Policijska uprava brodsko-posavska obilježila Dan policije – blagdan Svetog Mihaela.

Nakon Svete mise održane u crkvi Gospe Brze Pomoći, prisutni su se u kratkom prigodnom programu, čitanjem imena prisjetili svojih radnih kolega, koji su svoje živote položili na oltar Domovini.

foto-brodportal.hr

Članovi obitelji i predstavnici policijske uprave zajedno sa načelnikom, ispred spomen obilježja u znak sjećanja na poginule i smrtno stradale hrvatske policajce u Domovinskom ratu, položili su cvijeće i zapalili svijeće.

Nakon Svete mise održane u crkvi Gospe Brze Pomoći, prisutni su se u kratkom prigodnom programu, čitanjem imena prisjetili svojih radnih kolega, koji su svoje živote položili na oltar Domovini uz stihove iz zbirke pjesama policijskog službenika Krešimira Šimića: 

„Jesu to krupne suze u oku ti prijatelju,

Isplakane zbog moje zgasle mladosti na pragu domovine?

Ili je to suza za mojim nepostojanjem tu pored tebe?

Divno ti je to ruho za koje smo ginuli,

Divno ti je to ruho za koje smo poživjeli.

I taj amblem na tvom rukavu nasukan

Na hridi ponosa u svom čvrstom šavu

Čuva naša imena…“

„U osamničkom kutu neba svi ti ratnici danas sjede,

Tišinom su nam odgovorili na našu tišinu, a na 

Naša sjećanja iz vremena njihovog postojanja

Opomenom za budućnost…“

U svom obraćanju, prisutnima se obratio načelnik policijske uprave Antun Valić, koji je pozdravio članove obitelji poginulih i smrtno stradalih hrvatskih policajaca, te kolegicama i kolegama čestitao Dan policije i Svetog Mihaela, rekavši:

„Dan policije podsjeća na naše zanimanje, taj Dan govori o našoj iznimno zahtjevnoj ali ujedno zanimljivoj službi, službi policajca koji u svom postupanju u mnogim situacijama mora u sekundi procijeniti kad će biti senzibiliziran i djelovati preventivno, a kada će biti strog i djelovati represivno, znači ovih dana govorimo o zanimanju i časnoj službi policajca“.

Načelnik se posebno osvrnuo na dobru suradnju sa građanima i institucijama, koji su dali svoj doprinos i pomogli policiji, te im uručio zahvalnice. Istaknuo je intenciju nastavka dobre komunikacije u cilju jačanja povjerenja građana u policiju, radi boljeg suživota u svom okruženju i što boljeg osjećaja sigurnosti od strane građana i lokalne zajednice.

Pohvaljeni su i policijski službenici i djelatnici policijske uprave koji su to svojim predanim radom i zaslužili, a pohvalnice im je također uručio načelnik, koji je rekao:

„I dalje moramo biti proaktivni, stalno osmišljavati nove načine i modalitete rada i predviđati događaje da nas ne iznenada određene situacije. Na kraju bih sve prisutne, a posebno mlađe generacije, policajke i policajce podsjetio da samo zajedništvom i velikim srcem kako je to bilo i 1991. godine možemo ostvariti zadaće i ciljeve koji se pred nas postavljaju, a u cilju dobrobiti svih građana naže Županije i jedine nam države Hrvatske“.

Izvor-brodportal