‘Po gasu ili pucam!’ Dan kad je tenkom agresorske JNA pregažen crveni ‘Fićo’ ušao u legendu: On je naš maleni heroj

DAVID PROTIV GOLIJATA...Jedan od najupečatljivijih događaja Domovinskog rata dogodio se prije 27 godina u Osijeku. JNA je demonstrirala silu na ulicama grada i mali crveni 'Fićo' našao joj se na putu. Pregazio ga je tenk...

foto-screenshot-you tube

Jedan od najupečatljivijih događaja Domovinskog rata dogodio se prije 27 godina u Osijeku 27.lipnja. JNA je demonstrirala silu na ulicama grada i mali crveni ‘Fićo’ našao joj se na putu. Pregazio ga je tenk agresorske jna…

Vlasnik crvenog ‘Fiće’ Branko Breškić (31) te je vrele lipanjske večeri mislio da će njegov auto možda zaustaviti tenk. “Nije mislio” da će ga nemilosrdno ‘zdrobiti’ i da od njegovog limenog ljubimca neće ostati ostati baš ništa pod tenkom jna teškim oko 50 tona.

.

Foto: screenshot/Youtube/Twitter

Snimka gaženja malog ‘Fiće’ na današnji dan 1991. godine obišla je svijet, a ‘Fićo’ crvene boje ubrzo je ušao u legendu i kolektivno pamćenje hrvatskog naroda, kao borba Davida protiv Golijata. Postao je simbol otpora, donosi 24.sata.

Fićom napravio prepreku tenkovima

Branko Breškić iz Višnjevca nešto ranije bio je na benzinskoj crpki i točio gorivo. Nije mu palo na pamet da će to biti posljednji ‘tank’ u ‘Fići’. Uskoro su se on i svi ostali Osječani zatekli na cesti šokirani gledajući demonstraciju sile golemih tenkova koji su se kroz Osijek Vukovarskom ulicom kretali u smjeru zapada. Bez razmišljanja Branko je krenuo s benzinske za kolonom tenkova. 

Po tvrdnjama očevidaca neustrašivi Branko je s prijateljem pretekao kolonu tenkova i na sigurnoj udaljenosti iskočio iz auta napravivši tako prepreku tenkovima. No to ih nije zaustavilo.

‘Po gasu ili pucam!’

U tenku T-55 je bio Josip Ilić, Hrvat iz jednog mjesta kraj Županje, a u Osijeku služio vojni rok. Mladić je samo izvršavao naredbu. Zapovjednik mu je u leđa uperio pištolj i zaderao se ‘Po gasu!’. Ilić nije imao druge mogućnosti nego uništiti crvenog ‘mališana’.

24sata

Branko je uskoro  postao hrvatski branitelj, nekoliko puta je ranjen no rat je preživio. Nastradao je 2001. u prometnoj nesreći. Ilić je poslije pobjegao iz JNA. Zanimljivo je  da su se Branko Breškić i Josip Ilić kasnije imali priliku upoznati, a susreli su se upravo na mjestu gdje je tenk zdrobio taj maleni automobil. Sprijateljili su se, ali ni tenkist nije dugo poživio. Umro je 2010. godine, u 38. godini.

Foto-arhiva-Braniteljski portal

‘Crveni fićo’ je 2011. dobio spomenik u Osijeku koji trajno podsjeća na taj događaj koji simbolizira odlučnost i otpor malog hrvatskog čovjeka prema sili i agresiji. ‘Fićo gazi tenka!’ ili ‘Crveni fićo’ umjetnička je instalacija u Osijeku. Simbolično prikazuje hrvatsku pobjedu nad tzv. JNA i srpskim agresorom.

Foto-arhiva-Braniteljski portal

G.S.