Policija uhitila pet osoba nakon utakmice Gorica-Dinamo zbog prvog bijelog polja i skandiranja, pretrage stanova u tijeku

Pjevanje ustaških pjesama na utakmici 1. HNL-a između Dinama i Velike Gorice u subotu u večernjim satima nije prošlo ispod radara uvijek budne hrvatske policije, koja već godinama uredno snima sve aktivnosti na tribinama kao i u zoni stadiona te po gradskim ulicama tijekom sportskih susreta.

Na utakmici Gorica – Dinamo u Velikoj Gorici u subotu navečer Bad Blue Boysi su s tribina raširili “ustaški” barjak s prvim bijelim poljem i skandirali: “Hrvatska, nezavisna država!”

Tijekom jučerašnjeg dana policija je kucala na vrata domova navijačima na području Velike Gorice, Zagreba, Zaprešića, Zaboka, piše Jutarnji list. Nakon detaljno analiziranih snimki na kojima se vidi kako skupina muškaraca pjeva ustašku koračnicu te skandira “Hrvatska, nezavisna država” te nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, s prijavama, odnosno optužnim prijedlozima, suočila su se trenutno petorica njih, a jednog po jednog dovodit će ih na velikogorički Općinski sud.

Iz PU zagrebačke kažu da su u dosadašnjem tijeku kriminalističkog istraživanja “utvrđene osnove sumnje za osam osoba da su počinile prekršaj iz članka 4. stavak 1. podstavak 7. kažnjivo po članku 39.a stavka 1. točke 2. Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima tako da su tijekom odigravanja navedene nogometne utakmice, pjevali pjesme čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti”.

Nakon tri sata u prostorijama Općinskog suda u Velikoj Gorici, gdje su se branili od optužbi u prisustvu odvjetnika i pod nadzorom interventnih policajaca, trojica privedenih izvedeni su van. Još se čeka ispitivanje jednog privedenog kao i dovođenje na sud (pre)ostale trojice posljednje uhićenih navijača Bad Blue Boysa. Nakon toga će uslijediti odluka suda o sankcijama.

Tijekom jučerašnjeg dana uhićeno je ukupno pet osoba u dobi od 18 do 44 godine te je na području Policijske uprave zagrebačke i na području Policijske uprave krapinsko-zagorske obavljeno više pretraga stanova i drugih prostora koje koriste osumnjičene osobe.