Poljski ministar: Medije u stranom vlasništvu trebale bi preuzeti državne tvrtke

Vladajuća poljska stranka Pravo i pravda (PiS) dugo tvrdi da mediji s inozemnim vlasništvom iskrivljuju javnu raspravu i nepravedno su kritični prema vlastima...

Poljske državne tvrtke trebale bi preuzeti medije iz ruku njihovih inozemnih vlasnika u sklopu vladinih prijedloga izmjena u tom sektoru, rekao je u utorak poljski ministar kulture Piotr Glinski…

Vladajuća poljska stranka Pravo i pravda (PiS) dugo tvrdi da mediji s inozemnim vlasništvom iskrivljuju javnu raspravu i nepravedno su kritični prema vlastima.

Čelnik PiS-a Jaroslaw Kaczynski u kolovozu je rekao da je Poljska spremna na donošenje pravila koja će reducirati inozemno vlasništvo nad medijima, primjerice novinama ili televizijskim kanalima, no od tada nisu izneseni nikakvi prijedlozi zakona.

Economist je nedavno pisao kako je njemačka nakladnička grupacija Verlagsgruppe Passau u razgovorima s poljskom naftnom tvrtkom PKN Orlen o prodaji svog poljskog ogranka Polska Press.

Upitan je li istina da PKN preuzima Polska Press, Glinski je za radiostanicu RMF u utorak rekao kako se „mora priznati da to nije normalna situacija” da je „sav regionalni tisak” u rukama jedne korporacije, i to njemačke.

Dodao je da „poljske državne tvrtke trebaju kupovati medije kad je to moguće”, pa naglasio da ne zna vode li se već takvi razgovori.

Dužnosnici PiS-a ranije su kazali kako će se reforme usredotočiti na smanjivanje dopuštenog inozemnog udjela u vlasništvu medijskih tvrtki, a da će zakon biti utemeljen na postojećim mjerama u Francuskoj i Njemačkoj.H

G.S.