Pomozite ili ćemo pustiti 200.000 migranata u EU

Radikalne mjere o kojima se govori su krajnja opcija, no niti one nisu isključene bude li Italija i dalje sama u prihvatu migranata

Trgovci ljudima, oni koji organiziraju putovanja izbjeglicama iz Afrike u Europu, „bogati su i dobro naoružani i bez snažnog naoružanja bit će ih teško poraziti“, drži talijanski ministar unutarnjih poslova Marco Minniti koji u Libiji pokušava organizirati operacije zaustavljanja vala migracije.

Drži i kako bi se trebao ukinuti embargo Libiji na kupnju oružja za borbu protiv trgovaca ljudima.
Pomoći Libiji

Druga operacija koju vodi Italija na planu zaustavljanja vala izbjeglica koji zapljuskuje talijanske obale (jučer su brodovi iskrcali 1500 migranata u Bariju i Corigliano Calabru) uvođenje je pravila držanja brodova, posebno onih u vlasništvu nevladinih organizacija (NVO) koje u Sredozemlju spašavaju migrante. Iz Bruxellesa je stigla informacija da je Europska unija (EU) prihvatila kodeks ponašanja brodova u spasilačkim operacijama koji je predložila Italija. Na sastanku u Bruxellesu sudjelovali su predstavnici Italije, Frontexa i Europske komisije.
Tim kodeksom se točno određuje što brodovi NVO-a smiju činiti u Mediteranu. Kao prvo, ne smiju ulaziti u libijske teritorijalne vode. Jer, sada se događa da plovilo s migrantima, čim isplovi iz Libije, poziva upomoć i brodovi NVO-a preuzimaju izbjeglice, te praktički postaju suorganizatori njihova prebacivanja iz Afrike u Europu. Zatim sve NVO koje sudjeluje u operaciji spašavanja migranata moraju objaviti tko ih financira, jer postoji sumnja da neke financiraju upravo trgovci ljudima. Moraju imati certifikat o tehničkoj sposobnosti plovila, moraju policijskim i istražnim vlastima prenositi informacije te imati posebne svjetleće znakove i prebacivati spašene migrante na brodove Frontexa ili talijanske obalne straže.
“Nuklearna opcija”

U međuvremenu, britanski Times piše kako bi Italija mogla dati oko 200.000 privremenih viza izbjeglicama koji bi s njima mogli otići u druge europske države. Tu mogućnost davanja privremenih viza iznosi Times i citira Maria Gira, jednog od zamjenika ministra vanjskih poslova, da se razmišlja primijeniti to, inače malo poznato, pravilo i na izbjeglice iz Afrike.
Bila bi to „nuklearna opcija“ Rima, drži Times, te opisuje i premijera Paola Gentilonija, „ljutitog“ na europske partnere, zbog odbijanja prihvaćanja izbjeglica u neke luke europskih država. Izraz „nuklearna opcija“ upotrijebio je analitičar Mattia Toaldo.
Da postoje nesuglasja između Rima i Bruxellesa glede smještaja izbjeglica, nema sumnje, ali primjena ucjene „nuklearnom opcijom“ izazvala bi spiralu drugih protumjera europskih država kao što je zatvaranje granica, a tako što nitko u talijanskoj vladi ne želi.