Nedjelja, 21. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Počelo spašavanje životno ugroženih dječaka: Policija ogradila špilju, u akciji 18 ronilaca

Potvrđujem da smo spremni za današnju operaciju – kazao je prije početka operacije Narongsak Osotthanakorn, guverner pokrajine Chiang Rai koji predvodi operaciju spašavanja…

Dječaci će iz špilje izaći u četiri grupe, trener će izaći u posljednjoj. Prva skupina dječaka uskoro bi trebala biti vani gdje ih čekaju helikopteri koji će ih prevesti u bolnicu. Tajlandske vlasti objavile su grafiku spašavanja. Svakog dječaka pratit će po dva ronioca. Prema informacijama službe za spašavanja, 14-godišnji Adul Sam-on će biti jedan od prvih četiri dječaka koji će izaći iz špilje, a trener će biti zadnji.

Vlasti su poduzele sve radnje kako bi dječake nakon spašavanja prevezli u bolnicu. Na terenu su helikopteri i vozila hitne. Policija je također ogradila špilju.

twitter

Postoje “zabrinjavajući trendovi” koji se vide na najnovijim satelitskim slikama na sjeveru Tajlanda, javlja CNN-ov reporter. “Čini se da se više kiše dolazi od sjevernog Laosa do sjevernog Tajlanda”. Kaže i da će najviše kiše pasti u popodnevnim i večernjim satima. Tajlandski premijer Prayut Chan-Ocha trebao bi stići na mjesto spašavanja kako bi nadgledao operaciju. Trebao bi se susresti i s obiteljima zatočenih dječaka. U spašavanje je uključeno ukupno 18 ljudi od kojih je 13 stranaca i pet Tajlanđana.


U tijeku je operacija spašavanja 12 tajlandskih dječaka i njihova nogometnog trenera zatočenih više od dva tjedna u špilji duboko u brdu na sjeveru Tajlanda, objavio je guverner pokrajine. Spasioci očekuju da će operacija koja je počela u 5 sati ujutro po srednjoeuropskom vremenu biti završena najranije za 11 sati, ali je moguće da se protegne i u sljedeći dan.

“Potvrđujem da smo spremni za današnju operaciju”, kazao je u nedjelju prije početka opearcije Narongsak Osotthanakorn, guverner pokrajine Chiang Rai koji predvodi operaciju spašavanja.

“Vrijeme je dobro. Razina vode je prihvatljiva. Ronioci su spremni. Dječaci su tjelesno, emocionalno i mentalno spremni za izlazak” dodao je.

Razina vode unutar špilje snizila se zahvaljujući naporima da se ispumpa pa će se mnogi dijelovi puta dugog četiri kilometra moći proći hodajući, kazao je Narongsak. Skupina dječaka u dobi od 11 do 16 godina i njihov 25-godišnji trener zatočeni su u špilji od 23. lipnja kad su snažne oborinske vode zatvorile put do izlaza iz špilje.

Svakog će dječaka iz špilje izvesti dva ronioca jednog po jednog, kazao je Narongsak. U spasilačke je napore uključeno ukupno 18 ronilaca od kojih je 13 stranaca a pet Tajlanđana. Dijelovi špilje i dalje su pod vodom pa će se za prolazak kroz neke prolaze morati koristiti ronilačka oprema.

Australski liječnici u nedjelju su pregledali dječake i ocijenili da su sposobni sudjelovati u operaciji spašavanja, kazao je Narongsak. Roniocima koji su proteklih dana prolazili put do špilje u kojoj su dječaci trebalo je i do šest sati za prolazak a jedan je tajlanski ronilac izgubio život dok je dopremao boce s kisikom.

Razina vode unutar špilje snizila se zahvaljujući naporima da se ispumpa pa će se mnogi dijelovi puta dugog četiri kilometra moći proći hodajući, kazao je Narongsak. Skupina dječaka u dobi od 11 do 16 godina i njihov 25-godišnji trener zatočeni su u špilji od 23. lipnja kad su snažne oborinske vode zatvorile put do izlaza iz špilje.

A.K.

Najnovije

Liberali i da žele ne mogu pomoći HDZ-u

Foto:Screenshot   Gradonačelnik Bjelovara i koalicijski partner HDZ-a Dario Hrebak u jednoj je raspravi na Facebooku komentirao sastavljanje nove parlamentarne većine i pregovore o vladi. Hrebak: Matematika...

Bošnjaci nakon 9 godina ponovo imaju zastupnika u Saboru, najavio je prve poteze

Foto:Facebook   Novi saborski zastupnik iz redova nacionalnih manjina Armin Hodžić, kandidat Nacionalne koordinacije Bošnjaka u Hrvatskoj,  najavio je da će se zalagati za rješavanje problema...

Kome je petokraka dobra donijela?

Foto:Ilustracija   Demencija, senilnost i stokholmski sindrom se mogu svesti po zajednički nazivnik koji je: zaboravnost. I zaista ne postoji narod na ovom svijetu koji u tolikoj...

Zurovec objavio zahtjeve: Kao da biram da li će mi iščupati lijevi ili desni zdravi zub, ali…

Foto:Facebook   Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje i jedini izabrani saborski zastupnik s liste Fokus-Republika, objavio je da su mu se javile sve vodeće stranke i...

Jesmo li radosni zbog Manolićeva obraćenja?

Foto:Wikipedia   Josip Manolić najpoznatiji hrvatski špijun i bivši predsjednik hrvatske Vlade preminuo je u 105. godini života, piše Nacional. Za novine je to potvrdila njegova...