POVIJESNI DAN ZA SAD: VRHOVNI SUD ZABRANIO DISKRIMINACIJU BIJELACA, presudio – crni sudac

Nakon što je srušio spornu presudu iz sedamdesestih, poznatu kao Roe Vs. Wade, kojom je pobačaj bio ustavno pravo u SAD sve do nedavno – paradoksalno, žena u čije je ime donesena, Norma McCorvey, nikad nije pobacila i bila je borac protiv pobačaja do kraja života! – Vrhovni sud je donio još jednu odluku koja je izazvala šok u SAD, i izljeve bijesa Demokrata i lijevih aktivista.

Vrhovni sud donio je konačnu presudu protiv korištenja rasnih preferencija pri upisu na fakultete, koje su pred više desetljeća uvedene kako bi bilo više obojenih građana SAD na sveučilištima, objavljujući u odluci 6-3 u četvrtak: “Uklanjanje rasne diskriminacije znači uklanjanje SVAKE rasne diskriminacije.”

Mišljenje o nastavnom planu i programu u predmetu “Studenti za pošten upis protiv predsjednika i članova Harvard Collegea” kaže da sve iznimke od tog načela — temeljene na klauzuli o jednakoj zaštiti četrnaestog amandmana Ustava SAD-a — „moraju preživjeti zastrašujuće ispitivanje u dva koraka poznato kao “stroga kontrola.” Osim ako diskriminacija nije u “uvjerljivom” interesu vlade i ako je “nužna”, ona je protuustavna.

Pregledavajući povijest presedana o rasnim preferencijama, koji su dopuštali ograničenu upotrebu “afirmativne akcije” pri upisu na koledž, nastavni program napominje da je „Sud dopustio upis na koledž na temelju rase samo unutar granica uskih ograničenja: takvi upisni programi moraju biti u skladu sa strogim preispitivanjem, nikada ne smije koristiti rasu kao stereotip ili negativ, i mora – u jednom trenutku – prestati.”

Politike koje koriste Harvard i Sveučilište Sjeverne Karoline pale su na tom testu, rekao je Sud, a njihove su slabosti razotkrivene kada ih je osporavala skupina za zagovaranje u ime azijsko-američkih studenata, koji su najviše patili zbog politika rasnih preferencija.

Sudac Clarence Thomas napisao je obrazloženje Suda i rekao da se proteže na sve oblike politike afirmativne akcije općenito, dakle na sve politike koje daju prednost obojenim ljudima i manjinama zahtijevajući od njih niže kriterije u bilo kojem aspektu života kako bi se postigla “rasna jednakost”:

Pišem zasebno kako bih ponudio originalističku obranu Ustava za daltoniste… kako bih pojasnio da su svi oblici diskriminacije na temelju rase — uključujući takozvanu afirmativnu akciju — zabranjeni prema Ustavu; i naglasio pogubne učinke svake takve diskriminacije. … Svi građani Sjedinjenih Država, bez obzira na boju kože, jednaki su pred zakonom. …  

Rješenje rasnih problema naše nacije stoga ne može proizaći iz politika utemeljenih na afirmativnoj akciji ili nekoj drugoj koncepciji jednakosti. Rasizam se jednostavno ne može poništiti drugim rasizmom. Umjesto toga, rješenje … je ugrađeno u naš ustav: da smo svi jednaki i da nas treba tretirati jednako pred zakonom bez obzira na našu rasu. Sudac Clarence Thomas je inače – Afro amerikanac, i to ne “pokazni” poput Obame.

“Iako sam bolno svjestan društvenih i ekonomskih razaranja koja su zadesila moju rasu i sve koji trpe diskriminaciju, gajim trajnu nadu da će ova zemlja živjeti u skladu sa svojim načelima koja su tako jasno izražena u Deklaraciji o neovisnosti i Ustavu Ujedinjenih Navodi: da su svi ljudi stvoreni jednaki, da su jednaki građani i da se prema njima mora postupati jednako pred zakonom”, dodao je Thomas.

Predsjednik Joe Biden u četvrtak je oštro kritizirao Vrhovni sud SAD-a zbog njegove odluke o ukidanju rasnih preferencija pri upisu na fakultete, izjavivši u Bijeloj kući: “Ovo nije normalan sud”.

Biden je oštro osudio odluku, rekavši da se miješa u diskreciju fakulteta u pogledu toga kako najbolje postići “diversity”, različitost, unutar svojih studentskih tijela – insinuirajući da je “različitost”, a ne izvrsnost, svrha upisa na fakultet. Biden je lupao po govornici i obećao da će se nastaviti boriti za ono što je opisao kao temeljne američke vrijednosti.

Voditelj MSNBC-a Al Sharpton rekao je u četvrtak da je presuda Vrhovnog suda SAD-a o programima afirmativne akcije za upis na koledž “bodež u našim leđima”. Sharpton je rekao: “Pa, mislim da je ovo jednako zabadanju bodeža u naša leđa jer ono što su sada rekli je da je neustavno čak i razmatrati rasu. A s obzirom na rasnu povijest zemlje, nemojmo se ponašati kao da crnci zaostaju jer postoji nešto u našim genima što nas je učinilo zaostalim”

Sveučilište Harvard objavilo je izjavu i video nedugo nakon što je Vrhovni sud u četvrtak donio presudu kojom se ruši proces upisa u školu temeljen na rasi, rekavši da iako će se škola “povinovati” odluci, to ne mijenja njihovo uvjerenje da rasa treba uzeti u obzir u postupku prijema.

Whoopi Goldberg rekla je svojim suvoditeljima u četvrtak u emisiji “The View” na ABC-ju da je sudac Vrhovnog suda Clarence Thomas bio “pun govana” kada je rekao da ne zna što je raznolikost.