Nedjelja, 23. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Plenkovićev hod po tankoj žici mogao bi završiti neugodnim padom…

Da je Plenković odlučio igrati samostalno, bez slušanja izborne baze i dobrog dijela HDZ-ovih saborskih zastupnika, bilo je jasno već kod prvog stvaranja krize Vlade izbacivanjem MOST-a iz koalicije, te stvaranju politički neprirodnog saveza sa HNS-om, koji će ga na kraju vjerojatno koštati i padom ove Vlade, a onda shodno tome i mjesta predsjednika HDZ-a.

Olako napuštanje i distanciranje od dojučerašnjih kolega, kao npr. od izvrsnog čovjeka i ministra Stiera, sigurno dio biračkog tijela neće nagraditi u budućnosti. Odlazak Stiera sa mjesta ministra, nakon raspada koalicije sa MOST-om je hvale vrijedan potez političara koji nije mogao sjediti u Vladi sa onima koji su do jučer, a možda i danas, podržavali tezu da je Hrvatska bila agresor u BiH.

Iako na sve načine pokušava prikriti ozbiljnu situaciju u koaliciji, ali i u svojim redovima, očito dobro pr-ovski pripremljen za javne nastupe, a prirodno i nadaren za komunikaciju sa javnošću, zadnji događaji ukazuju da se možda spremaju izvanredni izbori nakon što HDZ usvoji novi statut s kojim će Plenković imati punu kontrolu HDZ-a u izbornom procesu postavljajući na liste sebi odane ljude.

Sjednica Vlade u Splitu, dvije milijarde vrijedni Ugovori sa gradom, stalni boravak ministra Krstičevića i drugih u svojoj izbornoj bazi ili je pokušaj sanacije štete nakon tvrdoglavog inzistiranja na usvajanju Istanbulske konvencije ili aktivacija članova pred moguće izbore. I jučerašnja, posredna najava potpore predsjednici Grabar Kitarović za sljedeće predsjedničke izbore ide u cilju homogenizacije birača, jer više ne spominje, na čemu je do jučer inzistirao, razgovoru sa organizacijama na terenu po pitanju potpore sadašnjoj Predsjednici.

Znakovit je njegov jučerašnji obračun, u intervjuu novinarima četiriju novinskih redakcija, sa 14-oricom zastupnika HDZ-a koji su glasali protiv Istanbulske konvencije, upitavši ih što su time dobili i koga su time ojačali, što se promijenilo, no nije, kaže, čuo nijedan smislen argument . “Ja sam dobio upravo ono što želim i smjer u kojem hrvatsko društvo treba ići, a treba ići naprijed”, naglasio je Plenković..

Ili nije svjestan, ili mu to ništa i ne znači da upravo glasanjem protiv Istanbulske konvencije tih 14 zastupnika nisu izdali svoje biračko tijelo, te su i po cijenu svoje političke karijere ostali uz veliki broj znanstvenika, biskupa, svećenika , udruga i naroda iz svoje izborne baze koji su upozoravali na štetnost konvencije.

Kako god bilo, Plenkovića još uvijek čeka obiteljski Zakon i provedba Kurikularne reforme koja je u rukama HNS-a, te je za očekivati daljnje sukobe i trzavice, ne samo u koaliciji, već i u samoj vodećoj stranci u Hrvatskoj.

Ako je mislio krizu prebroditi izvanrednim izborima, nakon jučerašnjih e-mailova ministrice Dalić, šanse za veliku pobjedu su ipak manje, jer će oporba koristiti svaki mogući detalj za rušenje Dalićke, a time i Vlade, a njegova procjena da koalicijski partneri nemaju razloga za raskidanje koalicije stoje jedino iz razloga što bi HNS na izvanrednim izborima prestao postojati kao parlamentarna stranka ako bi samostalno izišla na izbore. Ako bi pristao da na liste HDZ-a postavi i HNS-ovce i tako im osigura ulazak u Sabor, bio bi to razlog da birači ipak preispitaju svoju odanost stranci.

Jozo Ribičić-Brigadir u miru

 

Najnovije

Dramatična poruka s Jazovke odaslana ekipi u Sisku: ‘Nije li shizofreno ono što se događa?’

Foto:Screenshot   Hrvatski obredni zdrug Jazovka i ove godine organizirao je hodočašće na Jazovku. Misu je predvodio sisački biskup Vlado Košić. "Nalazimo se kao poštovatelji žrtava koji...

Ćipe i Kukavica: Treba zabraniti četničku kokardu i jugoslavensku petokraku, a HOS pustiti na miru

Foto:Domovinski pokret   Zastupnici Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić i Ivica Kukavica održali su konferenciju za medije na temu muškarca iz Splita kojem je zbog istaknute zastave...

Biblijska poruka 22.6.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Bog ili novac

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 6,24-34 Reče Isus svojim učenicima: »Nitko ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga...

Desno je OK, ali koliko udesno?!

Foto:Katolički tjednik   Možda je pretjerano kazati kako rezultate aktualnih europskih izbora, ali i ozračje nakon njih, najbolje ilustrira to što je, primjerice, u Austriji uvjerljivu...

Izglasano sporno izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova; pogledajte kako je tko glasao

Foto:Wikipedia   Sabor je u petak većinom glasova prihvatio Izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2022. godinu. U izvješću, osim tema nasilja nad ženama unutar obitelji, nejednakih...