Posljedice nasilno nametnute ratifikacije IK – nestabilna Vlada…

Poništenje natječaja za voditelja kurikularne reforme nakon protivljenja ministrice Divjak, iako je Glunčić imao najviše bodova, samo potvrđuje da Plenković više ne može postaviti ni voditelja, a kamoli provesti ozbiljnije reforme...

Plenković se svojom ne spremnošću na dijalog i tvrdoglavošću doveo u poziciju da će teško nadalje surađivati sa vrlo bitnim osobama u vrhu HDZ-a, uključujući podpresjednika, te političkog i međunarodnog tajnika stranke.

Koliko će stav i poziv HBK utjecati na ruke saborskih zastupnika ostaje nam vidjeti u petak prilikom glasovanja, ali ovo jasno izrećeno mišljenje Crkve će zasigurno imati utjecaja na krajnji rezultat. Očekuje se da će se broj zastupnika HDZ-a, koji neće podržati ratifikaciju, popeti na dvoznamenkasti broj što u veliko slabi moć i poziciju Plenkovića kao predsjednika Vlade u rješavanju daljnjih otvorenih pitanja, posebno reforme školstva i odnosa sa manjinama. A sva ta pitanja su na dnevnom redu ili ubrzo dolaze kao mač smutnje.

Poništenje natječaja za voditelja kurikularne reforme nakon protivljenja ministrice Divjak, iako je Glunčić imao najviše bodova, samo potvrđuje da Plenković više ne može postaviti ni voditelja, a kamoli provesti ozbiljnije reforme.

Nakon današnjeg izlaska zastupnika HRAST-a Zekanovića iz vladajuće većine, Vlada ima minimalnu većinu glasova koja će zasigurno od Plenkovića zahtijevati posebnu spretnost da se održi na vlasti, ali i ograničenje jer više ne smije ulaziti u sukob ni sa jednom strankom ili zastupnikom vladajuće koalicije. Kao što je danas, nakon sastanka kluba zastupnika HDZ-a izjavio da ne očekuje daljnje poteze slične Zekanoviću, jasno mu je i da u ovom trenutku ne smije pokrenuti smjenu bilo kojeg HDZ-ovca zbog suprostavljanja ratifikaciji IK jer bi to značio pad Vlade, tako da se oni, za sada, mogu osjećati sigurno. Situacija do daljnjeg ostaje status quo.

Međutim i danas, u svom stilu, ponovio je upozorenje zastupnicima izjavivši da
ne vidi tko je taj član HDZ-a koji bi svoju ulogu u stranci doveo u pitanje zbog jedne situacije na glasovanju u hrvatskom Saboru.

Plenković se svojom ne spremnošću na dijalog i tvrdoglavošću doveo u poziciju da će teško nadalje surađivati sa vrlo bitnim osobama u vrhu HDZ-a, uključujući podpresjednika, te političkog i međunarodnog tajnika stranke. A kako će tako voditi stranku i Vladu ostaje za vidjeti.

Jozo Ribičić,brigadir u mirovini

Comments are closed.