Posljednji ispraćaj svestranog intelektualca i cijenjenog teologa, fra Bonaventure Dude na Mirogoju…

Posljednji ispraćaj fra Bonaventure Dude

Fra Bonaventura Duda pokopan je u utorak na zagrebačkom groblju Mirogoju a na posljednji počinak ispratili su ga njegovi brojni štovatelji i predstavnici Crkve.

Svestrani intelektualac i cijenjeni teolog, fra Bonaventura Duda (1924.-2017.), preminuo je u četvrtak 3. kolovoza u 94. godini života, 76. redovništva i 68. svećeništva.

Posljednji pozdrav fra Dudi, članu Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, ispred zagrebačke nadbiskupije uputio je na Mirogoju pred više stotina okupljenih građana i pripadnika Crkve, pomoćni biskup zagrebački, monsinjor Ivan Šaško.

Istaknuo je kako je u ovakvom trenutku vjere, imajući pred sobom život i služenje tog vrijednog franjevca, “lako uroniti u istinu da je za kršćane sprovod slavlje, dodirnuto doduše i sjetom, ali ispunjeno nadasve molitvenom radošću”.

“U njoj se spomenimo kako je Bog životom patera Bonaventure prošao zemljom, sijući zrnje svoje riječi, slikajući svjetlom svoga duha, preobražavajući svijet svojim milosrđem”, rekao je biskup Šaško.

Sažalnicu nabiskupa zagrebačkog kardinala Josipa Bozanića ocu provincijalu Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda Iliji Vrdoljaku pročitao je fra Darko Tepert.

“Fra Bonaventura Duda svojom je zaljubljenošću u Boga i potpunim predanjem Crkvi osvajao sugovornike i slušatelje. Ravnajući se u svakidašnjici pravilom ‘manje braće’, koje prije svega traži opsluživanje Evanđelja Isusa Krista, dopustio je da se kršćanstvo u njemu duboko ukorijeni”, istaknuo je nadbiskup u svojoj poruci.

“Kršćanstvo se na izvrstan način zbilo u životu oca Bonaventure, koji je svojim svećeništvom i redovništvom živio novost božićne radosti, dramatičnost muke i smrti Isusove, i otajstvo Gospodinova slavnog uskrsnuća. Uronjen u Krista živoga i prisutnoga među nama, bio je bljesak Isusovog Evanđelja koje poziva na bogoljublje i čovjekoljublje”, rekao je.

Napomenuo je kako je pater Bonaventura, kao svećenik, redovnik, predavač, teolog, bibličar, profesor emeritus Sveučilišta u Zagrebu, prevoditelj, poliglot, pisac i pjesnik, kateheta i pedagog, skladatelj, dopisni član HAZU-a, te kao zanosni propovjednik Božje riječi, dao nemjerljiv doprinos poslanju Crkve u Hrvatskoj i svijetu, dok je, “prepuštajući se u svim područjima djelovanja nadahnućima Duha svetoga, uvijek bio otvoren za čovjeka”.

“Otac Bonaventura je svojim životom zadužio mnoge, a unatoč ovozemaljskim uspjesima, priznanjima i nagradama, odlikovao se kršćanskom jednostavnošću, zbog koje će plodovi njegova predanog rada živjeti i donositi rod, a nama je zadatak da ih saberemo, čuvamo i predajemo kao baštinu koja obavezuje”, poručio je Bozanić.

Prikaz života patra Bonaventure Dude pročitao je dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu fra Mario Cifrak.

T.H.