Utorak, 28. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Počelo 4. zasjedanje Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije

Dvodnevno 4. zasjedanje Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije na kojoj će se raspravljati o “Crkvi zagrebačkoj u hrvatskome društvu” počelo je u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu.

Otvarajući rad Sinode, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić istaknuo je kako ovim zasjedanjem Crkva želi svoj pogled i nastojanje usmjeriti prema jedinstvu svih kršćana i svekolike ljudske obitelji.

Riječ je, kako je istaknuo, o trojakom ekumenizmu što su ga posebno naglašavali koncilski pape i koji je toliko na srcu papi Franji. To su: ekumenizam među kršćanima, međureligijski dijalog i dijalog među svim ljudima radi postizanja i očuvanja mira u svijetu i suživota u slozi velike ljudske obitelji, poručio je Bozanić. Osim ekumenizma, rekao je, raspravljat će se o socijalnoj dimenziji crkvenog djelovanja, karitativnoj zauzetosti, katoličkim odgojno-obrazovnim ustanovama, Crkvi i kulturi, znanosti, umjetnosti te medijima.

Ocijenio je kako ta područja ljudskog djelovanja predstavljaju za Crkvu izazov u njezinu poslanju.

Pozvao je članove Sinode da se čuvaju mentaliteta neodgovornih prijedloga i želja, pojave koja pojedincima i društvu u cjelini nameće osjećaj nemogućnosti, nezadovoljstva i frustracije.

Crkva nema gotova tehnička rješenja za svakodnevna društvena pitanja, niti je pozvana preuzeti neposrednu odgovornost u njihovom rješavanju, rekao je kardinal dodavši kako Crkva ne predlaže ekonomske i političke programe, nego prepoznaje autonomiju ovozemnih stvarnosti, promiče dostojanstvo čovjeka koji je pozvan izvršiti svoju zadaću u svijetu.

Početku rada Sinode nazočili su mitropolit Eparhije zagrebačko-ljubljanske SPC-a Porfirije Perić, biskup Evangeličke Crkve Branko Berić, glavni tajnik Saveza baptističkih Crkava Željko Mraz, rabin Židovske općine u Zagrebu Luciano Moše Prelevića te izaslanik muftije Aziza ef. Hasanovića Mevludi ef. Arslani, javlja HRT.

U ime hrvatskih kulturno-znastvenih institucija nazočili su predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, rektor Sveučilišta Damir Boras i predsjednik Matice hrvatske akademik Stjepan Damjanović.

Obraćajući se članovima Sinode mitropolit Eparhije zagrebačko-ljubljanske SPC-a Porfirije Perić pozvao je na izgradnju međusobnoga povjerenja i mira među ljudima. Ocijenio je kako crkve moraju biti povezujući čimbenik.

G.S.

Najnovije

Sven Mišković novi v.d. ravnatelja USKOK-a

Foto:Screenshot/HRT   Za vršitelja dužnosti ravnatelja Uskoka glavni državni odvjetnik Ivan Turudić u utorak je imenovao Svena Miškovića,  voditelja Odjela tužitelja i dosadašnjeg zamjenika ravnateljice USKOK-a. Mišković:...

Diljem zemlje obilježava se Dana Hrvatske vojske

Foto:MORH   Diljem zemlje počelo je obilježavanje Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 33. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće na...

28. svibnja 2015. – dramatični događaji na Trgu Svetog Marka, policija krenula silom na branitelje

Foto:Fah   28. svibnja obilježava se godišnjica dramatičnih događanja na Trgu Svetog Marka, kada je hrvatska policija 2015. krenula silom na hrvatske branitelje, invalide iz Domovinskog...

Biblijska poruka 28.5.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Nemjeriva nagrada nasljedovanja

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mk 10,28-31 Petar reče Isusu: »Evo, mi sve ostavismo i pođosmo za tobom.« Reče Isus: »Zaista, kažem vam, nema ga tko ostavi kuću,...

Milanović će se uskoro povući iz javnosti: Kuje plan o novom mandatu, ali jedan detalj je čudan

Foto:Screenshot/HRT   Parlamentarni izbori su za nama, pred vratimo smo europskih izbora, a ovu superizbornu godinu privesti ćemo kraju s prvim krugom predsjedničkih izbora koji se...