Subota, 25. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

POUKE SVECA: ŠEST savjeta svetog Ivana Bosca za sretan život…

Don Bosco je bio toliko sretan da ga je taj osjećaj svega obuhvaćao. “Dragi prijatelju”, pisao je jednom svom suradniku, “ja sam čovjek koji voli radost i koji jednako želi vidjeti sretnima i tebe i sve druge. Ako budeš činio kako ti kažem, bit ćeš sretan i zadovoljan u svom srcu.”…

Ako postoji jedna činjenica o ljudskoj prirodi koju nitko ne može zanijekati, onda je to da svi želimo biti sretni. Svi žudimo za srećom – beskonačnom, neprestanom srećom.

Problem je što za srećom često tragamo na pogrešnim mjestima, te zbog toga bivamo frustrirani i jadni. Ekspanzija planetarno popularnih knjiga o samopomoći govori nam kako naša nutrina čezne za uputama o dobrom životu.

Jedan je čovjek otkrio tajnu istinske sreće. Zvao se sveti Ivan Bosco. To je bio čovjek koji je iskusio mnoge kušnje, ali je imao život pun zadovoljstva i radosti. Don Bosco je bio toliko sretan da ga je taj osjećaj svega obuhvaćao. “Dragi prijatelju”, pisao je jednom svom suradniku, “ja sam čovjek koji voli radost i koji jednako želi vidjeti sretnima i tebe i sve druge. Ako budeš činio kako ti kažem, bit ćeš sretan i zadovoljan u svom srcu.”

Kako je onda Don Bosco pronašao pravu sreću? Evo njegovih šest preporuka za sretan život:

1. Živite samo za Boga – “Dajte Bogu najveću moguću slavu i častite ga svom dušom. Ako nosite grijeh na svojoj savjesti, riješite ga se čim prije u dobroj ispovijedi.”

2. Budite sluge drugima – “Nikada nemojte nikoga uvrijediti. Iznad svega, budite pripravni drugima služiti. Očekujte i tražite od sebe više nego od drugih.”

3. Budite oprezni u svojim vezama i odnosima – “Ne vjerujte onima koji nemaju vjere u Boga i koji ne poštivaju Njegove odredbe. Oni koji se ne ustručavaju Boga uvrijediti i koji Bogu ne daju ono što trebaju, puno će vas lakše uvrijediti, te čak i izdati kada im se za to pruži prilika.”

4. Trošite razumno – “Ako ne želite propasti, nemojte nikada trošiti više nego što zaradite. Uvijek ovo imajte na umu, te ispravno procijenite svoje prave mogućnosti.”

5. Budite ponizni – “Budite ponizni. Ne pričajte puno o sebi i nikada se nemojte pred drugima hvaliti. Onaj koji sebe uzdiže, čak i ako ima prave zasluge, riskira da drugi prestanu o njemu misliti dobro. Onaj koji teži samo za slavom i čašću će zasigurno skončati kao šupljoglavac… Neće imati mir duše i bit će nepouzdan u svemu čega se prihvati.”

6. Nosite svoj križ – “Nosite na svojim plećima svoj križ i uzmite ga onakvog kakav jest, malen ili velik, bilo da su vam ga dali prijatelji ili neprijatelji i od kakva god drveta da je napravljen. Najinteligentniji i najsretniji čovjek je onaj koji, znajući da mu je nositi križ čitavog svog života, radosno i suzdržano prihvaća križ koji mu je Bog poslao.”

Nije teško pronaći pravu sreću. Bilo tko, čak i dijete, može živjeti po ovim jednostavnim pravilima. Ipak, ovi savjeti su prilično drugačiji od onoga što nam današnja kultura sugerira za sretan život, zar ne? Dapače, u potpunoj su suprotnosti s pojmom sreće današnjeg društva. Sigurno ih nećete pronaći u popisu najprodavanijih knjiga u razvikanim svjetskim magazinima.

No, istina je kako nije bitno ono što nam društvo kaže. Najsretniji su ljudi sveci, muškarci i žene poput Don Bosca. Oni su bili istinski i neprestano sretni jer su otkrili tajnu po kojoj je svetost prava sreća i želja im je da ju i vi otkrijete.

Sam Guzman | catholicgentleman.net

Prijevod: T.S. | Bitno.net

Najnovije

Biblijska poruka 25.5.2024. (Kvatrena subota) i tumačenje fra Tomislava Pervana: Iziđe božanski sijač

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 13,1-9 Onoga dana Isus iziđe iz kuće i sjede uz more. I nagrnu k njemu silan svijet te je morao ući u...

Pupovac: Glasanje o Odboru odgođeno dok se ne stišaju strasti

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je da je Klub zastupnika nacionalnih manjina odlučio odgoditi glasanje o izboru članova i predsjednika saborskog Odbora za ljudska...

Sramotan istup vijećnice: ‘Neka ministar demografije bude Rom, nemaju problema s natalitetom’

Foto:Klikni.hr   Vijećnica Vrbanić je predložila da ministra demografije bude iz redova romske nacionalne manjine, s obzirom da 'oni (Romi) nemaju problema s natalitetom'. Koordinacija vijeća i...

Prvi dan jubilarne proslave 10 godina “Progledaj srcem”: Radost, ljubav, zajedništvo, molitva i slavljenje u prepunoj Areni Zagreb

Foto: LaudatoTV/Andrej Bunić   Prepuna Arena Zagreb sinoć je bila mjesto najvećeg slavljenja, pjesme i molitve u ovom dijelu Europe. Razlog tomu prvi je od dvaju...

Izjava Jadranke Kosor o Srebrenici privukla pažnju medija u BiH: ‘Možete vrijeđati…’

Foto:Screenshot/N1   Bivša hrvatska premijera Jadranka Kosor komentirala je usvojenu Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. "Možete vrijeđati, mrzitelji. Rezolucija o genocidu u Srebrenici je usvojena. Hvala svima...