POČASNI BLEIBURŠKI VOD uputio poziv: Ovo je program obilježavanja obljetnice Bleiburške tragedije

Na spomen obilježju za Bleiburške žrtve sve jasno piše-Foto-arhiva Braniteljski portal

Počasni bleiburški vod objavio je protam obilježavanja 78. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda u svibnju 1945.

Obilježavanje 78. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda u svibnju 1945. održat će se 12., 13. i 28. svibnja 2023. prema slijedećem programu:

u petak, 12. svibnja 2023., u 18:00 sati, u organizaciji Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, zajedničkog tijela Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine (BKBiH), te Hrvatske katoličke misije u Klagenfurtu i austrijske Župe Bleiburg, služit će se sveta misa u župnoj Crkvi svetog Petra i Pavla u Bleiburgu, koju će predvoditi fra Marko Mrše, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu.

Svetu misu direktno če prenositi Laudato TV, Radiotelevizija Herceg-Bosne (RTV HB), kao i Hrvatski katolički radio (HKR).

U subotu, 13. svibnja 2023., u 09:30 sati, održat će se komemoracija za žrtve Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda kod Središnjeg križa u na groblju Mirogoj u Zagrebu, gdje će državne delegacije predvođene predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem položiti vijence i zapaliti svijeće, a potom će glavni tajnik HBK dr.sc. Krunoslav Novak izmoliti molitvu a zamjenik glavnog zagrebačkog imama Mersad Kreštić dovu.

Organizator komemoracije je Počasni bleiburški vod, a HBK suorganizator u liturgijskom dijelu.

Pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor, a supokrovitelj Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine (HNS BiH).

Hrvatska radiotelevizija (HRT) i RTV HB, kao i HKR, izravno će prenositi komemorativni skup s groblja Mirogoj u Zagrebu. Također u subotu, 13. svibnja 2023., u 12:15 sati, služit će se sveta misa u Crkvi Muke Isusove u Maclju koju će predvoditi nadbiskup zagrebački i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Dražen Kutleša.

HRT i RTV HB, kao i HKR, izravno će prenositi svetu misu iz Maclja.

U nedjelju, 28. svibnja 2023., u 12:00 sati, pod pokroviteljstvom HNS-a BiH, na Radimlji kod Stoca održat će se središnja komemoracija u Bosni i Hercegovini za žrtve Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda; svetu misu predvodit će umirovljeni vrhbosanski pomoćni biskup mons. dr. Pero Sudar, a potom će se položiti vijenci i zapaliti svijeće u ime HNS-a BiH, državnih delegacija, PBV-a, braniteljskih udruga itd. RTV HB če izravno prenositi komemoraciju na Radimlji.

Milan Kovač, zamjenik predsjednika PBV-a

Adresa za kontakte je
POCASNI BLEIBURSKI VOD (PBV) BLEIBURGER EHRENZUG 0 HONORARY BLEIBURG GUARD
Predstavništvo u Republici Hrvatskoj: Praška 2, 10000 Zagreb Tel.: 00385 – 1 – 5534 375 0 Fax: 00385 – 1 – 2456 262 01B: 00963425579
0 E-mail: pocasni.bleiburski.vodgmail.com