PODRAVKA otpustila radnicu zbog krađe nekoliko vrećica Vegete: “Radila je desetljećima za minimalac, muž je u mirovini…”

ZAPOSLENICA Podravke dobila je otkaz nakon što su je ulovili u krađi 12 vrećica Vegete, javlja Danica.hr. Radnica je vrećice od pola kilograma Vegete pokušala iznijeti u torbi iz tvornice, ali su je otkrili zaštitari na porti. Na otkaz je ovih dana reagirao dio sindikata, a neki od njih su se javili portalu Danica.

“Krađa je krađa, tu nema dileme i nema opravdanja. Ali, ovdje treba spomenuti par stvar. Prvo, riječ je o vrijednoj radnici koja desetljećima radi u tvornici, a plaća joj je tek lani povećana na oko 5000 kuna. Suprug je umirovljenik, nisu u bajnoj materijalnoj situaciji.

Osim toga, to je prvi put da je tako nešto učinila. Sankcije moraju postojati, jasno, ali zar joj je trebalo odmah dati otkaz i pretvoriti obitelj u socijalni slučaj? Pa, ta žena radila je desetljećima u pogonu za minimalac! I odmah otkaz”, kaže jedan sindikalac.

“Menadžerima je sve dopušteno”

Drugi kaže kako menadžeri već godinama “legalno pljačkaju firmu kroz opcijske dionice na kojima zarađuju milijune”. “Njima je sve dopušteno: i bonusi, i dionice, i velike plaće, i putni troškovi, i službeni auti, i večerice na službenu karticu… Molim vas, čime su ti ljudi, većina njih, toliko zadužili firmu? A radniku, sirotinji, odmah otkaz”, kaže.

U Podravki Danica neslužbeno doznaje kako je postupanje u takvim slučajevima uobičajeno. Kažu, nema oprosta za krađu i žao im je radnice, “ali bila je svjesna svih posljedica svojeg nepromišljenog čina”.