Plenković: “Za dom spremni” vezan za NDH i ustaški režim

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da pozdrav "Za dom spremni" za njega ima konotacije vezane za NDH i ustaški režim, a premještanje HOS-ove ploče iz Jasenovca u Novsku je prva faza rješavanja pitanja totalitarnih obilježja...

foto/fah

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da pozdrav “Za dom spremni” za njega ima konotacije vezane za NDH i ustaški režim, a premještanje HOS-ove ploče iz Jasenovca u Novsku je prva faza rješavanja pitanja totalitarnih obilježja.


“Pitanje ploče u Jasenovcu riješili smo na način kako inače želimo riješiti teme koje stvaraju velike ideološke prijepore u hrvatskom društvu, tako da smo vodili dijalog s udrugom koja je postavila ploču, uz poseban pijetet prema žrtvi 11 hrvatskih branitelja i članova njihove obitelji”, rekao je Plenković na konferenciji za novinare.

Druga faza – jasno reguliranje korištenja simbola totalitarnih sustava

Na taj način dogovoreno je premještanje ploče iz Jasenovca u Novsku, uz spomen obilježja braniteljima koji su poginuli na novljanskome ratištu, čime je riješena prva faza te teme, dodao je.

“Druga ključna i dugoročno važnija faza je sustavno i jasno zakonsko reguliranje korištenja simbola i znakovlja totalitarnih sustava”, kazao je. To pitanje nije regulirano i ti su grbovi u statutima udruga bili dopuštani od različitih tijela vlasti u različitim političkim vremenima i zakonito registrirani.

Na upit novinara vrijeđa li ga osobno pozdrav “Za dom spremni” Plenković je odgovorio kako za njega taj pozdrav ima “predominantno konotacije vezane za NDH i ustaški režim”, pa mu stoga nije prihvatljiv.

Plenković je rekao da je zamolio Vijeće za suočavanje s posljedicama totalitarnih sustava da intenzivira svoj rad i donese preporuke za cjelovito zakonsko rješenje koje će tada Vlada predložiti Saboru.

“Tada ćemo nastojati riješiti pitanje i pozdrava ‘ZDS’ i drugih simbola totalitarnih sustava na cjelovit način kako bi iz postupanja i sudske i upravne prakse nestale dileme i dvojbe, i kako se te teme ne bi zlorabile, da Hrvatsku 21. stoljeća kontinuirano vraćaju nazad. To je vrijednosno pitanje, a sada je vrijeme da to pitanje riješimo”, poručio je.

Sudska praksa proteklih je godina bila različita pa Plenković, kako kaže, želi pronaći društveni konsenzus kojim će se u vrijednosnom smislu vrlo jasno artikulirati što je prihvatljivo, a što nije, te kakve su konotacije totalitarnih simbola i znakovlja u smislu zakonske dopustivost,i kako bismo u budućnosti imali čistu i jasnu situaciju.

“Za dom spremni” nije legaliziran

Plenković je također opovrgnuo tvrdnje predstavnike udruga HOS-a da je pismo načelnice iz Ministarstva uprave navodno legaliziralo grb HOS-a s pozdravom “Za dom spremni”.

“Zadnjih nekoliko sati govori se o aktu ili pismu načelnice u Ministarstvu uprave kojim je navodno nešto legalizirano. To je apsolutno netočno, nikakva legalizacija nečega što je davno registrirano s bilo kakvim pismom Ministarstva uprave nije se mogla dogoditi”, ustvrdio je Plenković.

Riječ je, kaže premijer, o pukom tehničkom usklađivanju statuta udruga s novim Zakonom o udrugama, koji uopće ne dotiče pitanja simbola, pečata ili slogana.

Demantirao je da potpredjednik Vlade Predgrad Štromar i koalicijski partner HNS nisu bili upoznati s potezima Vlade. “Razgovarali smo s partnerima i HNS je svjestan rješavanja ovoga pitanja u dva koraka”, rekao je premijer.

Na novinarski upit treba li kazniti korištenje pozdrava “ZDS” na konferenciji HOS-a Plenković je odvratio da nije gledao tu konferenciju, ali je važno kontekstualiziranje tog pozdrava, kako u postupanju policije tako i sudova.

“Ukoliko se taj pozdrav koristio na način da je vrijeđao nekoga drugoga u tom kontekstu, onda je policija postupala u nizu slučaja, imate primjera u proteklih mjesec i pol dana, proteklih godina”, rekao je.

Bolje komuniciranje oko poreza na nekretnine

Premijer je novinarima izjavio i da će Vlada odgoditi uvođenje poreza na nekretnine, odnosno predložiti izmjene Zakona o lokalnim porezima, te istodobno organizirati argumentiranu i cjelovitu raspravu o tom porezu.

“Mislim da smo trebali uložiti veći napor u komunikacijskom smislu, dati konkretne simulacije starosti nekretnina, veličine, aktualne naknade, sutrašnji porez, kako bi se iz apstraktne teme, u kojoj se šire strahovi i dezinformacije, stvari stavile na papir i u brojkama jasno kazalo o čemu je riječ”, kazao je Plenković.

Pritom je odbacio spekulacije novinara da bi zbog odgode poreza pozicija ministra financija Zdravka Marića mogla doći u pitanje.

Upit o pismu žena iz Srebrenice, koje su optužile hrvatsku predsjednicu za narušavanje odnosa Hrvatske i BiH, Plenković je iskoristio kako bi se još jednom osvrnuo na svoj nedavni posjet BIH, tijekom kojeg je, kako je kazao, poslao poruke suradnje i prijateljstva i brige o Hrvatima u BiIH kao konstitutivnom narodu.

“Razina suradnje između Hrvatske i BiH je takva da zajednički činimo napore kako bismo osigurali sigurnost naših sugrađana i građana BiH”, poručio je premijer.

Comments are closed.