(VIDEO) Polaganjem lovorovog vijenca na spomen-ploču obilježena 26. obljetnica srpskog raketiranja Banskih dvora

JNA je napala Banske dvore u trenutku kad se njezina i agresija pobunjenih lokalnih Srba proširila na gotovo cijelu Hrvatsku i kad je istekao tromjesečni moratorij Europske zajednice na lipanjsku odluku Hrvatskog sabora o samostalnosti i suverenosti. Zajednica je, naime, vjerovala da se jugoslavenska kriza i srpska agresija mogu riješiti mirnim putem...

foto/vlada.hr

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u petak je položio lovorov vijenac na spomen-ploču na zgradi Vlade u povodu 26. obljetnice raketiranja Banskih dvora koji su tada bili rezidencija prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i u kojima se nalazio u trenutku napada.

foto/vlada.hr

“Prisjećamo se 7. listopada 1991. godine, ponedjeljka poslije podne, kada je JNA u jeku velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku raketirala Banske dvore”, rekao je Plenković podsjetivši da su uz prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana tada u Banskim dvorima bili i Stipe Mesić i Anto Marković, predsjednik jugoslavenskog Predsjedništva odnosno vlade.

Od šest ispaljenih raketa dvije su pogodile Banske dvore i napad je ocijenjen pokušajem atentata na Tuđmana. Jedna je osoba u tom napadu poginula, četiri su ozlijeđene, srušen je dio krova Banskih dvora, oštećeno pročelje i gotovo sve prostorije.

JNA je napala Banske dvore u trenutku kad se njezina i agresija pobunjenih lokalnih Srba proširila na gotovo cijelu Hrvatsku i kad je istekao tromjesečni moratorij Europske zajednice na lipanjsku odluku Hrvatskog sabora o samostalnosti i suverenosti. Zajednica je, naime, vjerovala da se jugoslavenska kriza i srpska agresija mogu riješiti mirnim putem.

Plenković ističe kako se radilo o još jednom “referentnih trenutaka koji je ubrzao proces osamostaljenja Hrvatske i njezinog međunarodnog priznanja”.

Dan kasnije, 8. listopada, prvi saziv Hrvatskog sabora donio je, naime, povijesnu odluku o neovisnosti, odnosno o razdruživanju Hrvatske od ostalih republika bivše države, SFRJ.

Uz predsjednika Vlade na polaganju vijenca bili su i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković položio vijenac u povodu 26. obljetnice raketiranja Banskih dvora

T.H.