POPLAVLJENA HRVATSKA: U Sisku urušavanje nasipa koji tri godine nakon potresa nije saniran, u Kostajnici nije ni sagrađen “jer bi zaklanjao pogled na Unu”. Plenković: “Situacija je pod kontrolom. Ima država gdje je gore”

I dalje traje borba s poplavama. Maksimalni vodostaji na području Petrinje očekuju se kroz nekih 36 do 48 sati i vrlo vjerojatno će biti blizu razine rekordnih +988 cm iz 2014. godine. Tijekom noći najteže je bilo u Karlovcu i Hrvatskoj Kostajnici gdje je na snazi izvanredno stanje za Koranu, Kupu i Unu. Privremeni savski nasip u Galdovu, na području bivše ORE, popustio je skroz te je područje koje koristi Udruga za terapijski jahanje u potpunosti pod vodom.

Privremeni savski nasip u Galdovu, na području bivše ORE, popustio je skroz te je područje koje koristi Udruga za terapijski jahanje u potpunosti pod vodom. Područje je obišla i sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček. “Nasip je jutros počeo propuštati te se u jednom trenutku samo raspao i voda je nadrla unutra u kratkom roku te smo hitno spašavali konje”, rekli su u udruzi.

Čelnik Hrvatski voda Zoran Đuroković rekao je da je u Sisku popustilo šest box barijera i da je isprano temeljno tlo, za koje su, kako je dodao, znali da nije dobro te da se zbog ogromne količine oborina nije stigla izvršiti stabilizacija. Šteta je nastala u svlačionici konjičkog kluba. “Stotinu pripadnika Hrvatske vojske poslano je na lokaciju zajedno sa snagama Hrvatskih voda i vjerujem da će u relativno kratkom roku sanirati oštećenje u tom dijelu nasipa, rekao je. Rekao je da je riječ je o dijelu oštećenom u potresu, dodavši da je ondje bila rasjedna pukotina.

Karlovac je danas posjetio predsjednik Vlade Andrej Plenković te je održao sastanak s ministrima, lokalnom zajednicom i nadležnim službama o daljnjim aktivnostima svih sastavnica sustava domovinske sigurnosti i civilne zaštite s ciljem pomoći stanovništvu i sprječavanja šteta zbog porasta vodostaja. “Slična situacija se odvija i u drugim zemljama, u Italiji. Želio bih danas nakon sastanka zahvaliti svima. Nastojalo se pomoći i spriječiti veće štetne posljedice. Ovaj grad je uvijek i žrtva poplava, dio grada je obranjen, obično oni koji nisu su prije bili. Situacija je pod kontrolom. Pratimo situaciju u drugim županijama. Imamo najnovije informacije oko Siska. U svakom slučaju bitno je da je situacija bolja nego prije nekoliko dana”, kazao je.

Kostajnica: Nema nasipa

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je da su zbog stalnih kiša, ali i zauzetosti građevinske operative, usporeni radovi na izgradnji trajne obrane od poplave u Kostajnici, koja je također dijelom pod vodom. Poručio je i da će sustav biti dovršen do kraja godine, a financirat će se iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

“Hrvatska Kostajnica će dobiti prvi moderni montažni sustav obrane od poplave u Hrvatskoj”, najavio je Đuroković te objasnio da je taj projekt bio desetak godina u zastoju a tek je prije pet godina, zahvaljujući Vladi, odblokiran.

Konačno se, objasnio je, našlo rješenje s konzervatorima, jer se nikako nije smio “nagrditi pogled prema Uni”.

Iz tog razloga je isprojektiran nasip s montažno-demontažnim elementima. Pogled neće biti zaklonjen, a u trenucima ugroza od velikih vodostaja, postavljat će se te montažno- demontažne barijere.