PO PRVI PUT SE OGLASILI IZ KONGA, potvrdili: Djeca su kupljena, dokumenti krivotvoreni!

Po prvi put otkad je u prosincu izbila afera Zambija i osmero hrvatskih državljana uhićeno dvaput u zračnoj luci Ndola zbog sumnje da su nezakonito pokušali posvojiti četvero mališana iz Konga, a djeca su im oduzeta i smještena u socijalnu ustanovu, oglasile su se i kongoanske vlasti.

Gauthier Luyela, ravnatelj zadužen za zaštitu djece u kongoanskom Ministarstvu za obitelj i djecu, izjavio je novinarima AFP-a da stranci ne mogu legalno posvajati djecu iz DR Kongo još od 2017. godine, kada je donesen novi zakon o obiteljskom pravu. Sve dok se ne osnuje nova državna agencija koja će nadzirati posvojenja iz inozemstva u skladu sa zakonom, nikakva međunarodna posvojenja nisu moguća.

“To je nedvosmisleno”, kategorički je izjavio Luyela i odbacio svaku pomisao da su hrvatskim parovima kongoanski sudovi, otkad je taj zakon usvojen 2017., mogli odobriti posebno izuzeće za posvojenje. “Ne postoji načelo od slučaja do slučaja, ne znam kako su uspjeli dobiti te sudske presude”, rekao je Luyela koji ne isključuje mogućnost da su djeca u Zambiji meta trgovine prije nego što su predana hrvatskim parovima.

Ta je njegova izjava uklopljena u opsežni tekst koji razmatra sve aspekte slučaja Zambija, i etičke i pravne, potpisuju ga Lajla Veselica i Annie Thomas iz Kinshase, a objavljena je na MSN portalu.

To samo potvrđuje ono što je Hrvatskoj javnosti bilo poznato i prije, a mediji pokušavaju zamaskirati: U Kongu nije moguće legalno posvojiti dijete ako ste stranac.

To otvara i pitanje – kako su onda hrvatski sudovi, naročito onaj u Zlataru, priznavali dokumente o posvajanju iz Konga? Gdje je izvorna dokumentacija iz Konga, koja MORA biti u sudskom spisu? Zašto je niti jedan medij nije dobio na uvid?

Time pada u vodu i teorija o tome da ta djeca imaju hrvatsko državljanstvo: ako su oni stekli državljanstvo temeljem krivotvorenih dokumenata, ono je ništetno. Naime, oni su državljanstvo stekli putem pravnog posla, ne rođenjem, a i hrvatski zakoni su tu vrlo jasni i nedvosmisleni: Svaki pravni posao sklopljen putem krivotvorenih dokumenata je – ništetan, nevažeći, posve neovisno o krivnji ili namjeri “posvojitelja” u Zambiji.

Ova tvrdnja kongoanskog ministarstva zapravo teško tereti četiri hrvatska para kojima se sudi u Zambiji, i mali su izgledi da bi se nakon ovog mogli izvući – osim ako hrvatska diplomacija ne “uvjeri” pravosuđe Zambije da ih pusti, argumetima koje prepuštamo vama na maštu.