POLJSKA PRESLICA: DOBRA ZA CIJELO TIJELO Zanemarivani korijen koji sadrži mnoge ljekovite spojeve…

Čaj, oblozi i tinktura od poljske preslice...

Ljekovita svojstva žilavog korijena poljske preslice veća su nego što mnogi misle. Može se pronaći na suhim i pjeskovitim mjestima, poljima i strništima…

Ova biljka raste u umjerenom podneblju gdje je klima malo vlažnija. U sebi ima mnogo mineralnih tvari i silicijeve kiseline koji joj daju čvrstoću. Najčešće se koristi kao diuretik te kod kožnih oboljenja.

Poljska preslica naziva se i mala preslica, mali rastavić, konjski rep, štukavaca, kreš, kositrena trava, cinkrot.. Ta narodna imena označavaju korijen koji izlazi u rano proljeće iz jako razgranjenih podanaka. Kasnije se tek pojavljuju zelene i male stabljike visine do 40 centimetara. Jako liče malenim jelkama. Najčešće raste na poljima, strništima i nasipima, a najljekovitija poljska preslica raste na ilovastom tlu. U ljekovite svrhe koristi se zelena stabljika poljske preslice koja se bere ljeti, a suši se u hladu. Kada se bere treba izbjegavati one koje na zelenim dijelovima imaju smeđe klasiće.

DOBRA ZA CIJELO TIJELO

Korijen koji se bere ljeti

Poljska preslica naziva se i mala preslica, mali rastavić, konjski rep, štukavaca, kreš, kositrena trava, cinkrot.. Ta narodna imena označavaju korijen koji izlazi u rano proljeće iz jako razgranjenih podanaka. Kasnije se tek pojavljuju zelene i male stabljike visine do 40 centimetara. Jako liče malenim jelkama. Najčešće raste na poljima, strništima i nasipima, a najljekovitija poljska preslica raste na ilovastom tlu. U ljekovite svrhe koristi se zelena stabljika poljske preslice koja se bere ljeti, a suši se u hladu. Kada se bere treba izbjegavati one koje na zelenim dijelovima imaju smeđe klasiće.

Ljekovitost dolazi iz kiselina

Mineralne tvari koje se nalaze u poljskoj preslici uzimaju velik dio njena sastava, čak 18%. U njoj se može naći i silicijeva kiselina i silikati koji joj daju čvrstoću. U poljskoj preslici se nalaze ovi spojevi:

 • lavonoid koji ima dokazano antioksidacijsko djelovanje
 • saponini
 • sitosterol koji pomaže kod visokog kolesterola
 • vitamin C koji će pomoći kod prehlada
 • Uz poljsku preslicu jačajte kosti

  Osim navedenih tvari, u preslici se nalaze i spojevi koji pozitivno djeluju na kosti, kosu, nokte i kožu. U njoj se nalaze mangan, željezo, glikozidi i kiseline. Ono što preslica može je apsorbirati minerale koji su jedinstveni u tlu. Često je se naziva biljkom koja remineralizira tijelo.

  Za kosti se ova biljka može koristiti za obnavljanje tkiva nakon operacija ili traume. Istraživanja su pokazala kako su žene s osteoporozom preslicom pomogle pojačati gustoću kostiju. Radi kalcija u poljskoj preslici poboljšat će se fleksibilnost kostiju i zacijeliti lomove. Osim kosti jačat će vezivna tkiva i hrskavice pa tako pomoći kod istegnutih ligamenata i iščašenih zglobova.  Pomoći će i kod reumatoidnog artritisa, boli i gihta.

  Odlična za bubrege

  Preslica je poznata kao diuretik i glavna pomoć bubrezima i cijelom urinarnom traktu. Pomoći će osloboditi tijelo viška vode, točnije odstraniti čak 30% vode iz organizma svojim diuretičkim svojstvima. Pomoći će kod upala, cisti, cistitisa, infekcija i urinarnih krvarenja. Kod muškaraca se pokazala učinkovitom kod upale ili slabog povećanja prostate. Kod žena i muškaraca će pomoći pri otapanju i odstranjivanju bubrežnih kamenaca.

  Kao diuretik djelovati će i na metabolizam koji će ubrzati i time pomoći pri gubitku kilograma.

  Koža i nokti će vam biti zahvalni

  Radi silicijeve kiseline i flavonoida, ova biljka odlična je za njegu kože i noktiju. Ona će proljepšati i pomladiti kožu. Osim toga pomoći će i kod kožnih tegoba i žutih noktiju ili kod bijelih mrlja na noktima. Razne kožne alergije mogu se smanjiti korištenjem čaja od poljske preslice. Koža će biti više zategnuta i izgledati će mlađe nakon korištenja preslice. Kako pomaže koži, tako će biti djelotvorna i kod liječenja vlasišta. Poznata je po tome da jača korijen kose, potiče rast i pomaže kod gubitka kose. U mnogim prirodnim šamponima za kosu koristi se poljska preslica jer pomaže i kod odstranjivanja prhuti. Za kožu i nokte najbolje djeluje u obliku tinkture.

  Žene ju trebaju

  Kod obilnih menstruacija i generalnog unutarnjeg i vanjskog krvarenja, poljska preslica je prirodni lijek. Može se koristiti pri krvarenju u ustima, nosu, crijeva i maternici. Kod upaljenih i krvarujućih desni može se piti čaj od preslice. Pomoći će kod proljeva, rana i konjunktivitisa.

  Jedno od najpopularnijih svojstava preslice je da će umanjiti upale, ozlijede i menstrualne grčeve. 

  Koristi se i kod:

  • menopauze
  • dijabetesa
  • hemeroida
  • anemije
  • upale dišnih organa

  Čaj, oblozi i tinktura od poljske preslice

  Kako bi pripremili čaj od poljske preslice, jako je jednostavno – stavite punu čajnu žlicu preslice i prelijte ju 1/4 litre vode. Čaj se može piti za mnoge tegobe ali najbolji je kod ženskih problema i problema s bubrezima.

  Oblozi se rade tako da punu žlicu preslice ostavite u situ iznad ključale vode. Kada biljke omekšaju, stavite ga u lanenu krpu i položite takvo na mjesto koje boli. Ovo je odlično za koristiti pri ozljedama, bolnim kostima ili ranama. Najbolje djeluje dok je još toplo tako da ne bi bilo loše da i krpu ugrijete prije stavljanja na kožu. Možete tako ostaviti na oboljelom mjestu nekoliko sati ili pak preko noći.

  Za tinkturu od preslice trebat će vam 10 grama svježe preslice te rakija ili etilni alkohol. Natopite biljku alkoholom u staklenoj posudi i tako držite dva tjedna na toplom i sunčanom mjestu. Protresite ju svaki dan. Nakon toga procijedite. Uzima se tako da razrijedite oko 2ml u 100ml vode tri puta na dan,donosi magazin/zdravlje .

  H.H.