Počelo je suđenje Hrvatu kojeg su zarobili Rusi! Što radi diplomacija i Plenković? Ponašaju se kao da ih nije briga!

i-lustracija

Dok premijer i hrvatski diplomati odmaraju na godišnjem odmoru V. Prebegu prijeti smrtna kazna.

Suđenje Hrvatu kojega su ruske snage uhitile početkom svibnja na području Mariupolja počelo je u ponedjeljak 15. kolovoza.

Optužnicu protiv Vjekoslava Prebega podignulo je državno tužiteljstvo samoproglašene i međunarodno nepriznate Narodne Republike Doneck (NRD), proruske tvorevine na ukrajinskom teritoriju, te ga se u njoj tereti za prolaženje obuke za terorističke aktivnosti, sudjelovanje u sukobu. Prebegu prijeti doživotni zatvor pa čak i smrtna kazna.

Što za to vrijeme radi hrvatska diplomacija i premijer Plenković. Apsolutno ništa. Na godišnjem su odmoru. Najveći napor na Zrinjevcu su uložili kako bi izdali formalno priopćenje u kojem se kaže kako ‘Republika Hrvatska najstrože osuđuje podizanje optužnice protiv hrvatskog državljanina Vjekoslava Prebega od tzv. Narodne Republike Donjeck. Republika Hrvatska odbacuje optužnicu i ne smatra je utemeljenom i legalnom jer je protivna međunarodnom pravu i međunarodnim konvencijama o postupanju sa zarobljenim civilima i ratnim zarobljenicima.’

Da stvar bude gora, umjesto da se koriste diskretni diplomatski kontakti prema Rusima,kako bi se pomoglo Prebegu, premijer Plenković je tražio ni manje ni više već od ukrajinskog premijera Zelenskog da mu pomogne. Time zapravo samo oteževa Prebegovu situaciju.

Njemu zapravo koristi da Rusi osude i jednog Hrvata kako bi se u Bruxellesu mogao još jednom dokazati kao poslušni ćato zapadne politike nadajući se da će za to biti nagrađen kakvom lukrativnom pozicijom.

”Molim samo da mu hrvatski političari i pozeri svojim izjavama ne otežavaju poziciju. Drago mi je što sam ga vidio na televiziji, to mi je nekako jamstvo da će se vratiti živ, kad su ga već pokazali, kad ga Rusi vode okolo kao trofej. I tu bih stao, ako ne mogu pomoći, ne želim odmagati”, izjavio je nedavno predsjednik Zoran Milanović.

”Bez obzira što oni nisu međunarodno priznati, pravila međunarodnog humanitarnog prava vrijede i za njih i oni moraju tog Hrvata tretirati u skladu sa svim pravilima i zakonima međunarodnog humanitarnog prava”, istaknuo je odvjetnik Luka Mišetić za Novu TV.

”Ne bih očekivao smrtnu kaznu, ali sigurno da će biti drastična kazna, oni će tog Hrvata držati de facto kao taoca i iskoristiti možda za razmjenu u budućnosti možda nekih ruskih ljudi koji su zarobljeni i presuđeni u Ukrajini”, smatra Mišetić.

izvor: http://www.paraf.hr