Nedjelja, 21. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Počelo suđenje za ubojstvo hrvatskog povratnika u Republici Srpskoj

Pred Osnovnim sudom u Modriči počelo je suđenje protiv maloljetnika kojega se tereti da je sa starijim muškarcem, za kojega je sudski proces razdvojen, u listopadu prošle godine kod Dervente u Republici Srpskoj pretukao hrvatskoga povratnika Marka Mišića, koji je preminuo u bolnici mjesec dana kasnije.

 

Šezdesetosmogodišnjeg Marka Mišića teško su pretukle dvije osobe nakon što ih je pokušao spriječiti u krađi drva na njegovu imanju 12. listopada prošle godine. Mišić je od ozljeda preminuo mjesec dana kasnije u bolnici u Slavonskome Brodu.

Nakon podizanja optužnice razdvojen je sudski postupak protiv maloljetnika kojemu se sudi pred Osnovnim sudom u Modriči, dok će se prvooptuženom Milanu Ćulibrku postupak voditi pred Okružnim sudom u Doboju, prenosi Nacional.hr.

Pravni zastupnik obitelji Mišić, odvjetnik Mustafa Alić pojasnio je kako nije u mogućnosti otkriti detalje vezane za sudski proces koji se vodi protiv maloljetnika kojemu je po zakonu maksimalno zapriječena kazna zatvora od pet godina.

“U konkretnom slučaju tužiteljstvo je bilo učinkovito te je podnijelo optužni prijedlog protiv maloljetnika u razmjerno kratkom roku, a optužni akt potkrijepljen je svim relevantnim dokazima”, rekao je odvjetnik Alić. Dodao je kako se očekuje “pravedna presuda”.

Pojasnio je kako će se pred Okružnim sudom u Doboju voditi sudski proces protiv Milana Ćulibrka, kojemu prijeti maksimalno 20 godina zatvora. Za 26. veljače zakazana je pripremna rasprava na kojoj će se utvrditi dinamika vođenja kaznenog postupka.

Odvjetnik Alić je naveo kako ovaj slučaj “treba izazvati posebnu pozornost jer se radi o povratnicima u Republici Srpskoj“.

Premlaćivanje, a onda i smrt povratnika Marka Mišića izazvala je uznemirenost kod Hrvata u Republici Srpskoj, koji su često izloženi krađi drva, imovine i zastrašivanju.

Reagirali su brojni dužnosnici tražeći od vlasti Republike Srpske da osiguraju bolju zaštitu povratnicima.

Najnovije

Kongres odobrio Ukrajini milijarde dolara; Rusija: To će uništiti Ukrajinu

Foto:Screenshot HRT   Nakon što su republikanci tjednima odgađali glasanje u Zastupničkom domu američkog Kongresa, večeras je napokon prihvaćen paket pomoći Ukrajini vrijedan 60 milijardi dolara....

Biblijska poruka 21.4.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Čiji glas slijedim u životu?

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 10, 11-18 Reče Isus: »Ja sam pastir dobri. Pastir dobri život svoj polaže za ovce. Najamnik – koji nije pastir i nije vlasnik...

Ivan Pokupec – Moja analiza izbornih rezultata

Ivan Pokupec/Portal za kulturu komuniciranja Epoha   Napisao sam da HDZ prolazi zbog neozbiljne i kokošarske oporbe. A koliko je neozbiljna i kokošarska se vidi u...

Mislav Kolakušić odlazi, ali Hasanbegović ipak neće u Sabor

Foto:Facebook   Predsjednik stranke Pravo i pravda Mislav Kolakušić je danas izjavio da oni neće podržati pregovore svog koalicijskog partnera Domovinskog pokreta ni sa SDP-om ni...

Prof. dr. Granić: Mesić je uveo pogrešnu praksu oko sastavljanja vlade

Foto:Maxportal   Nikad tako politički agresivni nismo ušli u parlamentarne izbore, a nikada u dramatičnijem i neizvjesnim položaju kao društvo nismo se našli nakon tih izbora....