POČELA PROMJENA IMENA “USTAŠKIH” ULICA U MOSTARU, SRBIJA: “OKONČANO 28 GODINA USTAŠKOG TERORA”

U Mostaru je počelo mijenjanje tabli na ulicama koja su nosila imena ustaških zvaničnika iz Drugog svjetskog rata. Ovo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio gradonačelnik Mostara, Mario Kordić.

Time je okončan period od 28 godina kako su u zapadnom dijelu Mostara, u kojem pretežno žive građani hrvatske nacionalnosti, ulice nosile nazive po osobama koje su imale istaknute uloge u vrijeme NDH.

Odluku o promjeni naziva ulica je donijelo Gradsko vijeće Mostara polovinom jula 2022. godine.

Odlučeno je da se ulici dr. Mile Budaka, zvaničnika u Vladi Nezavisne Države Hrvatske (NDH), vrati predratni naziv Alekse Šantića.

Ulica Vokića i Lorkovića, ministara u Vladi NDH, dobila je novi naziv Ulica Tina Ujevića, dok je Ulica Đure Spuževića dobila naziv Ulica Ismeta Ice Voljevice.

Ulica tabornika Ive Zelenike od odluke Gradskog vijeća Mostara zove se Ulica Ciglana, dok Ulica Rafaela Bobana mijenja naziv u Ulica fra Ljudevita Laste.

Ulica nazvana po ustaškom povjereniku za BiH, Juri Francetiću, ubuduće će nositi naziv Humska ulica.

Poslijeratne nazive ulica dalo je 1995. godine tadašnje Opštinsko vijeće u zapadnom, većinski hrvatskom dijelu Mostara, na području pod kontrolom Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Nove nazive mostarskih ulica predložila je posebna Komisija koju je Gradsko vijeće formiralo 28. lipnja.

Komisiju za izmjenu naziva ulica su činili gradonačelnik, (Hrvatska demokratska zajednica BiH, HDZ) predsjednik Gradskog vijeća (Stranka demokratske akcije, SDA), te predsjednici klubova vijećnika tri konstitutivna naroda (Bošnjaci, Srbi i Hrvati).

Komisija je formirana nakon što je u Gradsko vijeće stigao zahtjev kojeg su potpisali visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, britanski ambasador u BiH Matthew Field, ambasador Sjedinjenih Država u BiH Michael Murphy, šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler i šefica Misije Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju u BiH Kathleen Kavalec.

Prorežimski beogradski list “Informer” proslavio je promjenu naslovom: “UKLONJENE USTAŠKE TABLE U MOSTARU! Aleksa Šantić dobio ulicu! Okončan period od 28 godina fašističkog terora”