POGLEDAJTE Žive jaslice u Dubrovniku…

Žive jaslice održane su u ponedjeljak, 23. prosinca, ispred dubrovačke katedrale Gospe Velike u Dubrovniku. Svetu obitelj ove godine uprizorila je obitelj Marija i Ivana Lovrić iz župe Svete obitelji iz Nove Mokošice...

Ovogodišnja scenografija prikazala je Isusovo rodno mjesto Betlehem, štalicu u kojoj je Sveta obitelj, a mudraci, pastiri, anđeli i domaće životinje oko njih. U igrokazu su sudjelovali i mladi koji su donijeli poruku o Božjoj ljubavi, koja kuca i ovoga Božića na vrata našega srca, i donosi milosrđe, praštanje i mir…

Na kraju se okupljenima obratio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Zahvalio je svima koji su sudjelovali u organizaciji uprizorenja Isusova rođenja, osobito obitelji Lovrić koja se odazvala ulozi Svete obitelj. Ukratko je protumačio značenje živih jaslica prema promišljanju pape Franje iz apostolskog pisma „Admirabile signum“.

Posebno je istaknuo prve žive jaslice koje je napravio sv. Franjo 1223. u Grecciu. Spominjući franjevačke izvore, papa Franjo piše da u tim jaslicama nije bilo figura, nije bilo kipova, nego su svi, koji su bili prisutni, bili pojedini lik u jaslicama. Svatko je uzeo udio u jaslicama. „Želio bih da večeras dio ovih Božićnih jaslica ne bude samo obitelj Lovrić koja uprizoruje ovaj događaj, nego svatko od nas, svatko na svoj način, to bude kako bi se moglo dogoditi nešto što se dogodilo i za vrijeme prvih jaslica – netko je primijetio živoga Isusa u jaslicama. Želim da i večeras u ovom našem zajedništvu i prekrasnoj pjesmi mognete prepoznati živoga Isusa, u kojemu je Bog postao jedan od nas”, istaknuo je biskup Uzinić. Zaželio je da se svi radosni vrate svojim kućama i donesu radost svima, osobito članovima obitelji, baš kao što su to učinili, prema franjevačkim izvorima, i ljudi koji su se vraćali s prvih živih jaslica.

Žive jaslice organizirali su Vijeće za život i obitelj Dubrovačke biskupije i Turistička zajednica Grada Dubrovnika. Organizaciji su, već tradicionalno, doprinijeli i članovi Neokatekumenskog puta sa svojom djecom koji su sudjelovali u igrokazu, glumili anđele i sveta tri kralja. Članovi Vijeća Miho Bošković sa zborom anđela i solist Stijepo Gleđ Markos te tamburaški sastav sv. Jakova uveličali su uprizorenje Isusova rođenja pjesmom. I ove godine za potrebe živih jaslica u grad su dovezene i prave životinje koje su bile posebno zanimljive najmlađima.

L.K.