POGLEDAJTE VIDEO Prava ludnica u hrvatskom saboru! Jandroković dijelio opomene, mostovci napustili sabornicu. Stižu kazne za nepoštivanje COVID potvrda…Pupovac poludio pa dobio treću opomenu i zašutio…Bulj Grbinu, lipo si piva Čavoglave…

Izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti prihvaćene su u Saboru. Za je glasalo 77 zastupnika, a njih 27 bilo je protiv. Nakon što su glasali, zastupnici Mosta napustili su sabornicu. ..

Foto-screenshot

U nastavku 9. sjednice, Hrvatski sabor izglasao je izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Izmjenama su predviđene kazne od 30 do 50 tisuća kuna za one koji krše mjere vezane uz COVID potvrde…

Kako je ranije pojasnio ministar Ivan Malenica, definirano je javno pravno tijelo koje je dužno provesti zakon vezan uz COVID potvrde, obuhvaćeni su zakonodavno, sudbeno i izvršno tijelo, lokalne uprave i svi oni koji su odgovorni za sigurnosne mjere kao što je obveza predočenja o preboljenju, cijepljenju ili testiranju.

– Precizirali smo tko su javnopravna tijela i tko su odgovorne osobe zadužene za poštivanje odluka Stožera civilne zaštite. Određene sankcije odnose se isključivo na odgovorne osobe. Državni inspektorat, čija je nadležnost kontrola provođenja zakona, kontrolirat će poštuju li čelnici tijela odredbe Stožera civilne zaštite.

Kada govorimo o Uredu predsjednika, predstojnik ureda je odgovoran, na njemu je odgovornost da se pridržava odredbi Stožera civilne zaštite – istaknuo je Malenica. U Saboru je danas, uoči glasovanja, izbila burna rasprava. Niz zastupnika dobio je po tri opomene što znači da im je oduzeto pravo na govor, a zastupnici Mosta napustili su sabornicu netom nakon glasovanja.

Miro Bulj nazvao je Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti prevarom pod krinkom zaštite od bolesti.

– Ovom prilikom bi kazao narodu da su donedavno govorili da COVID potvrde neće biti potrebne, preko noći su ih uveli bez dvotrećinske većine, protuzakonito. Ovim zakonom ubijate demokraciju, ugrožavate prava i slobode. Pozivam građane, izađite i potpiše referendum – kazao je Bulj na što je Dario Hrebak naveo da je riječ o povredi poslovnika. –

Svi znamo da on može dobiti COVID potvrdu bio cijepljen ili testiran isto kao što mu je gospodin Capak otpisao izolaciju kad je trebao vladajućima dići ruku – rekla je Marija Selak Raspudić govoreći o Hrebaku. Sandra Benčić navela je kako oni pozivaju na cijepljenje i podržavanje mjera, ali ne mogu pristati da većina samostalno donosi odluke. – Suočeni smo s dva ekstrema.

Jedan je što govori kolega Bulj i njegovi kolege koji se protive cijepljenju i mjerama, smatramo to neodgovornim. S druge strane, imamo HDZ. Trebamo imati borbu za vladavinu prava, ne možemo odbaciti ustavne vrijednosti jer smo suočeni s pandemijom – rekla je.

– Ono što smo mi ponudili na referendumu ono je što i vi zagovarate. Vi ste političke kukavice koje se skrivaju iza teških riječi – odgovorila je Selak Raspudić. – Dokazali ste još jednom da ste HDZ u starkama. Držite se skuta Plenkovića i Stožera – odgovorio je i Nino Raspudić.

Anka Mrak-Taritaš rekla je da “nešto što krene ukrivo, ne može završiti dobro”. – Došli ste pred zid. U Hrvatskoj je umro grad veličine Makarske. Upozoravali smo vas, da je nacija procijepljena ne bi razgovarali o potvrdama. U parlament ste došli prekasno, trebalo je doći prije godinu dana – ustvrdila je u poruci HDZ-u i vladajućima.

– Iskustvo pokazuje da vlade diljem svijeta često izazivaju više štete, nego koristi – kazao je Stephen Nikola Bartulica te naveo kako je broj umrlih visok jer rizične skupine nisu u dovoljnoj mjeri cijepljenje.

– Vidimo da smo na vrlo skliskom terenu. Domovinski pokret bit će protiv zakona, zakašnjela je ova rasprava – naveo je.

– Odluke mora donositi dvotrećinska većina da je vi sa svojom kompromitiranom većinom ne može na ovakav način – rekao je Grmoja, a potom ga je Jandroković prekinuo i dao mu treću opomenu. – Ovo je pokazatelj koliko se boje referenduma, pozivam vas sve da izađete i da kažemo dosta – nadodao je Grmoja, a Jandroković ga je pokušao stišati. – Jedan od najsramotnijih dana u Saboru ikada je danas i vi ćete do kraja uniziti ovaj Sabor i legalizirati protupravno nasilje – rekla je Selak Raspudić te također dobila već treću opomenu. Treću opomenu dobio je i Marin Miletić.

– Ovo neće završiti sutra, ovo će trajati. Ovo je opaka bolest kao što su i opake namjere naših kolega da se dokopaju političkih poena – rekao je Milorad Pupovac.

– Od vas sam očekivao glas razuma, a ne laži – poručio je Božo Petrov Pupovcu. Jandroković ga je pokušao prekinuti te mu dodijelio dvije opomene. Selak Raspudić ustala je, no Jandroković ju je upozorio da mora sjesti. – Iznesite me van! – uzviknula je te nastavila govoriti uz Jandrokovićevo negodovanje.

VIDEO Oračun u Saboru: Raspudić i Bulj okomili se na Grbina

Krešo Beljak naveo je kako je “zgrožen raspravom i ponašanjem”.  – Čudim se vama što niste reagirali i pozvali stražu – poručio je Jandrokoviću. – Da ste vi iz HDZ-a krivi za ovo jeste – dodao je. Jandroković mu je zahvalio te naveo kako je “malo smirio strasti”.  Jandroković je uoči glasovanja naglasio kako je za donošenje Zakon potrebna natpolovična većina ukupnog broja zastupnika.  – Alo, predsjedniče! – uzviknuo je Miro Bulj Jandrokoviću koji mu je odmah odgovorio kako nema pravo govora. Krenulo je glasovanje, a Bulj je nastavio sa svojim zahtjevom da se poimenično navede tko je kako glasovao. Jandroković mu je odgovorio da će evidencija biti dostupna.

Izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti prihvaćene su u Saboru. Za je glasalo 77 zastupnika, a njih 27 bilo je protiv. Nakon što su glasali, zastupnici Mosta napustili su sabornicu.  Uoči današnje sjednice, na Markovom trgu od 8 sati okupljeni su prosvjednici koji se protive cijepljenju djece,pod nazivom “Bedem Ljubavi”.

G.S.