Položen temeljni kamen za spomen-obilježje za 97 policajaca poginulih u bitki za Vukovar

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava položio je u petak temeljni kamen za spomen-obilježje 97 policajaca poginulih u bitki za taj grad.

Spomen-obilježje bit će ispred Palače pravde u Vukovaru u kojoj je do početka Domovinskog rata bila Policijska postaja.

“U toj zgradi danas se nalazi ploča s popisom policajaca iz Vukovara stradalih u obrani grada. Mi želimo na ovaj način odati počast svim policajcima koji su dolazili iz cijele Hrvatske, a koji su stradali u obrani Vukovara”, rekao je predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata grada Vukovara Franjo Šoljić.

Za izgradnju spomenika osigurano je 300.000 kuna, a idejno rješenje izradio je vukovarski umjetnik Dubravko Duić – Dunja.

Spomenik koji će u dovratku od inoksa imati ploču si imenima poginulih policajaca predstavlja vrata kroz koja su policajci odlazili u akcije iz kojih se mnogi nisu vratili.

“Spomen-obilježje trebalo bi biti izgrađeno do 29. rujna, kada se obilježava Dan policije. Od 97 poginulih policajaca njih 42 su iz tadašnje PU Vukovar, a ostali su došli iz svih dijelova Hrvatske. I danas imamo sedam policajaca koji se vode kao nestali”, rekao je obnašatelj dužnosti načelnika vukovarsko-srijemske Policijske uprave Miro Bradić.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je kako se mogu čuti i primjedbe da Vukovar postaje grad spomenik. “Nisam za to da Vukovar postane svojevrsno spomen-područje ili muzej, niti sam za to da živimo u prošlosti.

Međutim, za to sam da se neke priče i ljudi iz 1991. godine ne smiju zaboraviti jer su nam oni podsjetnik koliko smo teško ostvarili neovisnost. Pri tome moramo gledati prema kvalitetnijem životu sugrađana danas i u budućnosti”, rekao je Penava.

Spomen-obilježje poginulim policajcima gradit će vukovarska gradska tvrtka Komunalac, a najavljeno je da će na njegovu otvorenju biti i obitelji poginulih policajaca.