povezani s ovim trenutnim slučajem”, naglasio je.

Marić se ne treba povući

Na pitanje je li došlo vrijeme da se povuče ministar financija Zdravko Marić odgovorio je – “ne”, a ne vidi nikakvog razloga ni da bilo tko od članova Vlada na bilo koji način bude predmetom istrage.

“Ministar Marić čovjek je koji je radio u Agrokoru prije nekog vremena, on je u međuvremenu na drugoj funkciji i taj posao dobro obavlja”, rekao je.

Na upit tko je te konkretno pisao lex Agrokor rekao je da ga je pisala Vlada uz pomoć stručnjaka, a njihova su imena, kazao je na ponovljeni upit, nebitna.

“To ćemo raspravljati kasnije, ali to je nebitno. Politički je jedino bitno da je Vlada predložila zakon, i ja sam stao iza njega, stala je Vlada i stala je parlamentarna većina”, kazao je.

Autor-Hina

Najnovije

Akademik Krešimir Pavelić: Skandalozni raspored cijepljenja djece za 2024. godinu

Foto:Pixabay   U posljednjih nekoliko dana u javnost je prodrlo nekoliko zabrinjavajućih činjenica, podataka i izjava uglavnom američkih zdravstvenih dužnosnika. Riječ je o aferama povezanih s cjepivima...

U Hrvatskoj raste broj stanovnika, ali stari problemi ostaju neriješeni

Foto:Screenshot/HRT   U prošloj i pretprošloj godini u Hrvatskoj je zabilježen rast broja stanovnika - pokazuju podaci Eurostata. Više je onih koji se useljavaju u našu zemlju...

Biblijska poruka 23.7.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Sveta Brigita Švedska – velika mističarka i obnoviteljica Crkve

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 15, 1-8 Reče Isus svojim učenicima: »Ja sam istinski trs, a Otac moj — vinogradar. Svaku lozu na meni koja ne donosi...

Obilježena 33. obljetnica pogibije 13 hrvatskih branitelja: Neprijatelj ih dočekao u zasjedi

Foto:Facebook/Arhiva   Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja na tzv. Privlačkom putu u vinkovačkoj gradskoj četvrti Mirkovci, u ponedjeljak je obilježena 33. obljetnica pogibije 13...

Jeličić: Hrvat sam i nacionalist, želim i da moja djeca znaju da su Hrvati

Foto:Screenshot   Joško Jeličić poslao je poruku svima koji ga nazivaju ekstremnim desničarom, poručivši im da se smatra nacionalistom i Hrvatom. Rekao je kako nikada neće...