Srijeda, 24. srpnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Počelo 80. redovito zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u Mostaru

U prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine započeli su u četvrtak 18. ožujka svoje 80. redovito zasjedanje pod predsjedanje predsjednika BK BiH vrhbosanskog nadbiskupa i metropolita kardinala Vinka Puljića…

Uz članove BK BiH na zasjedanju sudjeluje i delegat Hrvatske biskupske konferencije splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić. U prvom dijelu zasjedanja biskupima se pridružio i novoimenovani kotorski biskup Ivan Štironja.

Na početku zasjedanja s biskupima se susreo apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Luigi Pezzuto.

Riječi dobrodošlice svim sudionicima uputio je na početku mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić. „Sve vas na početku 80. redovitog zasjedanja BK BiH srdačno pozdravljam i drago mi je što, prvi put u ulozi domaćina, mogu svima vama zaželjeti dobrodošlicu u Mostar, sjedište Mostarsko-duvanjske biskupije. Ovogodišnje zasjedanje ovdje u Mostaru je posebno znakovito. Nalazimo se, naime, u Godini sv. Josipa, koju je proglasio papa Franjo, i sutra ćemo, na svetkovinu sv. Josipa, u mostarskoj katedrali slaviti euharistijsko slavlje u središtu biskupije čiji je nebeski zaštitnik upravo sv. Josip. Ispod prezbiterija je kripta sv. Josipa u kojoj je pokopan nadbiskup Petar Čule, osobiti štovatelj sv. Josipa i jedan od sudionika Drugog vatikanskog sabora, čija je velika zasluga što je sv. Josip uvršten u Rimski kanon. Sve nas ove činjenice čine posebno ponosnima, ali i bude zahvalnost u nama prema svima onima koji su pred nama kročili putovima vjere u našim partikularnim Crkvama. Naša je zadaća i obveza to svjetlo vjere čuvati, svjedočiti i prenositi budućim naraštajima“, kazao je u pozdravu biskup Palić, donosi IKA.

Svoj pozdrav i uvodnu riječ uputio je kardinal Puljić te podsjetio da se „prvo službeno zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine dogodilo ovdje u Mostaru od 27. do 29. siječnja 1995.“. Zahvalivši biskupu Paliću i suradnicima na domaćinstvu, pozdravio je nuncija Pezzuta, nadbiskupa Barišića i sve članove BK BiH: dopredsjednika mons. Tomu Vukšića, nadbiskupa koadjutora vrhbosanskog i apostolskog administratora Vojnog ordinarijata u BiH; mons. Franju Komaricu, biskupa banjolučkog; mons. Marka Semrena, pomoćnog banjalučkog biskupa te generalnog tajnika mons. Ivu Tomaševića i savjetnika Apostolske nuncijature mons. Amaurya Medinu Blanca.

„Poseban pozdrav upućujem novoimenovanom kotorskom biskupu mons. Ivanu Štironji. Koristim ovu prigodu da mu uime Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine zahvalim za njegovu dugogodišnju raspoloživost za aktivno sudjelovanje u brojnim Vijećima, ali i za vrlo aktivno uključivanje u organiziranje raznih važnih događaja među koje svakako spadaju susreti svećenika Bosne i Hercegovine. Neka Gospodin nagradi Tvoju otvorenost i svako dobro djelo“, kazao je kardinal Puljić izražavajući otvorenost svih članova BK BiH da budu potpora i njemu osobno i „Crkvi drevne Kotorske biskupije“. Također je spomenuo da se pozivu na zasjedanje nije mogao odazvati apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje mons. Henryk Hoser, nadbiskup u miru, koji se trenutačno nalazi u rodnoj Poljskoj, kao i da zbog pandemije nije mogao doći delegat Talijanske biskupske konferencije.

Kardinal Puljić ukratko se osvrnuo i na dnevni red zasjedanja koje će završiti euharistijskim slavljem u mostarskoj katedrali Mariji Majke Crkve na svetkovinu sv. Josipa, zaštitnika Mostarsko-duvanjske biskupije. „Na društveno-političkom planu ne možemo ne spomenuti nemili događaj tijekom kojeg su, pod kapom tobožnjeg antifašizma, zagovornici komunizma i komunističkog sustava pokazali svu mržnju i agresivno postupanje prema Crkvi. Htjeli su nam zabraniti moliti za sve pokojne u ratu i poraću“, rekao je vrhbosanski nadbiskup dodajući da se u Bosni i Hercegovini događaju procesi „koje zovu demokratskim iako sve jesu samo ne demokratski u smislu da se uvaže ljudska prava i čovjekovo dostojanstvo kao i pripadnost svome narodu“.

Pozdrav „u ime braće biskupa Hrvatske biskupske konferencije“ uputio je nadbiskup Barišić te se ukratko osvrnuo ne neka važnija događanja u Crkvi u Republici Hrvatskoj. „U proteklom razdoblju Crkva u Hrvatskoj suočila se s dva velika izazova, pandemijom uzrokovanom koronavirusom i razornim potresima koji su pogodili posebno područje Zagrebačke nadbiskupije i Sisačke biskupije… U Zagrebačkoj nadbiskupiji sveukupno je u potresima, uključujući objekte središnjih ustanova i župa, oštećeno 220 crkvenih objekata. Oštećena je 101 župna crkva od kojih su 33 izvan uporabe, a 47 župnih kuća i 64 kapele su djelomično ili potpuno izvan uporabe. U Sisačkoj biskupiji stradao je 71 crkveni objekt. Od toga je potpuno ili djelomično izvan uporabe 37 župnih crkava, 21 kapela te 20 župnih kuća. Nažalost, to nije konačna brojka jer s terena stalno pristižu nova izvješća o oštećenjima, a i tlo još uvijek podrhtava. Hrvatska biskupska konferencija je u nekoliko navrata izdvajala sredstva za pomoć stradalima kao i za biskupije koje su pogođene tom prirodnom katastrofom napose za Zagrebačku nadbiskupiju i Sisačku biskupiju. Sve biskupije na području Republike Hrvatske prikupljale su pomoć za stradale od potresa, posebno u Sisačkoj biskupiji. Svi smo ostali iznenađeni i zahvalni na pomoći stradalima koje ste uputili Vi, biskupi i vjernici iz Bosne i Hercegovine“, kazao je nadbiskup Barišić te podsjetio na biskupska imenovanja u Republici Hrvatskoj, pojedine važnije susrete i događanja među kojima i Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini koji je organiziran od 1. do 7. ožujka 2021. u Hrvatskoj.

Sudionicima zasjedanja obratio se i novoimenovani biskup Ivan Štironja te zahvalio na pozivu i na potpori biskupa tijekom obavljanja njegovih raznih dosadašnjih službi. Zahvaljujući nunciju Pezzutu zamolio ga je da Svetom Ocu prenese njegovu zahvalnost za povjerenje koje mu je iskazao. Istaknuo je da je, po primjeru Marije i Josipa, prihvatio Kristov poziv u želji da Gospodinu služi na način kako to On traži i želi. Informirao je biskupe da će, zbog ograničenja u vrijeme pandemije koronavirusa, njegovo biskupsko ređenje biti 7. travnja 2021. u Mostaru umjesto u Kotoru kako je ranije predviđeno.

Radni dio zasjedanja završiti će u petak, 19. ožujka u 12 sati konferencijom za novinare u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru na kojoj će sudjelovati kardinal Puljić i biskup Palić.

Članovi Biskupske konferencije BiH svoje zasjedanje završit će euharistijskim slavljem u čast sv. Josipa, zaštitnika Mostarsko-duvanjske biskupije, u petak 19. ožujka u 18 sati. U zajedništvu s apostolskim nuncijem u BiH mons. Luigijem Pezzutom i članovima BK BiH, misu će predvoditi kardinal Puljić. Prigodnu propovijed uputit će domaćin zasjedanja biskup Palić.

Tijekom zasjedanja biskupi će, između ostalog, saslušati izvješća pročelnika Vijeća, Komisija, Tajništva, Katoličke tiskovne agencije Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine te Misijske središnjice i Papinskih misijskih djela BiH. Razgovarat će, između ostalog, i na temu migranata i pastoralnog djelovanja u vrijeme pandemije koronavirusa.

 

L.K.

Najnovije

Književnica i braniteljice: Kakvo je to izvještavanje o zločinu u Daruvaru? Jeste li ikad pročitali da je neko kazneno djelo počinio “bivši partizan”

Foto:Teleskop.hr   Ministar Davor Božinović iz Splita se još jednom osvrnuo na tragediju u Daruvaru. Izrazio je sućut obiteljima preminulih i želju za brzim oporavkom. Dodao...

Biblijska poruka 24.7.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Iziđe božanski sijač…

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 13,1-9 ući u lađu: sjede, a sve ono mnoštvo stajaše na obali. I zborio im je mnogo u prispodobama: »Gle, iziđe sijač sijati....

Jutarnji već platio dr. Markić zbog Bajrušijeve klevete, sad opet krenuli s lažima

Foto:Narod.hr   Premda je već jednom pravomoćno osuđen zbog iznošenja klevete protiv dr. Željke Markić te joj je zbog toga platio 25.000 kn, kolumnist Jutarnjeg lista...

Akademik Krešimir Pavelić: Skandalozni raspored cijepljenja djece za 2024. godinu

Foto:Pixabay   U posljednjih nekoliko dana u javnost je prodrlo nekoliko zabrinjavajućih činjenica, podataka i izjava uglavnom američkih zdravstvenih dužnosnika. Riječ je o aferama povezanih s cjepivima...

U Hrvatskoj raste broj stanovnika, ali stari problemi ostaju neriješeni

Foto:Screenshot/HRT   U prošloj i pretprošloj godini u Hrvatskoj je zabilježen rast broja stanovnika - pokazuju podaci Eurostata. Više je onih koji se useljavaju u našu zemlju...